Citat:
Ursprungligen postat av
Swordomer
Ja, men det är egentligen inget fel med det. Felet är att humaniora är av låg kvalitet och har låga krav. Det finns få som kan nåt nuförtiden, intresset är lågt och professorerna lika likgiltiga och fokuserade på Facebook som alla andra. Dock, humaniora och forskning inom samhällsvetenskaper är underskattat viktigt för ett lands utveckling, men det finns ingen intelligens kvar för dessa ämnen - även de bästa matematikerna och teoretikerna i fysik går till banker och finans som kräver deras talang och som betalar bäst. Det stora kasinot kräver de största talangerna och samhällsutvecklingen blir lidande - en suboptimalitet.
Vi måste hjälpa vår befolkning. Min farsa sa alltid att en snickare måste fatta fort och klara av att ta många snabba viktiga beslut. Rörmokare och elektriker är underskattade. Folk skäms nuförtiden även i ett land som Kina. En manlig bekant (av annan ras än Han) som hade ett hyfsat säljjobb men inte jobbat på flera år vill inte ta vilket jobb som helst trots att detta krävs för hushållet och familjen. Hans fru är i upplösningstillstånd.
Det är nog inte någon i tråden som har hävdat att humanistiska, samhällsvetenskapliga och ekonomiska discipliner inte är viktiga. Problemet är att det råder överproduktion av personer med sådana examina. Lösningen på detta tämligen enkla problem är att anpassa produktionsnivån till arbetsmarknaden. Detta gör förövrigt Kina, Singapore, Japan, Schweiz osv. Sverige har drivor med högskolor och universitet som inte behövs.
De flesta av dessa högskolor och universitet i Sverige etablerades på kom på 1960-1970-talet och senare. Först var syftet att "demokratisera" utbildning och sedan för att gömma undan arbetslöshet och expandera den tärande byråkratiska lägre medelklassen. Du kan ta Södertörns Högskola som exempel. Den grundades 1996 som en del av ett större integrationsprojekt att lyfta söder ort. De första 10-15 åren var framgångsrika. Högskolan beskrevs som "The New School" i Greenwich Village av media och politiker.
Ett tidigt och pressande problem för högskolan var att studenterna inte plockade ut sin examen från högskolan. Istället läste de A-kurserna på Södertörn och sedan de högre kurserna på Stockholms universitet eller andra universitet med högre prestige så som Uppsala, Lund, Göteborg och Linköping. Skälet var tämligen simpelt. Det smäller högre på arbetsmarknaden att ha en examen från ett svenskt topp tio universitet än från Södertörns Högskola. Södertörn Högskola och politikerna höll naturligtvis tyst om att en examen från Södertörn (med undantag för vissa naturvetenskapliga inriktningar) inte gav jobb. Nu i efterhand hade det varit mycket billigare att bara expandera platserna Stockholms universitet.
Det finns lyckade projekt så som Luleå Tekniska Högskola (nu mer universitet) som grundades 1971. Varför var detta lyckat? Det var lyckat för att de satsade på ingenjörsvetenskapen och hade ett elittänkande. De senaste tjugo åren har dock kladdiga politiker (påhejade av den journalistiska klassen) varit där och expanderat disciplinerna till annat än ingenjörsvetenskap och naturvetenskap.
Har du funderat på varför kinesiska universitet går så bra?
https://www.natureindex.com/annual-t...all/all/global
De går bra för Kina eftersom universiteten har fått behålla sin ursprungliga roll - dvs. forskning och produktion av
efterfrågad högskoleutbildad arbetskraft. I västerländska länder handlar inte högre utbildning om forskning och jobb. I västerlandet handlar utbildning om integrationsprojekt, social ingenjörskonst, propaganda, socialisering, temporärt gömma undan arbetslöshet, ideologiproduktion, ge chefsjobb till f.d. politiker och expandera byråkrat klassen.
Det finns undantag i västvärlden. I Schweiz har man beslutat att inte mer än 20-25% av befolkningen skall gå på högskola och utbildning. De har också bestämt sig för att begränsa antalet ämnen och discipliner. Istället blir gymnasiet den sista anhalten för 75% och Schweiz har riktigt bra gymnasieutbildning som leder till bra betalda och kvalificerade jobb och det handlar inte bara om hantverksyrken. Om du går 40 år tillbaka i tiden hade Sverige gymnasieekonomer som fick jobb på bank och gymnasieingenjörer på ingenjörsbyråer. Idag är det civilekonomer och civilingenjörer som utför samma sak som gymnasieekonomer och gymnasieingenjörer gjorde för 40 år sedan. Detta är uppenbart slöseri av resurser och ineffektivt.
De asiatiska länderna förstår detta och i synnerhet verkar Kina förstå detta. Detta är vad liberala forskare som Scott Rozelle (se; Invisible China, 2020) inte riktigt förstår. Han tror att massutbildning och högre utbildning per automatik leder till positiva utkomster. Tja, i Kanada har 50% av alla över 25 en högre utbildning och de jobbar fortfarande med "enkla jobb". I Afrika har FN öst ned pengar i högre utbildning utan någon nämnvärd positiv effekt annat än lägre födelsetal. Vad världen behöver är mer kapitalistiskt värdeskapande och mindre slöseri av resurser, tid och humankapital. Tyvärr är det nära omöjligt att förklara detta för den liberala eliten.
George Soros föreslog på ett seminarium att "alla" amerikaner skulle ha en humanistisk utbildning eftersom de då skulle bli mer liberala. Vad de skulle jobba med spelade ingen roll. Således, amerikanerna skulle spendera fyra år av sitt liv för att läsa liberal politisk teori och sedan jobba på McDonalds för $12 i timmen. Konsekvensen av en sådan policy är politisk instabilitet. Inte för att jag håller med Peter Turchin
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Turchin
...om allt men han har en poäng att detta skapar politisk oreda. De flesta förväntar sig att om de adopterar eliternas ideal och värderingar kommer de få någonting ut av det. Människor kommer inte adoptera vissa värden och ideal om det inte gynnar dem ekonomiskt - homo economicus.
Det liberala systemet uppmuntrar människor ta sig uppåt samtidigt som samma liberala system systematiskt blockerar människor. Det är inte bara människor som utgör ett hot mot systemet som blockeras med drivor med människor - inklusive lojala individer med ambition att förbättra det befintliga liberala systemet. Fattiga människor som inte har något att förlorar tenderar att vara farliga människor - dels ägnar de sig åt brottslighet men en del är tillräckligt intelligenta att de blir politiska och strävar efter att avsätta eliterna.
Jag tror också det finns konflikter inom eliterna som låser fast systemet. Jag har ju tidigare skrivit om konkurrerande institutioner och om hur de tillsammans skyddar det liberala systemet. Akademin är en sådan institution. Om akademins intressen inte längre sammanfaller med högre liberala politiska intressen kommer akademin "tryckas" till. Vi får se om politikerna vågar utmana eliterna i skol och universitet-sfären - om inte annat för att skydda sina egna långsiktig politiska och ekonomiska intressen. Något måste som sagt göras. Återigen, titta på data här;
https://www.natureindex.com/annual-t...all/all/global
Kineserna är på väg att ta över och det tror inte jag de västerländska politikerna vill och där med måste de ta konflikten med de akademiska institutionerna även om det kommer leda till en vad jag tror ganska blodig konflikt. Ryssland överväger förövrigt dumpa Bolognaprocessen och Salamanca deklarationen och där med återgå till det tidigare framgångsrika illiberala utbildningssystemet. Som sagt - vi får se om våra liberala politiska eliter vågar göra detta för att rädda sina egna långsiktiga intressen.