Citat:
Ursprungligen postat av
Spakur
absolut, att få leva till 100 och vara sådär pigg är ju mer än va åtminstone jag vågar hoppas på.
men har du några favoritavsnitt eller gäster utöver detta?
några ämnen du önskar skulle tas upp?
Bra fråga. Jag har med stor behållning läst Kalle Linds böcker, artiklar och bloggposter om alla möjliga underliga populärkulturella fenomen, och många av ämnena kunde gärna behandlas också i poddform. Eller kunde de? Det borde ju alltid finnas en studiogäst, en person med kunskaper som förmår uttrycka sig ledigt och underhållande, och som inte känner obehag eller ångest att tala om ett ämne som kanske är oerhört avlägset från dagens värderingar. Såna individer kan vara mycket svåra att få tag på.
För något år sedan var Kalle med om att skapa en tecknad serie om statarnas liv. Det är i år 75 år sedan statarsystemet avskaffades. Säkert finns det än idag en och annan 80-till 100-åring som kommer ihåg livet i en statarlänga. Tänk om någon rentav kunde förmås att berätta om det i radio?
https://ka.se/2018/05/18/darfor-gor-...or-om-statare/
Även om Sveriges moderna historia har varit ganska lugn, saknas det inte exempel på tragiska eller komiska episoder man skulle vilja veta mer om ... Finns det någon idag som upplevt till exempel tattarkravallerna i Jönköping 1948 (det gör detsamma på vilkendera sidan!) och som inte skäms för att berätta om dem för en häpen eftervärld? Eller medverkande i Båstadskravallerna 1968, eller i bråken mellan raggare och assyrier i Södertälje 1977?
Hur är det med företrädare för länge sedan försvunna ungdoms- och subkulturer? Finns det fortfarande någon kvarlevande nalensnajdare eller swingpjatt från 1940-talet? Finns det före detta skinnknuttar, spättor, raggare, dixies, mods och proggare som kunde leverera gripande och roliga nostalgitrippar till 50- och 60-talet? (Vad tycker förresten 1950-talets raggare om dagens efterföljare?)
Snajdare eller inte, Nalen (
Gata Regerings, där allting händer och mycket fötter) var ju värsta legendstället från 1930- fram till 1960-talet. Kunde Kalle bjuda in några av den tidens unga stamgäster, som förmår skildra stämningen?
Finns det företrädare för 1960- och 70-talets tokvänstergrupper - maoister, trotskister, stalinister och så vidare - som med humor och distans kunde redogöra för sina ungdomliga förvillelser?
Kunde ett Snedtänkt-avsnitt handla om
Sven Jerring och Barnens brevlåda - naturligtvis med en av farbror Svens före detta barngäster som studiogäst?
https://www.kallelind.se/blogg/farbr...ar-och-pratar/
Gösta Knutsson är ett givet ämne. Både hans författarskap och hans radiokarriär kunde behandlas ingående. Åtminstone ett avsnitt kunde handla om Pelle Svanlös-böckerna, ett annat om frågesporterna. Även Knutsson fick barn på besök - kunde någon av gästerna på denna bild berätta mer?
https://digitaltmuseum.se/0210154503...n-uppsala-1962
Bertil Almqvist (Bertila) kunde gärna tas upp, både hans böcker om
Barna Hedenhös och hans skämtsida
På Tapeten i Aftonbladet.
https://serieknodden.se/almqvist1.html
https://www.kallelind.se/blogg/rena-stenaldern/
Likaså
Jan-Erik Garland (Rit-Ola), berömd för seriehjältarna
Biffen och Bananen men även för sina satir- och idrottsteckningar.
https://www.kallelind.se/blogg/saken-ar-biff-och-banan/
Grönköpings Veckoblad, jisses! Jag vill höra Kalle diskutera
Nils Hasselskog / A:lfr-d V:stl-nd och hans poesier med någon - det gör detsamma med vem!
En annan redaktör för Veckobladet var
Oscar Rydqvist, som även skrev några roliga barnböcker om katten
Jeppe från Klockgjutargränd, en föregångare till Pelle Svanslös och avsevärt tuffare än denne. De har inte getts ut på nytt sedan 1940-talet, men jag tycker definitivt de borde lyftas upp ur den stora glömskan - om än kortvarigt.
https://sok.riksarkivet.se/sbl/Prese...n.aspx?id=6286
http://data.bloggplatsen.se/bild/fil...fd9d3ed8a632f/
Nog finns det ämnen alltid ... Jag ber om ursäkt om något av de anförda ämnena redan tagits upp i podden, jag har inte hunnit med att systematiskt lyssna igenom alla avsnitt.