Citat:
Ursprungligen postat av
CrispyKreem
Det är ändå intressant att det verkar ha börjat gå upp för S att fundamentet för den svenska socialdemokratin håller på att eroderas bort. De uppfattar individualismen som en av bovarna i dramat (det är borgarnas fel), men mångkulturen som den andra. Omvänt uppfattar de den minskade sociala tilliten som SD:s fundament.
Något är på väg att hända inom socialdemokratin, värnandet om välfärdsstaten har vaknat till liv internt och nu tänker de försöka navigera minfältet som de själva varit med om att lägga ut. De köper fortfarande reklamtid i radio och TV fastän valrörelsen sedan länge är över. De trivs inte i regering med MP oavsett vad de säger utåt, och kanske har det gått upp för dem att MP är välfärdsstatens och därmed socialdemokratins största fiende. Spännande tider.
Är du säker på, att de (utöver individialismen dvs borgarnas fel) uppfattar mångkulturen som den andra boven?
Inledningsvis talar skribenterna om, att den sociala tilliten beror på, att "de skandinaviska ländernas är historiska exempel på socialt, demokratiskt och ekonomiskt framgångsrika samhällsmodeller", vilket "bland annat [beror] på att de strävat efter att skapa jämlika förutsättningar för individernas livsresor och för att minska klyftorna mellan grupper och individer".
De skriver vidare: "Vi lever i ett mer individualiserat och fragmentiserat samhälle än tidigare".
Man kan naturligtvis uppfatta "fragmentiserat" som kod för multikulturellt... men det är inte säkert att det ska tolkas så. Man kan också tycka, att man måste vara döv, blind och rejält bakom flötet... för att inte begripa, att den helt nya demografi, som de sju riksdagspartierna har skapat gemensamt och i samförstånd, splittrar befolkningen.
Men, man bör inte underskatta vilka bastanta skygglappar som S, SSU och LO har.
-----
Longbow4y länkar till SR från
2013 (där en av DN-artikelns skribenten ingår i den tre-hövdade panelen nämligen Lars Trägårdh.) De som diskuterar är nationalekonomen Andreas Bergh, historikern Lars Trägårdh och debattören Dilsa Demirbag Sten
I ingressen till presentationen av programmet står:
Citat:
Ett fungerande samhälle tycks kräva ett visst mått av tillit mellan individer och av medborgarna gentemot samhällets institutioner. Åsikten förs ibland fram att tilliten minskar ju större sociala skillnader och etnisk mångfald som finns i ett samhälle.
I en nätkommentar skriver siganturen M.A: "Dilsa [Demirbag Sten] pratar om att det är ekonomiskt betingat". Jag har lyssnat på programmet.
Andreas Bergh talar om Malmö, som han beskriver i mycket ljusa ordalag. Malmö är en dynamisk stad som växer - men med lägre tillit. Studiojournalisten anser att det är "paradoxalt" (!) att tilliten är större i Storuman. Någon, antingen Bergh eller studiojournalisten (de har rätt lika röst) hävdar, att Malmö var mycket sämre tidigare, när han själv växte upp i Malmö.
Dilsa Demirbag Sten anser att den "ekonomiska variabeln" inte fungerar i Malmö, vilket leder till att tilliten blir lägre.
Det *omvända* resonemanget - dvs låg tillit --> sämre ekonomisk utveckling - är det gängse bland ekonomer, vilket nationalekonomen Bergh snuddar vid inledningsvis. Men, Bergh säger inte emot Dilsas påstående. Senare deklarerar Dilsa Demirbag Sten, att låg tillit "är helt och hållet ekonomiskt betingat" - mångetnicitet spelar inte någon som helst roll.
Där gick gränsen för Lars Trägårdh, som med ett kolossalt krumbuktande invände att tillit "i viss mån" korrelerar med homogenitet, och "lite lägre [tillit] kanske är ett tecken på en ökad pluralism och mångfald på ett bra sätt". (Man fick intrycket av att han vred sig som en mask.)
Det är "ingen naturlag", genmäler Dilsa. Andreas Bergh låter förstå, att det hursom inte behöver vara något problem, eftersom det enl. honom nog är högtillitsmänniskor (från lågtillitssamhällen) som migrerar till Sverige.
Vi ska även ha "en positiv förståelse för den minskade tilliten", deklarerar Trägårdh.
"
Den ökade tilliten i Sverige för institutioner, där vi betalar i form av skatt byggdes mycket utav en arbetskraftsinvandring som kom hit och byggde efterkrigstidens Sverige" deklarerar Dilsa Demirbag Sten... och visar återigen prov på sina kreativa orsaksresonemang.
-----
TILLÄGG
Var det här programmet embryot till den utredning om Medborgartjänst/Reicharbeitsdienst författad av frilansskribenen Mats Wingborg (från "den löst sammansatta grupp .. inom Arenagruppen"), som dagens DN-artikel presenterade?