Citat:
Ursprungligen postat av
Swordomer
Detta med att lägga sig och försöka styra folks värderingar och liv i detalj verkar vara en gammal svensk klassiker......
Det är mer komplext. För att citera Anders Lindberg;
Citat:
Staten, folket och samhället är i fascistisk idétradition en enhet. Eller som Benito Mussolini formulerade det: "Allt inom staten, inget utanför staten, inget mot staten". Det betyder att avvikelser från statens ideologi eller kritik mot makten inte är legitim. Den går ju emot folkets vilja och folkets vilja är suverän.
Enligt de principer som styr den liberala demokratin gäller istället motsatsen. I västerländsk tradition är själva grundidén istället pluralism och konkurrens mellan idéer, institutioner, företag och människor.
Därför bygger den liberala demokratin på fria medier, oberoende domstolar, självständiga tjänstemän och myndigheter, fri kultur, fri forskning och utbildning, fritt civilsamhälle och en stark yrkesetik bland jurister, läkare och ämbetsmän. Själva grundidén i vårt samhälle är att ingen styr det öppna torget av idéer, åsikter, kulturyttringar och uppfinningar. Torget är självreglerande eftersom konkurrensen i sig leder till att den bästa idén vinner. När SD nu istället försöker tvinga igenom illiberala idéer som att politiker ska bestämma exempelvis vem som får vara Lucia eller vem som får läsa sagor på ett bibliotek är det en förfäktning inför en mycket större strid.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/...lucia-firandet
Många som läser det där skulle ganska omgående köpa detta men det är betydligt mer komplext och det vet Anders Lindberg. Det kan ju sägas att Lindberg är medveten om detta. Han är en f.d. hög politisk tjänsteman med en jur.kand. och en magisterexamen i idéhistoria.
Lindberg skriver;
"konkurrens mellan idéer, institutioner, företag och människor."
Om vi stannar vid institutionerna. Vad menas med självständiga institutioner? Ett par exempel på institutioner är politiken, rättsstaten, skolan, akademin, välfärdsstaten, media, förvaltning, militären, polisen, facken, finansen, icke-statliga organisationer, näringslivet osv.
Till exempel kan lärare bedöma och sätta vilka betyg de vill. Detta kan göras utan insyn från utomstående. Förvisso regleras lärares verksamhet av läroplanen, skollagen samt ett etiskt råd som skall avgöra om någon får behålla/förlora sin legitimation - men i princip kan lärare göra vad de vill inom vissa fastlagda ramar. Således, lärarna är förvisso "självständiga" men de är fortfarande bundna till ramlag. Det är politikerna som sätter ramlagen.
Lärarnas lobbyorganisationer arbetar hårt för att maximera lärarnas självständighet. Ofta på bekostnad av elevernas utbildning, rättssäkerhet, autonomi och föräldrarnas vilja. I USA är det sedan länge statistiskt "
bevisat" pojkar/män, vita samt Öst och - sydöstasiater får sämre betyg som inte speglar faktiska kunskaper. Detta är ett skäl till varför vita, asiater och pojkar/män söker sig till naturvetenskapliga utbildningar eftersom bedömningen tenderar att vara mer objektiv.
Så kallade standardiserade prov och anonymiserade prov infördes i USA för att skydda elevers rättssäkerhet och där med meritokratin. Dessa har gynnat pojkar/män, asiater och vita. Kanske män i synnerhet eftersom de tillhör ofördelaktig könskategori avskydd av feminister och liberaler. I oväntat har Lärarorganisationerna i både USA emot standardiserade test i syfte att skydda sina intressen. Det handlar också om rasistiska, sexistiska och i övergripande politiska motiv. Lärare i både USA och Sverige har starka politiska åsikter. Från Skolvärlden;
Citat:
Socialdemokraterna är det parti som högst andel lärare skulle ha röstat på om det var val när Orvesto Näringsliv 2014 genomfördes. 57,8 procent av lärarna svarade att de definitivt eller kanske skulle ha valt (S). Nästan lika många, 53,1 procent, svarade att de definitivt eller kanske skulle ha valt Miljöpartiet. Det är betydligt fler än bland övriga yrkesarbetande, där andelen som skulle ha röstat på (MP) var 37,4 procent. Det är också betydligt fler lärare som skulle ha röstat på Vänsterpartiet jämfört med övriga yrkesarbetande. 34,5 procent av lärarna svarade att de definitivt eller kanske skulle ha röstat på (V), vilket gör partiet till det tredje största bland lärarna.
I botten på lärarnas partisympati-lista hamnar Sverigedemokraterna. Och även här sticker lärarna som grupp ut. Bara 5,2 procent av lärarna skulle definitivt eller kanske ha röstat på (SD), jämfört med 15,5 procent bland övriga yrkesarbetande.
https://skolvarlden.se/artiklar/lara...te-som-snittet
Detta är en (del)förklaring till varför pojkar/män får sämre betyg i skolan. Anders Lindberg och Socialdemokraterna vill skydda lärarnas "profession". Lärarna är lojala S-röstare och implementerar de S-politik oavsett vem som styr i Rosenbad. Vi tänker oss att "akademin" är en plats för akademisk debatt. Alla som har läst vid universitet vet att undervisningen och böckerna är selektivt utvalda för att spegla undervisande lärares och institutionens agenda. Från Wiki;
Citat:
Smaller follow-up surveys on behalf of the Carnegie Foundation held in 1975, 1984, 1989, and 1997 showed an increased trend among professors toward the left, apart from a small movement to the right in 1984.
By the 1997 study, 57% of the professors surveyed identified as liberals, 20% as moderates, and 24% as conservatives
https://en.wikipedia.org/wiki/Politi...ican_academics
Jag skulle tro att siffrorna ser ungefär likadana ut i Sverige. Givet det citerade är det försåtligt att Lindberg vill skydda "akademins självständighet". I oktober 2022 skriver Anders Lindberg följande;
Citat:
Det vi ser är inget mindre än att den europeiska ordning som funnits, dominerad av den demokratiska vänstern och högern, är på väg att ersättas av något annat. Till höger växer konservativa och nationalister allt mer ihop till en gemensam politisk kraft. Europas liberaler håller än så länge rågången, utom i Sverige, men vilka motkrafter ska på sikt formas till vänster?
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/...nordens-ungern
Anders Lindberg medger att den liberala hegemon är högst real. Senare i artikeln argumenterar Lindberg för att staten skall användas för att konservera den liberala ordningen i alla institutioner i alla EU-länder. Således, Lindberg anser att statlig intervention är högst acceptabel så länge det handlar om att skydda liberala intressen. De stora mediahusen skriver gärna att media är "neutral" och "objektiv". I december 2018 skrev Jens Liljestrand följande om Katerina Janouch;
Citat:
Framför allt undrar jag hur det känns.
När etablissemanget – branschen, förlagen, medierna, bokhandeln – vänder dig ryggen och den enda vägen som finns för dig vidare in i megafonen, in i det svarta. (..) Det är långt ner till marken. En dag, förr än vi anar det, är det vår tur att falla.
https://www.expressen.se/kultur/jens...erina-janouch/
Således, Liljestrand är högst medveten om vilka värderingar som råder i media. Du befinner dig antingen på en mediala insidan eller så får du inte vara med. Notera att Liljestrand är högst medveten om att han en dag kan få lämna etablissemanget vid ett politisk paradigmskifte. För många år sedan beklagade sig Aftonbladet f.d. chefredaktör Jan Hellin i en intervju angående Zlatans bojkott av tidningen. Enligt Helin var Zlatan problematisk på grund av "maktförhållandet" mellan Aftonbladet och Zlatan var allt för jämlikt. Således, journalisterna är högst medvetna om de maktresurser de har.
Det som skrämmer de liberala eliterna är inte bara konservativa och nationalister. Även libertarianer skrämmer dem. För att citera Anders Lindberg;
Citat:
De flesta lokalmedier har någon form av presstöd. Museer, teatrar, bibliotek och andra kulturinstitutioner finansieras i regel med skattemedel. För att inte tala om Sveriges Radio och Sveriges Television.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/...lucia-firandet
Vad skulle hända om libertariansk politik implementerades? I Sverige skulle statligt finansierade S-märkta kulturella dagcenter rasa sönder. Vad skulle resultatet bli om Sverige tog bort läroplanen/skollagen och införde skattekrediter som föräldrarna får använda till utbildning. Skulle människor rusa till genuscertifierade dagis och skolor? Nej, det skulle det inte. Istället skulle religiösa institutioner, familjekooperativ, näringslivet osv. ta över. Det skulle undergräva liberalernas inflytande över skolsystemet. Du kommer säkert ihåg den mediala cirkusen kring Donald Trumps mindre nedskärningar på amerikanska UD. Varför den här upprördheten? Skälet är tämligen simpelt. På amerikanska UD arbetar till stor del lojala D-röstande medelklassliberala "ämbetsmän".
Även libertarianernas utrikespolitik anses vara farlig. Om de amerikanska libertarianerna fick i genom sin isolationistiska politik skulle inte bara "War Inc" falla sönder. Faktum är att det amerikanska liberala imperiet och dess marionetter i Europa skulle falla med dem. Där med skulle 1945/1991 års liberala ordning vara över.
Sammanfattningsvis: Makten strömmar från institutionerna. Även om institutionerna har en aura är "objektivitet" över sig är de inte objektiva. Det var därför skolminister Olof Palme rensade ut skolans adjunkter på 1960-talet för att på så göra lärarkåren S-märkt. Borgerligheten gjorde samma sak i näringslivet - konservativa direktörer fick lämna för nyliberala direktörer. Det vet Anders Lindberg och det är därför han vill konservera liberalernas hegemoni över institutionerna.