Citat:
Ursprungligen postat av
flashbacktrollet
jaså. så varför fick jag utskrivet något som är potentiellt beroendeframkallande istället för t.ex lergigan som jag på en snabb googlesökning såg inte är beroendeframkallande? dom kanske inte skriver ut sånt eller vad är frågan, isåfall vore det ju bra om dom slopade imovane och stilnoct.
EDIT: nä nu känner jag mig fan lurad på något sätt. jag vet nog minsann vad jag ska använda morgondagens terapisnack till.
Det är som KITTENMITTONS skriver; att man blir väldigt trött och seg dagen efter av dessa preparat. Jag är övertygad om att läkaren gjorde rätt beslut och bestämde sig för att skriva ut z-analoger. Som jag tidigare skrev så verkar du vara en förståndig person och kommer att klara av att använda dessa med förnuft, så stor är inte beroendepotentialen. Valet av läkemedel beror på flera faktorer och antihistaminer kanske inte är bäst för just
dig, utan då valde man i stället ett annat läkemedel.
Citat:
Ursprungligen postat av
KITTENMITTONS
För att det är allergitabletter, inte insomningstabletter. De flesta blir mycket trötta dagen efter användning av dessa preparat. Jag tycker det är galenskap när läkare skriver ut antihistaminer istället för riktiga sömntabletter när man behöver hjälp med just sömn. Sedan må de inte vara fysiskt beroendeframkallande men de är lika psykiskt beroendeframkallande som resten av tabletterna... Så länge du inte käkar dom varje dag i flera månader så kommer du inte att få ett fysiskt beroende heller, Z-analoger är snälla på det sättet. Ta någon veckas uppehåll då och då (minst en gång varannan månad) så kommer du inte ha några problem med fysiskt beroende.
Citat:
Ursprungligen postat av
E.W.
Det stämmer inte. Du brukar skriva vettiga saker. Jag undrar vem som lurat i dig detta.
Det är inte Socialstyrelsen som bestämmer vilka läkemedel som ska finnas på marknaden. Det är Läkemedelsverket.
Du har helt rätt. Det var fel av mig att uttrycka mig på det sättet. Vad jag egentligen menade var att det är Socialstyrelsen som sätter riktlinjerna vid förskrivandet av läkemedel. Exempelvis har det bara de senaste två åren kommit nya direktiv gällande bensodiazepiner.
Citat:
Ursprungligen postat av E.W.
För det andra finns både diazepam och lorazepam med på WHO Model Lists of Essential Medicines. Vilket är det styrdokument som anger ett minimum av vad ett lands sjukvårdssystem bör ha.
Vad ska vi göra utan bensodiazepiner när en pat kommer med kramper till akuten? Vad ska vi göra utan bensodiazepiner när vi ska sedera en pat inför reponering av en luxerad led? Vad ska vi göra utan bensodiazepiner när vi behandlar ett delirium tremens?
Det stämmer men bara för att ett läkemedel finns att tillgå innebär det inte att dessa kommer att användas i någon större omfattning med anledning av den rådande andan inom läkarkåren och direktiv från Socialstyrelsen.
Citat:
Ursprungligen postat av E.W.
Slutligen kan tilläggas att Socialstyrelsen inte har befogenhet att avregistrera läkemedel.
Källa:
http://whqlibdoc.who.int/hq/2011/a95053_eng.pdf
Läkemedelsverket gör ju sina bedömningar baserat på hur läkemedlen "har fungerat i praktiken" och det finns väldigt många olika faktorer som spelar in. Det kan ju till och med vara så att olönsamheten för att tillhandahålla ett läkemedel gör att det fasas ut. Tillverkaren slutar helt sonika framställa preparatet i fråga.