Citat:
Ursprungligen postat av
Kinuski
Låter ju lustigt eller motsägelsefullt med PM Nilsson:
Friare för vem då? Främlingar, icke bofasta eller förankrade i samhället och dess arv, utan en lojalitskänsla gentemot staden och staten. Så säger han ju också senare att det inte är att undra på att det, enligt utsago, finns poliser i varje kvarter i NYC. I Malmö, och i större delen av Sverige numera, är det istället östeuropeiska zigenska tiggare i varje kvarter. Den sortens mångfald som kännetecknar Malmö vet jag inte om den fått ursprungliga malmöiter att känna sig friare. Det går iallafall att konstatera att stadsbilden förändrats på många vis på senare år, genom inhägnader, passagehinder och lås som ska utestänga flanörer och inkränktare från bostadsområden. Den överstatliga friheten medför frihetsbegränsningar för det lilla livets bofasta, men även besökare med goda avsikter.
Det blir inte friare för någon. Det är en liberal dröm som bygger på fantasier. Man har inte gjort en närmare studie av vad effekterna blir i verkligheten. Man försöker införa drömmen innan man undersökt om den är genomförbar. Precis som kommunism eller fred på jorden. Drömmar som aldrig blir verklighet men som idioter försöker tvinga på andra människor, för att de attraheras av drömmen.
Man kan inte utgå från att det ska bli fred på jorden och avveckla allt försvar. Man kan inte utgå från att det ska uppstå ekonomisk jämlikhet och avskaffa arbetsmoral. Och man kan inte avskaffa gränser och tro att det leder till frihet. Sverige är i skriande behov av vuxna människor. Riktiga vuxna. Inte storväxta barn utan konsekvenstänkande.
Ta Frankrike som exempel. Man har sedan inträdet i Schengen blivit "friare" enligt liberalernas sätt att se saken. Som om frihet bara vore principer och uppfyllnad av symboliska milstolpar. Inte ett tillstånd i praktiken. Likt postmodernisterna är de mer intresserade av "berättelsen om frihet" än om verklig, ökad frihet för människor under deras levnadstid. "Fri rörlighet" är en del i den berättelsen.
Åk till Paris för att se verkligheten och konsekvenserna av deras "berättelse om frihet". Vakter med k-pistar som går omkring på öppen gata. Istället för att mota bort problemen vid gränsen, genom kontroller och hinder, släpper man in de i samhället och tvingas som kompensation göra om samhället till en slags polisstat.
Storbritannien samma sak där. Övervakningskameror överallt. Helt utan förmåga att mota illegala, droger, vapen och kriminella vid gränsen. Avskaffandet av gränser leder inte till mer rättigheter, det kommer leda till färre. Vad är egentligen att föredra? Ett land med kontrollerade gränser men där frihet råder innanför gränsen, för de som bor där. Eller öppna gränser, där alla lever under övervakning och med poliser som går med tunga vapen i bostadskvarteren för att hålla ordning i kaoset.
Låter inte direkt som ett frihetens utopia. De rika gömmer sig i sina reservat och de fattiga får försvara sig bäst de kan. Men vad är oddsen att den typen av resonemang släpps fram bland kaozliberalerna? De är lika dogmatiska som kommunister.
Det är deras principer och ideal som är målet. Inte en bättre, friare verklighet i praktiken. De saknar förmåga att tänka bredare, att tänka praktiskt. Att kompromissa. Det är deras dogmer eller undergång. Precis likadana som nationalsocialister, kommunister och religiösa fanatiker.
En pragmatisk, frihetsbejakande nationalism, utan imperialism och anspråk på andra länders territorium. Det är det vi behöver. Alla folks rätt till självbestämmande. Lev och låt andra leva, i frihet och säkerhet. Respekt för gränser. Fysiska som kulturella.
Men dit har vi inte kommit än. Precis som trådstartaren förutsåg så står striden ännu mellan mångkulturalister och liberaler, där båda gör ungefär lika mycket skada och förtjänar att förgås.
PM Nilsson är en liberal, om än med modifikation. Han hämtar inspiration från managementteorier och andra typer av näringslivsinriktade källor. De ser allting från ett mycket snävt företagsperspektiv men har aldrig förstått sig på politik, människor och etnicitet. De ser människor ungefär som muttrar, som man kan stoppa in i olika hål för att fylla upp där det saknas. Kultur, etnicitet, religion och politisk tillhörighet har ingen betydelse och kommer aldrig ha nån effekt på samhället tror man. Samhället betraktas snarare från ett konsumt/producentperspektiv, där alla andra värden är underordnade näringslivets.
Några goda korn finns det trots allt där, hos PM. Detsamma gäller Håkan Boström, Alice T och motvilligt säger jag även Adam Cwejman. De står dock och väger, än är de inte över på den goda sidan. De har en lång farofylld väg kvar att vandra innan de når fram.