Tydligen förs just nu en diskussion på kultursidorna hur de skall hantera Sverigedemokraterna under 2022-2026.
Svenska Dagbladets Lisa Irenius vill att de M-märkta kultursidorna skall tona ned sitt kampanjande eftersom det har varit kontra-produktivt metod för att bekämpa Sverigedemokraterna.
Citat:
Som enträgen kultursidesläsare har jag alltmer reagerat på ensidigheten i DN Kultur under valrörelsen. Kulturchefen Björn Wiman, biträdande kulturchefen Åsa Beckman, litteraturredaktören Malin Ullgren och scenredaktören Johan Hilton har alla skrivit texter med samma budskap: valrörelsen är förfärlig, demokratin riskerar att gå under, och det beror på SD och de borgerliga partier som vill samarbeta med dem. Flera andra skribenter har gett uttryck för liknande uppfattningar.
Alla på DN Kultur verkar tycka samma sak, som om det vore en ledarredaktion dit man rekryteras för att driva en viss linje.
(...)
Ändå tror jag att den typ av kampanjande som DN Kultur ägnar sig åt kan bli kontraproduktivt. Det kanske bekräftar de redan övertygade, men riskerar att fjärma andra och på så vis ytterligare bidra till polarisering. Att bara fördöma till exempel SD:s inflytande, och inte försöka förstå vad det beror på, kan ytterligare spä på uppfattningar om en klyfta mellan ”pk-media” och ”verklighetens folk”.
(...)
Som jag ser det bör en kultursida ha högt i tak och ge utrymme för fria röster med skilda uppfattningar, men inte driva kampanjer. Visst rymmer den här valrörelsen åtskilligt att irritera sig på. Men varje val innebär också ett välkommet tillfälle att reflektera kring olika politiska frågor och värden: vad tycker jag egentligen? Den frågan är upp till var och en att besvara.
Journalistikens uppgift bör vara att erbjuda en bra grund för detta, inte att berätta för läsarna vad de ska tycka.
https://www.svd.se/a/Ll0yXJ/lisa-ire...n-s-kultursida
Aftonbladets Karin Pettersson tycker att de S-märkta kultursidorna skall driva en ekonomisk vänsterlinje för att på så sätt bekämpa Sverigedemokraterna;
Citat:
Har kultursidorna varit för upptagna med att fördöma Sverigedemokraterna? Detta har diskuterats efter valet, här och på andra ställen. Frågan hade varit otänkbar att ställa för fyra år sedan. Trots att SD var samma parti då som nu. Trots att ungefär lika många röstade på dem.
Diskussionen är på det sättet intressant, som illustration av en kraftfull förskjutning. Samtidigt är den på många sätt irrelevant. Möjligen också självupptagen, på gränsen till megaloman.
(...)
Samtidigt har detta hänt under åtta år med socialdemokratisk regering: De rika har blivit extremt mycket rikare. Vansinnigt, sinnessjukt mycket rikare. Segregation och fattigdom har cementerats. Sjukvården och äldreomsorgen har inte rustats efter pandemin. Välfärdsoligarkerna har fortsatt tjäna pengar på skola och vård.
Hela valrörelsen handlade om hur SD hotar demokratin. Samtidigt har samma demokrati steg för steg försvagats inifrån.
(...)
Vi talar mycket om hur SD:s rasism har normaliserats (det har den), samtidigt har normaliseringen av ojämlikheten skett utan motstånd. Det är detta som är det verkliga såret, tomrummet, sorgen. Apropå antirasism: det är inte oviktigt med ord, men vad spelar de i längden för roll om inga bostäder byggs, om segregationen bara blir värre? När jämlikhetstanken dör, så blir konkret antirasism också omöjlig.
(...)
Det värsta kanske inte är att SD har normaliserats. Utan att ojämlikheten har det, och att ansvaret ligger på vänstern. Se där en kulturdebatt som vore värd att ha.
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/...h-ojamlikheten
Expressens liberala kulturchef Victor Malm tycker att de liberala kultursidorna är för fixerade vid SD och att negativt kampanjade inte fungerar. Malm stannar kort från att föreslå att hans kultursidor skall driva egen politisk linje;
Citat:
Svårt också när det handlar om en roman som Klas Östergrens ”Större trygghet aldrig fanns”, en ny och djupt originell genomlysning av det samhällstillstånd som gjort trygghetsknarkande populism till en så attraktiv ideologi. Fler vill basha SD än tala om den. Självklar och egenartad relevans till trots.
Det är en återvändsgränd, och den är lika tråkig som farlig.
Men ibland är jag rädd att vi har hamnat där, att kultursidorna (liksom offentligheten i stort) gjort sig beroende av en fiende, någon att kritisera, någon att avsky, någon att polemisera och bedriva kampanj mot – lite som amerikanska medier blev symbiotiska med Donald Trump.
Det betyder inte att rollbesättningen är illegitim, eller att SD inte är ett hot mot den liberala demokratins institutioner, utan att dynamiken befäster en retorisk splittring – eliten mot folket, Stockholm mot landet, och så vidare – som är analog med den som när deras tillväxt.
Den dynamiken hämmar vår originalitet, liksom vår kapacitet till positivt, icke-reaktivt tänkande. Svaren som är något annat än rena negationer (eller imitationer) av Sverigedemokraternas. Bristen på sådana framstår som den absolut rimligaste förklaringen till det deprimerande valresultatet.
Det mest kritiska man kan göra är att bli oavhängig sin motståndare. Garva åt dumheterna och bege sig på promenad mot framtiden.
https://www.expressen.se/kultur/vict...edemokraterna/
Så vad är det för politik som kultursidorna tänker driva? Mig veterligen har kultursidorna på DN, SvD, Sydsvenskan, GP, NWT, Expressen eller Aftonbladet aldrig någonsin presenterat en seriösa lösningar på de flesta samhällsproblem. Det händer ibland att ledarsidorna lyckas presentera en del intressanta förslag men sedan dröjer det några dagar innan någon annan ledarskribent skriver något som direkt eller indirekt underminerar det tidigare förslaget. Några sanningar;
1) Validering av migranters betyg ger en obetydlig effekt.
2) Arbetsförmedlingens utbildningsinsatser för migranter (och svenskar) är så pass destruktiva att sannolikheten är mindre att du får ett jobb om du går igenom arbetsförmedlingens utbildningar.
3) Varken S-märkta extrajobb i välfärden eller M-märkta privata vuxendagis för migranter (och svenskar) ger någon större effekt för att få arbetslösa i arbete.
4) Värdet på utbildning sjunker. Även om migranterna tar sig igenom grundskola, gymnasium och högskola spelar det mindre roll för deras framtidsutsikter.
Är det då rimligt för ledar och kultursidorna att tjafsa om validering, AMS-utbildningar, extrajobb i välfärden/privata vuxendagis eller för den delen massutbildning? Varför fortsätta stödja policy som inte leder till att SD reduceras? Policy måste ge effekt. Dålig policy leder till att SD växer. Media kommer ingen vart med negativt kampanjande. Folk slutar läsa.
Två danska invandringsvänliga journalister; Rune Lykkeberg och Lasse S. Andersen skriver om dansk invandringspolitik och rekommenderar svensk media att driva sin egen politik och använda lagstiftningen för att förhindra en reduktion av migrationen.
Citat:
Skapa er egen politik: De som inte vill att Dansk folkeparti eller Sverigedemokraterna ska definiera invandringspolitiken bör utforma sin egen offensiva invandringspolitik. Vi har lagt mycket tid på att kritisera de senaste åtstramningarna och de senaste främlingsfientliga uttalandena.
Men ingen har lyckats formulera en övertygande invandringspolitik som utgör något egentligt alternativ till deras väg.
(..)
Om man inte utformar ett övertygande alternativ tappar man dagordningen till högernationalisterna, för hos dem finns alltid nya förslag på åtstramningar. Och då löses inte de verkliga problemen som finns i vårt samhälle.
(..)
Och vi råder de svenska medierna att fokusera särskilt på att granska huruvida regeringens åtgärder är lagliga.
https://www.dn.se/kultur/danska-jour...-danska-vagen/
Har skribenterna till debattartikeln lyckas presentera en lösning på migrations och integrationspolitiken? Nej, vilket de själva medger. WEF och andra tankesmedjor spenderar en jävla massa pengar på mejsla fram lösningar och det mest är skräp. Om man nu skall förespråka en så pass hög migration att naturlig assimilering är omöjlig måste man också presentera lösningar för integration och framförallt hur ett mångkulturellt samhälle på sikt skall administreras. Hittills har ingen nordisk liberal eller socialdemokratisk ledar eller kultursida lyckats med detta. Detta bottnar i att lösningarna finns bortom nordisk liberalism och socialdemokrati.