Blitzkrieg 29/45
Sergeant York (1941)
Wow! Gary Cooper spelar Alvin York, som blev hjälte under första världskriget och dekorerades med
Medal of Honor för sin insats.
Det här är historian om Alvin Yorks liv. Vem är då Alvin York? Jo, en väldigt fattig man som nog kan kallas alkoholist. En odugling, mer eller mindre. Barbesöken slutar ofta i slagsmål. Och religiös är han inte, trots moderns starka tro. Gary Cooper är bra (han vann en Oscar), och var 40 år då filmen släpptes. Hans kärleksintresse, Gracie Williams, spelades av den mycket yngre Joan Leslie. Hon var bara 16 år! Men deras kemi är trovärdig & det stämmer ganska bra överens med verkligheten; York var 32 år när han gifte sig med 19-åriga Gracie. Väldigt bra skådespel för att bara vara 16 år.
Nåväl. Han hittar Gud, försöker slå sig ned med Gracie men sedan så kommer kriget. Mönstring är obligatorisk men han försöker undkomma värvning på religiösa grunder, vilket misslyckas. Här blir det en del resonerande kring krig, Gud & rätt och fel.
Citat:
"I ain’t a-gonna register. I ain’t a-going to. I ain’t a-going to war. War is killing and the Book’s against killing. So war is against the Book."
Jag tycker öppningsscenen, i kyrkan, är förvånansvärt bra & den scenen som jag kommer minnas längst är utan tvekan den när han sitter på höjden av berget med hunden och tänker. Väldigt vacker scen!
"Render unto Caesar..."
Krigsscenerna är inte en stor del av filmen, men det han gjorde (den följer verkligheten mer eller mindre till punkt och pricka) var verkligen oerhört imponerande!
Citat:
He received the Medal of Honor for leading an attack on a German machine gun nest, taking 32 machine guns, killing at least 20 German soldiers, and capturing 132 others.
Och krigsscenerna duger, filmmässigt. Jag har sett bättre, men också sämre. Efter kriget var han så klart en kändis och stor hjälte, och han fick flera erbjudanden som skulle ha inneburit en enorm förmögenhet. Men han var inte positivt inställd till krig, och vägrade därför att acceptera de här erbjudandena, i och med att de baserades på hans status som krigshjälte. Gud, krig, rätt, fel, principer, sådant vill filmen väcka intresse kring.
Jag blev verkligen positivt överraskad av den här filmen. Men det finns så klart negativa aspekter. Bland annat den enerverande dialekten som talas. Det kan de så klart inte rå för, men ändå - "a-" före varje verb? Så här känner jag:
I'd better a-shoot myself right now, because I can't be a-taking this no more...
Därtill är den nog lite väl långrandig innan kriget. Filmen är drygt två timmar lång, och det dröjer nästan en och en halv timme innan han far iväg till Camp Gordon. Visst, det finns kanske en del att berätta om hans liv innan mönstringen, men det blev lite väl långrandigt ett tag.
Det är en riktigt trevlig film som jag absolut skulle kunna rekommendera om man vill se en film från 40-talet!
7/10
PS.
Citat:
Jin ling shi san chai (2011) [The Flowers of War]
...
7/10
Känner att den här är värd en åtta, så jag ändrar betyget. Alltså:
8/10