Citat:
Ursprungligen postat av
experten10
Det svårt att se hur någon ska kunna vara mer av en nyckelperson än Jonas Widgren. Vad gäller "alla kampanjer" så kan jag på rak arm inte komma att tänka på en enda. Kan du? Uppriktig fråga.
Under socialdemokraternas samhällsbyggarperiod, efter kriget fram till och med 70-talet, så växte socialstaten och alla dess myndigheter i kombination med att många så kallade folkrörelser hade och fortfarande har direkta kopplingar till socialdemokraterna. Det finns inget "uppdrag" här, varken åt lärarkåren eller åt journalistkåren (Kommunisthögskolan). Detta är vad konsekvenserna blir och frågan är i stället hur det skulle ha kunnat bli annorlunda. Vad borde gjorts och vad kan göras? Diverse högerpartier i Europa, USA och Storbritannien har haft makten formellt men utvecklingen har fortsatt ändå.
Vad gäller lärare och utbildning så är
detta talande:
När Skolverket för mer än tio år sedan, och på dåvarande utbildningsminister Jan Björklunds (L) uppdrag, skulle ta fram tydligare kursplaner blev det ett misslyckande. En önskad betoning av faktakunskaper kom aldrig på pränt. Det hävdar skolexperten Per Kornhall och läraren och den liberale skoldebattören Isak Skogstad i en debattartikel i Dagens Nyheter. "Vi kan med hjälp av interna, tidigare opublicerade dokument visa hur tjänstemän på Skolverket aktivt förvanskade sitt uppdrag", skriver de.
Björklund hade behövt göra rent hus d.v.s sparka varenda person på det departement han ansvarade för för att kunna åstadkomma några av sina egna idéer. Det gjorde han inte.
Det fungerar så här. Björklund säger till utbildningsdepartementet att göra en intern utredning och sedan skicka direktiv till Skolverket som är en myndighet som sorterar under utbildningsdepartementet. Skolverket anställda består mestadels progressiva pedagoger med några år i skolan eller som har disputerat och inte fått tjänst vid universitetet. Skolinspektionen består av jurister, statsvetare, nationalekonomer och andra med utredningskunskap. De progressiva pedagogerna på chefsnivå har oftast personliga relationer med universitetslärarna vid de pedagogiska institutionerna (som alla är progressiva). Tillsammans svarvar de ihop läroplanen (2011) och kursplanerna. Du kan tanka ned läroplanen och kursplanerna från skolverket och om du förstår dem är du en av få. Det finns också tolkningsmaterial som också är tillgängligt för allmänheten och består av rent dravel med fokus på perception.
I den tidigare läroplanen och kursplanerna räckte de med typ: ”Räkna upp tre städer i Småland” för ett G. Idag får du inte ställa sådana frågor på ett prov utan det är: ”Analysera de här städerna från ett….”. Det står uttryckligen vad en analys är men det är kvalitativ analysram där ju fler ”och, men och varför” eleven skriver ju högre betyg får du. En elev som kan snacka för sig får ett högre betyg medan en elev som inte kan snacka för sig får ett sämre betyg. Vidare räcker inte skollitteraturen och gymnasieskolan på högstadiet till för att göra de analyser som krävs. Nivån på dem påminner ungefär om Nationalencyklopedin. Det är ren fakta kunskap. Det är helt enkelt för komplexa frågor. Lärarna i sin tur gör som de vill. Gillar de en elev eller vad eleven skriver får eleven ett högre betyg.
Av min erfarenhet skulle jag tippa på att de flesta lärare gör så med undantaget för dem som undervisar i NO och matematikämnen – skälet till detta bottnar i att dessa ämnen innehåller mindre perception. SO-ämnen är fullkomligt förödande . Samhällskunskapsämnet är det värsta ämnet. Det skall sägas att motsvarande dokument som finns vid universiteten är lika puckade men universiteten har av någon anledning mer frihet och de granskas inte på samma sätt som skolan. Lösningen på betygsfrågan är standardiserade prov med automatiserad rättning (tänk högskoleprovet) om man nu vill behålla socialiserad skola. Detta är lärarna, lärarförbunden, lärarutbildarna, pedagogikprofessorerna och skolverket livrädda för. Många friskolor gillar inte heller detta eftersom de sätter lyckobetyg.
Bara Skolinspektionen och Riksrevisionen är positiva. Skälet till varför de lärarna är livrädda bottnar i att om du tar bort bedömning och betygsättning från lärarna och skolorna kommer du få svart på vitt på vilka skolor och lärare som är skit. Så här fungerar det i USA. De införde ett standardiserat system (till viss del) och vips visade de sig att skolor med progressiv pedagogik, svarta och spanska skolor underpresterade. I Sverige (och jag skämtar inte) skulle antagligen 80-90% av ungarna i många invandrarskolor inte komma igenom grundskolan. Många svenska barn som idag klarar sig precis igenom skolan skulle bli bortsorterade. Friskolor som driver konservativ pedagogik (läs katederundervisning) så som Engelska Skolan skulle blomstra och ”dumma" barn skulle till och med klara sig. Hela den vänsterliberala modellen som Sverige idag har skulle skjutas i sank. Lärarna? De skulle lämna i drivor eftersom många skulle exponeras.
De flesta lärare är rätt ruttna på att lära ut och med handen på hjärtat: många är puckon som använder skolan åt att svina och driva agendor. Under mina år i utbildningssfären (som lärare, under lärarutbildningen, som doktorand, under praktikerna osv.) såg jag så mycket skit att jag skulle kunna skriva en bra bok om det. Med standardiserade prov skulle delar av detta exponeras inom ett år.
Notera att Skolverket nu har fått order att införa nationellt rättade nationella prov. De kommer antagligen vara datoriserade och om vår obehagliga vänsterregering inte stoppar detta kommer vi få se saker och ting. Missbruket när det kommer till bedömning och betygsättning är systematiskt i Sverige. Ungarna presterar sämre men alla får bättre betyg men det går också åt andra hållet där smarta ungar får sämre betyg. Många invandrarkids får antagligen sämre betyg än vad de skall ha. För att inte tala om killar och barn med diagnoser. Magnus Henrekson i en rätt bra ny intervju av lärarna själva där han säger nära exakt samma sak som mig.
https://lararnastidning.se/larosaten...hjal-kritiken/