Citat:
Ursprungligen postat av
Zurfarn08
Problemen skapades av svenskar, som tillät okontrollerad migration till sitt land.
Jämför med Lyxfällan. Den som skapat problemet måste åtgärda problemet. Det finns en smärtsam process som problemets upphovsmän och -kvinnor måste gå igenom. Om någon annan fixar det åt dem, kommer problemet bara att upprepa sig - nya smslån.
Realistiskt sett kommer de svenskar som skapade dagens samhällsproblem inte att klara vilka hårdföra lösningar som helst. Om lösningarna är alltför hårdföra går de själva hellre under. Din lösning kommer aldrig att bli aktuell, den stannar på ritbordet. Vi måste diskutera realistiska alternativ, sånt som är eller har möjlighet att bli gångbart i en majoritet av befolkningen. Annars gör vi oss själva irrelevanta.
Jag undrar också över det realistiska. Vad innebär det rent konkret?
Sverige har inte och har aldrig haft en välfungerande integration enligt min egna anekdotiska empiri. I den svenska kulturen råder stor frihet för individen fast alltid med ett starkt kollektiv som backar individen i dess åtaganden. För detta krävs en stark tilltro till varandra och samhällets institutioner samt en konformitet och konsensus i värderingar. Alla strävar åt samma håll men man gör det i sin egna privata sfär. Sociala snedsteg korrigeras från kollektivet med hjälp av sociala pikar så att man aldrig tar sig friheter som förstör strukturens mönster, de acceptabla individuella friheterna är i enlighet med strukturens värdegrund. Så har det svenska iallafall varit.
Det svenska samhällets gemensamma värdegrund är en fundamental orsak till varför det mångkulturella experimentet kunnat fortgå såpass länge. Folkmoralens konsensus har haft en god intention med projektet mångkultur men inte förstått att projektet är självvederläggande då kollektivets grundbalkar nu utmanas på riktigt då fundamentala institutioner går på knäna. Den svenska kulturen är speciell och svår att få tillgång till för utomstående, så avsaknaden av integration har skapat segregation med egna samhällsstrukturer, egna normer och egna kulturer. Den svenska kulturen måste man socialiseras in i för att fungera i, det har uppenbarligen saknats när det skapats parallella samhällen. Jag förstår att det har blivit såhär då den svenska normen inte gärna vill inskränka på människor explicit och samtidigt har de sociala snedstegen inte kunnat åtgärdas på ett adekvat sätt. Den svenska kulturen förlitar sig på att individer ska bidra till samhället, alla åt samma håll, men det fungerar inte om den kollektiva solidariteten inte finns internaliserad hos individen. Hur ska integration fungera i ett samhälle som kräver assimilation?
Det råder stor förvirring bland både svenskar och invandrare i dagens Sverige. Alla saknar gemensam moralisk grund, ingen vet vart samhället är på väg och vi litar allt mindre på varandra och institutionerna. Karin Johannison, professor i idéhistoria, skriver om begreppet
anomi http://www.alba.nu/sidor/19207
Citat:
Sammansatt av grekiskans a, icke och nomos, lag, och med en bestämd historia under senantiken, betyder det laglös, regellös. Mer precist står det för ett tillstånd av desorientering och förvirring utlöst av samhällets brist på sammanhållande normsystem.
Anomi betecknar alltså både ett samhällstillstånd och ett individtillstånd. Den helt centrala utgångspunkten är att samhällets mentala tillstånd överförs på individen. I det anomiska samhället driver människan omkring i en ogenomskinlig verklighet. Sociala och moraliska normer är motstridiga, oklara eller obefintliga. Hennes känslor och sinnestillstånd präglas av otillfredsställelse och obestämd vrede, känslor som riktas mot henne själv, mot andra eller mot samhället och livet i allmänhet. För Durkheim var anomi en modell för att förklara en bestämd typ av självmord (Om självmordet, 1897).
Citat:
Anomi är alltså ett kris- och depressionsbegrepp. Det är också en tidsdiagnos. Moderna uppslagsverk definierar det som ett tillstånd som uppstår i tider av snabb strukturell förändring, då de värden som stärker social sammanhållning minskar i synlighet och individen blir hängande mellan olika normsystem. Anomi är namnet på en social patologi, en samhällssjuka.
Citat:
Om samhället glider isär, glider också individen isär. I det anomiska samhället, skriver Durkheim, kan splittringskänsla, nedstämdhet och depressioner uppstå som inte härrör från individen, utan som är uttryck för upplösningen av sociala band och avspeglar en kollektiv asteni eller samhällssjukdom.
Citat:
I en starkt konkurrensbaserad ekonomi är höga prestationer förväntade, men med ojämna sociala säkerhetsnät. Stränga krav på självkontroll, självdisciplin och yttre konformism kamoufleras under illusorisk frihet. Den som vill kalla sig modern är nu som då en kosmopolitisk hyperkonsument som förkroppsligar den kulturella elitens ideal, en konnässör styrd av otaliga begär – men som rör sig rastlöst mellan begärspunkterna. Utan botten tycks han omättlig i just den mening som Durkheim talade om och löper kronisk risk att hamna i den anomiska pendlingen mellan eufori och apati. När Robert Merton framhöll att det vid bestämda tidpunkter ”kan uppkomma en disproportionerlig, verkligt exklusiv betoning på värdet av specifika mål, men relativt litet intresse för de institutionellt lämpliga medlen att uppnå dem”, är igenkännandet likaså högt. Såp- och kändiskulten, spel-, äventyrs- och upplevelsekulturen, drömmen om den perfekta kroppen och den optimala synligheten är alla exempel på hur potenta kulturella värden byggs upp utan institutionell eller normativ grund.
Våra liv är inte längre styrda av en fast uppsättning bokstavliga eller symboliska förbud. Individen tillåter sig större och större frihet att optimera den egna lyckan och i första hand godkänna de sociala regler som gynnar henne själv. Liv blir till livsstilar. Inställningen till normer och normöverträdelse är kluven. Normer kan vara repressiva (du måste lyda) eller liberala (de finns, men du kan förhålla dig fritt) men tycks förhandlingsbara i relation till intressen. Den djärvaste individualismen manar: använd friheten, överskrid gränser, avvisa normer, underordna dig inte andras regler, var den du är, gör det du vill, använd lustprincipen som motor. Gränsöverskridande och rebelliskhet kan till och med framstå som nya tvång. Denna aktiva individualism är inte bara en fixpunkt för det privata livet, utan en viktig del av sociala institutioner som skolan och arbetet. Alla favoriserar det personliga valet och kopplar det till attraktiva värden som identitet, autenticitet och självständighet.
Men samtidigt är individen själv ansvarig för att finna och genomföra de livsprojekt som ger henne tillträde till samhällets kulturella, sociala och ekonomiska resurser. Inflationen i det personliga ansvaret skapar allt högre krav på bekräftelse. Enligt den franske sociologen Alain Ehrenberg lever vi i ett (västvärlds)samhälle där jaget är alltings mål. Problemet är bara att den konstanta jakten på detta jag leder till utmattning. Ehrenberg kallar tillståndet ”tröttheten på att vara sig” (La fatigue d’être soi). Samma jag-jakt leder till förlorad samhörighet.
Om individens mentala hälsa är beroende av samhällets förmåga till normativ integration, tycks alltså samtiden ligga illa till. Diagnos: anomia.
Jag personligen, och jag tror många andra svenskar med mig, känner av denna anomia.
Vi har en kapitalistisk egoistisk strävan efter pengar och materiella statussymboler, ett urholkande av den svenska kollektiva solidariteten, nya kulturer som tar plats och tar över, en välfärdsstat med institutioner som förtvinar, en oro att gå ut på gator och torg, ökad organiserad brottslighet, ett urholkande av rättsstaten, ett urholkande av demokratin.
Den svenska kulturen är splittrad. Vi saknar mål och visioner. Vi saknar normer och moral. I mig personligen så råder det inkoherens i mina handlingar. Varför jobbar jag i solidaritet till systemet när jag bara får ökad brottslighet, sämre sjukvård och polis, finansiering av asylanter som drönar runt, när globala bankirer och riskkapitalister i skatteparadis blir rikare och rikare på mitt arbete? Varför bidrar jag till min egna kulturs död? Jag är allvarligt talat förvirrad över detta. Den svenska identiteten är förlorad. Vi behöver en stark vision och ett starkt ledarskap för att ta oss upp från denna anomi och bli ett starkt och vitalt samhälle igen.
För mig måste vi bli ett kollektiv med gemensam värdegrund med ett koherent samhällsmönster. Vi måste återigen bli svenskar och markera att såhär ska det gå till. Vi måste allvarligt fundera över vilka värderingar som byggt detta land och vilka värderingar vi vill ge till morgondagens barn.
Vad anser du är den realistiska vägen ut ur detta sjukdomstillstånd på vår samhällskropp som drabbar alla invånare i den?