• 48 184 online
  • 1 202 191 medlemmar
  • 62 208 151 inlägg

Bakgrund

Sverige införde 1766 som första land i världen pressfrihet genom den dåvarande tryckfrihetsförordningen. Detta gav varje medborgare en lagstadgad rätt att bland annat fritt framföra sina åsikter i tryckt skrift utan förhandsgranskning eller censur.

Flashback har funnits sedan 1983, och har som målsättning att föra den svenska yttrandefrihetstraditionen vidare. Flashback startade från början som en tryckt tidning, men har sedan sedan juni 1995 även funnits på internet.

Flashback Forum lanserades i maj 2000 som en del av webbplatsen Flashback.se. Forumet stängdes ner första gången i oktober 2000, och Flashback nekades under denna tidsperiod att köpa internet i Sverige. Orsaken var att Flashback enligt internetleverantörerna erbjöd ickedemokratiska grupper yttrandefrihet, och ansåg att även dessa hade rätt till yttrandefrihet. Samtliga internetleverantörer i Sverige nekade vid denna tidpunkt Flashback som kund, så länge man erbjöd att ge ickedemokratiska grupper yttrandefrihet. Man lyckades senare lösa detta genom att skriva ett avtal med en internetleverantör i Nederländerna. Flashback Forum var tillbaka på internet i maj 2001.

Flashback Forum stängdes en andra gång i december 2002. Enligt en dom vid Marknadsdomstolen så krävdes det att Flashback förhandsgranskade alla inläggen innan publicering, och man tilldelades ett vite om 400 000 kronor. Krav på förhandsgranskning och att Flashback skulle vara ansvarig utgivare för varje inlägg gjorde att Flashback inte längre kunde fortsätta driva diskussionsforumet från Sverige.

Flashback Forum var tillbaka på nätet ett halvår senare, i juni 2003. Man löste det på samma sätt som de reklamfinansierade tv-kanalerna TV3 och Kanal5 tidigare hade löst det. Då verksamheten var förbjuden i Sverige, så flyttades den utomlands. Forumet drevs numera från London av Flashback Enterprises Ltd.

Under sex och ett halvt år bedrevs verksamheten från London. I januari 2010 valde man dock att flytta det juridiska ansvaret till Flashback International Inc. Bakgrunden var juridiska försämringar som pågått under en längre tid i både Storbritannien och inom EU, när det gäller områdena integritet och yttrandefrihet.

Flashback Enterprises Ltd är fortfarande aktivt. Men genom att flytta ägandet så tilldelades man vissa juridiska fördelar när det kommer till tolkningen av åsikts- och yttrandefrihet.

Flashback Forum har till syfte att värna om det fria ordet, och aktivt försvara åsikts- och yttrandefriheten. Detta innebär att man även försvara de som vill avskaffa yttrandefriheten. Målsättningen är att alla i samhället ska ha möjlighet att få komma till tals, även de med avvikande åsikter.

Flashback är politiskt och religiöst obunden.

Rapportera missbruk

Vi lämnar inte under några som helst omständigheter ut uppgifter om användarnas identitet. Flashback Forum har enligt gällande lagstiftning rätt att inte spara sådana uppgifter.

Däremot, om någon bryter mot gällande lagstiftning och därmed även reglerna på Flashback Forum, så är vår målsättning att agera så snabbt som möjligt.

Snabbast går det om ni kontaktar någon av Flashback Forums moderatorer. Men om ni inte är medlem, eller av annan orsak hellre föredrar kontakt via e-post, så går givetvis även detta bra.

Anmälan ska innehålla direktlänkar till de inlägg som ni vill rapportera, samt hänvisningar till vilka regler på Flashback Forum debattinläggen bryter mot.

abuse@ABUSEflashbackABUSE.org

Postadress

Flashback International Inc
1461 First Avenue
New York, NY 10075-2201
USA