För den som trots allt vill hitta positiva tendenser inom det besuttna tyckarskrået så tycker jag
Åsa Linderborgs text angående våldsvänstern och knivmannen Joel i Kärrtorp som idag dömdes till 6,5 års fängelse för mordförsök, är intressant.
Till att börja med har vi det jag nämnde tidigare,
rubrikens opinionsbildande makt:
"Våld utan försvar" är en tydlig, koncis, kategorisk markering att vänsterns våld inte är OK från en av tungviktarna på den egna sidan.
Det är budskapet den där överväldigande majoriteten som sedan inte läser texten får med sig: "Nähä, det är alltså inte OK med våld, ens mot nazister". Det är det viktigaste - och rätt värdefullt i ett politiskt klimat där våldet normaliserats och relativiserats.
I själva texten faller ju sedan Åsa tillbaka på något hon, lite olycksbådande hotfullt, tidigare drivit: Våld mot fascismen är visst nödvändigt och försvarligt ibland, men där är vi inte i Sverige.
Än.
Citat:
Om nazisten avlidit, hade aldrig idrottsplatsen fyllts helgen därpå. Då hade förortsborna lämnats åt sitt eget öde och den antirasistiska folkrörelsen marginaliserats. Borgarna hade triumfatoriskt kunnat trumma ut det groteskt falska påståendet att fascister och antifascister är av samma skrot och korn: Låt dom slå ihjäl varandra medan vi andra sköter politiken.
Den här sortens våld uppmuntrar till principen att våld alltid är förkastligt. Det är ett djupt ohistoriskt påstående.
De flesta framsteg när det gäller folkligt inflytande och medborgerliga rättigheter har krävt våld: Franska revolutionen, som återfödde tanken på demokrati, var en våldsam historia. Amerikanska revolutionen, som var en milstolpe för medborgerliga och mänskliga rättigheter, var fylld av blodiga sammanstötningar. Hela avkolonialiseringen, även den indiska, krävde våld.
Den svarta medborgarrättsrörelsen i USA hade inte kommit nån vart utan sina kravaller. Sydafrika hade fortfarande varit en apartheidstat om inte ANC hittat en dialektik mellan fredligt och våldsamt motstånd.
Nazismen på 80-talet slogs ner just för att antifascisterna tog striden.
Växjö 1985 började med att polisen beviljade Nordiska rikspartiet demonstrationstillstånd i anslutning till Vänsterpartiet Kommunisternas torgmöte. Växjöborna blev förbannade och kastade ägg och tomater på nazisterna, som tvingades springa därifrån. I fanflykten var det en nasse som fick däng av en tant med handväska, ögonblicket förevigades och symboliserar nu den svenska antifascismens folkdjup.
Det är skillnad på en handväska och en kniv.
I dag skulle Vänsterpartiet, som är så rädd för den utomparlamentariska rörelsen att man riskerar förlora en hel ungdomsgeneration, aldrig delta i nån karnevalesk äggkastning.
Våld är inte alls alltid fel. Därmed inte sagt att våld alltid är rätt, bara för att den som utövar våldet har en vänsterståndpunkt.
Den gamla leninisten vill alltså inte slänga ut Che med badvattnet och om någon nazistisk krönikör fallit tillbaka på samma nyttobaserade skepsis mot våldet mot vänster och invandrare som metod, så hade det ju inte setts som något högstämt och vackert.
Men ändå, i den här inlagan har Åsa dock en brasklapp under brasklappen och poängterar att vi inte ens är nära en situation där våld och "antifascistiska medborgargarden" är nödvändiga.
På det hela taget är hon beredd att avstå från lite revolutionär
street cred och göra sitt till för att motverka det politiska våldet, som jag ser det.
För er som följer twitter: Hur tas Åsas alster emot av vänsterkidsen?