Tankar kring Engellaus text om kulturmarxism och varför den anses vara vänster.
https://detgodasamhallet.com/2017/04...ter/#more-7077
Till stor del beror det väl på att det är samma personer och grupper som förr var marxister (forskare inom humaniora, kultur- och mediefolk etc) som har formulerat de idéer som med ett neutralare begrepp kan benämnas postmarxism. Den postmarxistiska maktanalysen påminner väldigt mycket om den marxistiska. Det är egentligen bara att byta ut "arbetare" mot kvinnor, rasifierade, sexuella minoriteter, funktionshindrade eller andra förfördelade grupper.
Borgerlighetens problem är att den av ren feghet - vem vill väl kallas rasist eller sexist? - har anammat många av postmarxismens idéer, trots att dessa egentligen inte är kompatibla med vare sig liberalism eller konservatism. Intersektionell feminism har mycket lite att göra med den tidiga liberalismens krav på lika rättigheter för kvinnor t.ex.
En mycket inflytelserik gren inom högern, nämligen nyliberalismen, har dessutom slugt utnyttjat det postmarxistiska idégodset för att trycka till meningsmotståndare. Med hjälp av postmarxistiska begrepp som "kulturrasism", "islamofobi" etc har de kunnat tysta konservativa, liberalkonservativa och traditionella socialdemokrater som motsatt sig storskalig invandring. Dessutom är postmarxismen användbar för den som vill riva ned det befintliga samhället, och det vill ju som bekant många nyliberaler.
Vad gäller traditionell, svensk socialdemokrati så hade den ganska mycket konservatism i sig. Försiktighetsprincipen, folkhemstanken, bildningsidealet, viss paternalism och så vidare. De få traditionella socialdemokrater som fortfarande finns kvar brukar inte gilla postmarxism och identitetspolitik.
Den traditionella borgerligheten i sin tur bygger på en blandning av liberalism och konservatism. Inte heller liberalkonservativa brukar tycka om postmarxism och identitetspolitik. De är dock ofta för fega alternativt väluppfostrade för att säga ifrån.
Gammelkommunister som Jan Myrdal, Åsa Linderberg och Kajsa Ekis Ekman brukar ta avstånd från postmarxismen.
Konservativa och socialkonservativa avskyr den.
Vilka grupper gillar då postmarxismen? Som jag ser det:
1) Desillusionerade marxister vid universiteten (och deras lärjungar).
2) Gudrun Schyman-typer. Det ska vara emancipatoriskt och revolutionärt, men man vill leva ett småborgerligt liv med sommarhus på Österlen och kanske en egen italiensk restaurang.
3) New Labour-politiker, tänk Tony Blair och Mona Sahlin. Människor som egentligen önskar föra en kapitalistisk politik, men vill ge intryck av att de kämpar för "de svaga".
4) Nyliberaler, som slugt utnyttjar postmarxismen för att täppa till truten på meningsmotståndare och för att riva ned det befintliga samhället. Tänk Fredrik Reinfeldt.
Jag har säkert glömt någon grupp. Fyll gärna på eller kom med invändningar!