Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2014-03-03, 21:32
  #1141
Medlem
Bozes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Salavat
Det verkar inte finnas så mycket alternativ till att bli revisor om man tagit en civilekonomexamen och vill hitta något realistiskt jobb som samtidigt är kvalificerat? Man kan jobba i kassan på en bank eller som någon ekonomiassistent och göra enkla administrativa uppgifter.

Enkla administrativa uppgifter kommre du få göra även när du börjar som revisorer. Det får du göra i princip oavsett var du börjar, när du är nyexad ekonom. Det är inbyggt i strukturen och hämtas hem längre fram när karriären tar fart.

Citat:
Ibland dyker junior controller annonser upp men de är relativt sällsynta. Är det många som blir revisorer för att det inte finns så mycket annat att välja på?

Ja, det förekommer i ganska stor utsträckning verkar det som. Det brukar kallas att det ger en språngbräda in i arbetslivet som kan vara svår att få annars.
Citera
2014-03-03, 21:34
  #1142
Medlem
Bozes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Semester
Ungefär hur många sökande är det per plats för instegsjobben inom revision? Är det fler sökande per plats i småstäder jämfört med Stockholm?

Saknar inblick i någon sådan statistik, men jag gissar att det kan variera enormt mycket på mindre orter - vissar har nog inte mer än några få sökande vid varje intag. I Stockholm är det alltid högt tryck.
Citera
2014-03-03, 21:35
  #1143
Medlem
Bozes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bigfatjuju
Hej, jag undrar hur en 4-årig (240hp) kandidatexamen i Företagsekonomi från Zagreb (programmet är på engelska) + 1-årig (60hp) Masterexamen från Lund i Auditing ter sig för att söka jobb på Big4?
Är erfarenhet från utlandet samt faktumet att hela utbildningen genomförts på engelska positivt eller negativt i den svenska revisionsvärlden?

Jag tror det är positivt, så länge du pratar bra (flytande) svenska. Då har du något som skiljer dig från mängden och med rätt attityd på intervjun och en förmåga att sälja dig själv vid det tillfället, så kan du nog få det hela till en mycket bra profil för yrket.
Citera
2014-03-04, 10:45
  #1144
Medlem
jaybones avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Salavat
Det verkar inte finnas så mycket alternativ till att bli revisor om man tagit en civilekonomexamen och vill hitta något realistiskt jobb som samtidigt är kvalificerat? Man kan jobba i kassan på en bank eller som någon ekonomiassistent och göra enkla administrativa uppgifter. Ibland dyker junior controller annonser upp men de är relativt sällsynta. Är det många som blir revisorer för att det inte finns så mycket annat att välja på?

Denna brist på val gäller förstås inte de som hade kontakter under studietiden och som fick jobba med något mer än vanliga säljjobb/ kontorsassistent liknande jobb.

Revisionsbranschen är en plats väldigt många börjar på. Finns en anledning till att de alltid anställer så många, därför att det är många som sedan går vidare till annat.

De vanligaste första jobben:

Revisorsassistent
Ekonomiassistent
Kassan på banken/privatrådgivare

Hur är det att söka jobb nu?
Citera
2014-03-04, 12:56
  #1145
Medlem
Janus11s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Boze
Svår fråga.

Som du själv antyder skiljer det sig markant mellan början av karriären, och nu på senare dagar (även om jag troligtvis fortfarande befinner mig i början av min karriär, sett över ett helt arbetsliv).

I början bestod utmaningarna mycket av att klara av att slutföra en revision på egen hand för en mindre kund. De första veckorna och månaderna känndes det som att jag bara ställde frågor, och gjorde sådant folk sa till mig. Efter ca ett halvår började jag ta mig igenom en hel revision av ett mindre ägarlett bolag på egen hand, och kunde avrapportera mina noteringar till en auktoriserad revisor mot slutet av processen. Det kändes som en enorm utmaning att ta sig dit, men när man nu tittar tillbaks på det så är det ju ganska naturligt att man förr eller senare kommer dit - och i regel handlar det om mindre än ett år in i karriären.

Efter att ovan var avslutat så uppstod utmaningar istället i form av att vara effektiv, att kunna besvara redovisningsfrågor från kunder, och att kunna svara frågor från den auktoriserade revisorn gällande redovisningen i kundbolaget eller revisionsåtgärderna. Att på egen hand fronta antingen kunden, i form av ekonomichef eller redovisningschef, eller en erfaren partner, var inte alltid så lätt. Det gäller att stå på sig och lära sig hur man berättar något på ett strukturerat vis utan att snöa in på detaljer för mycket, och utan att låta osäker eller att få det att framstå som att arbetet inte är slutfört (om det nu är förväntningen). Gällande effektivitet så är det något jag minns extra tydligt från år 2, då jag gjorde i princip samma arbetsuppgifter som under år 1 men under helt andra förväntningar - jag förväntades göra det på kortare tid, med skarpare dokumentation, färre frågor till överordnade, och med färre review-kommentarer. Den första inlärningsperioden var liksom över.

Under mitt tredje år låg de stora utmaningarna inom fortsatt effektivitet, men också i att kunna handleda yngre kolleger (både 1- och 2-åringar). Samtidigt började jag jobba i större team och kom i kontakt med inte en överordnad, utan flera - med olika krav, och olika ledarstilar. Även om jag visste det redan tidigare, så blev det än mer uppenbart att "varje revisor är olik". Det kanske går att köra ett arbetssätt rakt över alla kunder den första tiden, men när man kommit in i sin roll och blivit senior så är det slut på det... istället låg utmaningen i att kunna vara flexibel och anpassa sig till de olika teamen och olika revisorerna. Och samtidigt att kunna ge handledning åt de yngre, så att det också är i linje med den "kultur" som råder i teamet. Denna kultur påverkar allt som ingår i en revision - dokumentation, kundrelation, effektivitet, kunskapsnivå, stressnivå, arbetsmängd etc.

En enorm utmaning var givetvis att skriva provet efter tredje året. Det var ingen jättekul period att ta sig igenom, men en enorm lättnad att klara.

Kundrelationen har varit en utmaning många gånger under karriären. Ibland är kunderna fantastiskt lyhörda och samarbetsvilliga, andra gånger tvärtemot. Ibland är de fruktansvärt pålästa och duktiga, andra gånger undrar man hur de ens kan arbeta med någonting som är redovisningsrelaterat. Att hantera detta, och ibland att stå ut, är en utmaning i sig. Det krävs att man antingen har, eller är villig att utveckla, en ganska högnivå av människokännande.

Vid några gånger har jag också förväntats sätta mitt namn på något och presentera det - antingen internt, eller till en kund. Det har handlat om skriftliga rapporter beställda av kunder, eller muntliga presentationer framför en grupp människor. Detta har personligen för mig gett något vid varje sådant tillfälle, och alltid varit en utmaning.

Jag har också arbetat utomlands en period, vilket var utmanande på väldigt många nivåer - språkmässigt, arbetskulturellt, och inte minst revisionsmetodiskt. Även om likheterna är många i en global Big 4-organisation, så är det många olikheter... kundstrukturen ser i regel annorlunda ut, och hierarkin kan te sig enormt annorlunda mot hur det är i Sverige. Detta påverkar i sig kraven på kunskap, metodik, effektivtet, och mycket annat.

Något som återkommer hela tiden om jag tänker på vad som varit en utmaning med det här yrket, så är det den ständiga utvecklingen. Det finns väldigt små chanser att hålla sig borta från de krav som ställs på att man ständigt ska ta "nästa steg". Precis i den stund då man vant sig vid att vara senior, så är det dags att skriva provet. När man skrivit provet, ska man direket börja ha egna kunder. När man vara manager i något år, slumpar det sig så att man ska börja arbeta med några nya kunder, eller att man förväntas fokusera på en viss typ av kunder. Osv osv. Rakt genomgående i den här karriären är att det aldrig står still, och att du förväntas och "tvingas" till att ständigt lära dig nya saker - både rent tekniskt, såsom redovisning och revision, och inom mjukare områden, såsom teamledande och presentationsfärdigheter.

Mycket bra och givande inlägg. Tackar för det!
Citera
2014-03-04, 12:57
  #1146
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Boze
Jag tror det är positivt, så länge du pratar bra (flytande) svenska. Då har du något som skiljer dig från mängden och med rätt attityd på intervjun och en förmåga att sälja dig själv vid det tillfället, så kan du nog få det hela till en mycket bra profil för yrket.

Ja, är född och uppväxt i Sverige och har anammat svenska språket som modersmål utöver Kroatiskan. Undrade mest hur det ser ut med terminologi som man använder vardagligen på svenska som inte dyker upp under utbildningens gång? Eller kommer sådant naturligt när man lär sig metodiken på respektive byrå?

Tack för svar på frågorna, härligt att du hållit i gång i 3 år nu med tråden. För att krydda till det lite så tänkte jag även fråga dig hur du ser på din karriärutveckling inom spannet 5-10 år? Vore kul att höra.
Citera
2014-03-04, 22:43
  #1147
Medlem
Bozes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bigfatjuju
Ja, är född och uppväxt i Sverige och har anammat svenska språket som modersmål utöver Kroatiskan.

OK! I princip samtliga invandrare jag stött på i branschen, har haft jugoslaviskt ursprung. Det finns säkert gott om andra bakgrunder också, men balkanursprung verkar vara i majoritet bland invandrarna inom Big 4 enligt min egna högst personliga uppskattning.

Citat:
Undrade mest hur det ser ut med terminologi som man använder vardagligen på svenska som inte dyker upp under utbildningens gång? Eller kommer sådant naturligt när man lär sig metodiken på respektive byrå?

Du lär dig det på nolltid. Det är några termer man får kolla upp i början, men köp dig boken "Redovisa rätt" och sedan någon intro-bok till revision, så har du alltid du behöver för att komma in i matchen snabbt.

På större kunduppdrag är det också vanligt att man slänger dig med diverse engelska termer, såsom "revenue recognition" eller "stock list".

Citat:
Tack för svar på frågorna, härligt att du hållit i gång i 3 år nu med tråden. För att krydda till det lite så tänkte jag även fråga dig hur du ser på din karriärutveckling inom spannet 5-10 år? Vore kul att höra.

Jag har mäkligt nog inte nått SM-nivå ännu, till trots min relativa snabba karriär upp till manager-nivå (och därtill snabba steg under manager-åren). Detta beror på diverse faktorer, men hur som så räknar jag med att bli SM antingen till hösten eller till nästa höst. Landar jag inte det så börjar det bli lite sent, om jag ska vara ärlig. Men det ska nog gå. Mitt mål är att därefter vara SM i ca 5 år och att således bli partner innan 40-sträcket. Håller jag denna tidslinje till SM så bör jag ha några års marginal vad gäller partner-befordringen. Det kan behövas, med tanke på hur svårt det är att nå dit idag.

Under de kommande 5 åren skulle jag också vilja specialistera mig mer. Man kan ju specialisera sig på flera nivåer - i storlek på kunder, i redovisningsregelverk, i bransch, eller i tekniska kunskaper (såsom kvalitetssäkring eller redovisningsexpert). Man kan också välja att lämna revision och specialisera sig på ett område inom advisory. I mitt fall tror jag det blir en kombination av specialistering på större kunder, med ett visst redovisningsregelverk, och förhoppningsvis i en viss bransch. Just den delen av min 5-årsplan kan komma att ändras, men det är så det ser ut just nu.

Jag skulle också kunna tänka mig att köra en sväng till utomlands. Jag har ju varit ute en kortade tid tidigare, men skulle kunna tänka mig en 6-månaders period någon gång under SM-åren. Helst ska jag kunna bygga den utbytestiden på ett specifikt kunduppdrag, dvs. arbeta med revisionen av något dotter- eller moderbolag i ett annat land.
Citera
2014-03-06, 19:21
  #1148
Medlem
bubberls avatar
Jag undrar om du har någon erfarenhet om vad som krävs för att bli IT-revisor? Räcker det med en civilekonomexamen inom redovisning eller krävs det kompletterande kurser inom IT?
Citera
2014-03-06, 21:40
  #1149
Medlem
Bozes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av bubberl
Jag undrar om du har någon erfarenhet om vad som krävs för att bli IT-revisor? Räcker det med en civilekonomexamen inom redovisning eller krävs det kompletterande kurser inom IT?

Vet inte om det är ett krav (finns säkert undantag i så fall), men det är åtminstone starkt meriterande att ha någon form av IT-bakgrund. Med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut idag så gäller det ju att vara konkurrenskraftig, och det finns knappast någon brist på ekonomer med IT-inslag. De är givetvis mer attraktiva för en IT-revisortjänst, än vad en redovisningsekonom är. Utifrån den erfarenhet jag har av IT-revisorer och deras arbetsuppgifter så tror jag också det är en enorm fördel att ha läst lite IT, annars blir det nog väldigt mycket på en gång för en nyexad redovisningsekonom.
Citera
2014-03-06, 22:13
  #1150
Medlem
anonym.hedonists avatar
Vad gör man som revisor? Man räknar väl andras pengar, något annat?

Innehåller jobbet mycket skatteplanerande för kunderna så de kan smita från skatter också? Hade gärna lärt mig mera, tydligen är det brist på revisorer i Finland också och utbildningen slipper jag nog in på om jag vill.

Hur ser det ut om man försöker öppna eget? En revisionsbyrå borde väl ha bra marginaler då redskapen är billiga och utöver det är det bara hyran+lön för anställda, väl? (resten far allt i egen ficka).
Citera
2014-03-07, 15:41
  #1151
Medlem
Bozes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av anonym.hedonist
Vad gör man som revisor? Man räknar väl andras pengar, något annat?

Jag har räknat (fysiska) pengar någon enstaka gång som revisor.

"Räkna pengar" på pappret kan ju betyda väldigt mycket så jag utgår ifrån att det inte var en riktig fråga du hade. Men för att summera det som skrivits i tråden, så går en del tid åt det vissa skulle benämna "räkna pengar" och andra benämna "arbete med siffror".

Citat:
Innehåller jobbet mycket skatteplanerande för kunderna så de kan smita från skatter också?

Nej, inte alls. En revisor skulle bryta mot alla etik- och övriga yrkesregler som finns ifall han hjälpte kunderna att "smita från skatter". Däremot ingår viss rådgivning och verifiering av skatteplanering, men i regel sköts sådant av skattekonsulter på större bolag och vad gäller mindre bolag så är det enklare typer av skatteplaning det i regel handlar om.

Citat:
Hur ser det ut om man försöker öppna eget? En revisionsbyrå borde väl ha bra marginaler då redskapen är billiga och utöver det är det bara hyran+lön för anställda, väl? (resten far allt i egen ficka).

Nja, en liten revisionsbyrå har en del väsentliga kostnader utöver hyra och lön till anställda. Branshorganisationer och utbildning kostar en del, och sedan lär det krävas en icke ansenlig kostnad på marknadsföring också med tanke på hur marknaden ser ut idag (med relativt hög konkurrens om mindre bolag, till följd av slopandet av revisionsplikten). En mindre revisionsbyrå lär också behöva lägga en del på resor och representation, och en del på IT-kostnader (utrustning plus mjukvara) och externa konsulttjänster (vid behov t.ex. skattejurister, advokater, värderingsspecialister etc.).
Citera
2014-03-07, 16:17
  #1152
Medlem
Bozes avatar
Tänkte att det här kunde vara intressant för er som undrar hur mycket en revisor egentligen arbetar, efter ca 8 år i branschen (vilket är där jag befinner mig nu).

Som jag berättat i tråden tidigare arbetade jag mycket övertid under några år, mer än de flesta. Jag har idag gått ner på en nivå jag tycker är ganska behaglig. Trots absolut högsäsong har jag legat på 46 timmar per vecka i snitt de senaste 10 veckorna, så ungefär sedan början av januari. Säkert de som ligger mycket högre, men detta visar ju åtminstone att den nivån är möjlig.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback