Citat:
Ursprungligen postat av
TheLucky
De exempel som ges är arbetskraftsinvandrare. Man kan vända på det och fråga sig som om det är värt att ta in flera hundratusen invandrare, som bevisligen är en nettoförlust, för att få en Zlatan?
Resonemanget är en del i traditionen att Sverige måste ta in invandrare för att klara sig. Vilket vi nu har belägg för att det inte håller. Forskningen har gång på gång visat att allt bygger på helt felaktiga premisser. Sedan i somras har det successivt byggts upp en allt mer enhetlig kår inom media som uppmärksammat detta och framträtt flera gånger i inslag i tv.
Den debatt som jag tror tar fart efter nyår handlar om att inte ens låglönejobb fungerar för att få in invandrare på arbetsmarknaden. Trots att staten går in och betalar en större del av lönen är inte arbetsgivarna intresserade. Dahlberg har börjat inse detta faktum, vilket nog beror på att hon inspirerats av Sanandaji. Eric Erfors skriver i expressen:
God Jul till alla!
O, helga natt, sjunger Jussi Björling
-----
Erik Erfors uppmärksammar något, som är synnerligen relevant. Det finns två uppenbara invändningar mot den slentrianmässiga frasen, att "trösklarna ska sänkas" - vilket oftast betyder, att lönerna för enkla jobb ska sänkas. Sänkta löner verkar vara Tove Lifvendahl enda (?) sträng på sin lyra.
● Tino Sanandaji och en del andra skribenter har emellertid påpekat, att svenska arbetsgivare är inte särskilt intresserade av att anställa personer med lågt human humankapital. Priselasticiteten är låg för lågutbildade med låga svenskkunskaper och låg kulturell kompetens. Eller som Marika Formgren pregnant formulerade det: "Vid vilken ingångslön blir svenska företag egentligen intresserade av att anställa en analfabet som vägrar att samarbeta med personer av motsatt kön?"
● Vidare finns idag inte de jobb, som efterfrågas. Svenska arbetsgivare måste vara beredda att skapa anställningar för t.ex. diskplockare, varupackare på snabbköpen, hotelldörrvakter, parkeringsbetjänter, vaktmästare, folk som tankar bilen åt kunden och kollar oljan, piccolos osv. Dessutom måste gemene man efterfråga hembiträden och barnflickor från Mellanöstern och Afrika (f.ö. regioner där kroppsarbete betraktas som förnedrande).
Danne Nordling kallar det för önsketänkande och diskuterar med andra på sin facebook med anledning av en "debatt i Studio ett mellan Olof Abrahamsson (NSD) och Tove Lifvendahl (SvD) om Finanspolitiska rådets propåer om lägre löner för lågkvalificerade nyanlända. Här framkommer en hel del önsketänkande".
Lyssna från början
HÄR (först ett inslag med Jan Hassler från Finanspolitiska rådet, därefter följer Olof Abrahamssons och Lifvendahls diskussion m. anl. av Finanspolitiska rådets presskonferens)
Danne Nordling skriver:
Citat:
Ett expertråd skulle behövas för att rensa ut orealistiska förslag. Hur skulle LO:s förslag kunna förverkligas utan kraftiga lönesänkningar (som möjligen kunde kompenseras med subventioner från skattebetalarna). Hur skulle förslaget från Ruist i Gbg om begränsade lönesänkningar, som skulle reversera årtiondens lönepolitik för att slå ut låglönejobb i industrin, fungera? Och hur skulle Hasslers drömmar om helt nya låglönejobb kunna implementeras i Sveriges mekaniserade samhälle?
Hasslers idé förutsätter en helt annan samhällsstruktur. Det är svårt att se att Sverige inom överskådlig tid skulle kunna skaffa en arbetsmarknad av piccolos, hotelldörrvakter, parkeringsbetjänter, varupackare på snabbköpen, poolskötare, trädgårdsmästare, butlers, kammarjungfrur, skräddare, bröllopsorganisatörer och liknande yrkesgrupper.
Om inte annat skulle en expertgrupp kunna slå fast att det med stor sannolikhet blir socialbidragen som kommer att stå för den större delen av försörjningen. Med administration blir kostnaden uppåt 100 000 kronor per person och år. Vi kanske inte ska blunda för att altruismen kommer att kosta stora skattepengar och dessutom leda till allvarliga sociala problem.
https://www.facebook.com/danne.nordl...89?pnref=story
Igår följde Studio Ett upp med ett inslag om "Vilka är de enkla jobben?" Insikten att arbetsgivarna inte är särskilt intresserade framfördes, men det tonades ned. Det gjordes jämförelser med Tyskland och Storbritannien. Baserat på egna observationer vid ett par besök i Storbritannien under hösten, så känner jag f.ö. inte riktigt igen Staffan Sonnings bild, att butiksbiträden i Storbritannien huvudsakligen inte skulle vara britter. (Det är förstås möjligt, att det ser annorlunda ut i London. Jag kan tänka mig, att Sonning har ett mycket snävt Londonperspektiv.)
http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=6332970
-----
Danne Nordling undrar alltså bl.a. hur reverseringen av årtiondens lönepolitik för att slå ut låglönejobb i industrin, ska fungera?
Annicka Borg uppmärksammar i Sydsvenskan, att "Sverige riskerar att få en förändring av kvinnors och flickors roller som vrider utvecklingen tillbaka." (
LÄNK)
Kraven på vrida klockan tillbaka för svenska kvinnor och på arbetsmarknanden för att anpassa Sverige efter ny befolkning, som är förankrad i en helt annan tid kommer att öka och vara en del av debatten under 2016.
Betr. den av den svenska skolans förfall så uppmärksammar Patrik Engellau i en ovanligt vass bloggpost visionären Gustaf Fridolins surrealistiska analys:
Citat:
Skolkrisen kommer [enl. Fridolin] att lösas genom flyktingkrisen.
Svenska Dagbladet sammanfattar den så kallade utmaningen: ”Det svenska skolsystemet har länge förknippats med kunskapsras i Pisaprov och lärarbrist. Samtidigt visar SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) beräkning att ytterligare nära 6 000 lärare behövs för att säkra skolgången för de nyanlända eleverna”.
För visionären Fridolin, som ser längre och klarare än vi andra, är detta emellertid inget problem, utan själva lösningen.
– Jag skulle säga att på vissa sätt är det här ett nödvändigt uppvaknande för den svenska skolan, säger han. I och med att vi haft det här reformregnet bakom oss har man inte alltid kunnat se ett par år fram i tiden, och inte kunnat ta in hur antalet barn blir fler. Det här blir ett tillfälle när man gör det.
Förstår du? Nu när vi inte har en aning om hur många nya elever som kommer framöver så kan vi lättare se ett par år fram i tiden.
Men det är inte bara så att planeringen i skolan underlättas av att framtiden blir osäkrare. Det är också så att inmalningen av elever som inte talar svenska gör pedagogiken vassare:
– Du behöver samma specialpedagogiska verktyg oavsett om du ska möta nyanlända eller barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
När han förklarar så tydligt blir logiken bedövande stark. När skolan tar itu med nya problem löser den även de gamla. Man inser automatiskt skärpan i hans fortsatta plan. Eftersom många nyanlända tvingar fram specialpedagogiska verktyg – det ”nödvändiga uppvaknandet” – så missgynnas skolor utan nyanlända elever eftersom dessa skolor inte utsätts för det nödvändiga uppvaknandet. Därför ska kommuner tvingas ta emot migranter och åtgärder sättas in för en ”jämnare fördelning mellan skolorna”.
http://detgodasamhallet.com/2015/12/...ogre-tankande/