Citat:
Ursprungligen postat av
Nostradumbass
Den djupa staten är arg på Donald. Dock är ju inte Biden president-elect Biden än.
Det är mer komplext än så. De flesta sammanblandar
Davosliberaler med de
neo-konservativa. Ibland sammanfaller Davosliberalernas intressen med de (neo)konservativas intressen men inte alltid.
De så kallade "
Davosliberalerna" är en samling företag, rika människor samt högre byråkrater, akademiker och politiker. De tänker sig en värld av öppna gränser, fri handel samt att världens befolkning samlas kring löst definierade liberala ideal. Vidare tror de på mellanstatligt samarbete och föredrar handel framför krig och sanktioner. Dessa människor och institutioner kretsar framförallt kring FN, WTO samt en lång rad regionala mellanstatliga organisationer. Förenta nationernas generalsekreterare António Guterres är vald av Davosliberalerna.
Davosliberalerna är inte alltid överens. Det finns också en konflikt mellan Davosliberalerna. Oftast grundad i nationell tillhörighet. USA, Ryssland, Kina, Indien, Brasilien, Frankrike, Storbritannien, Israel samt andra länders Davosliberala eliter är inte alltid överens om spelreglerna. När Donald Trump talade om "globalister" menade han Davosliberalerna och den byråkrati, företag, individer och stater som har inflytande på de mellanstatliga organisationerna. I synnerhet riktade Donald Trump aggression mot Kina vars inflytande i FN och WTO har växt de senaste tio åren.
Den huvudsakliga konkurrenten till Davosliberalerna är de
"neo-konservativa". De neo-konservativa har ett antal primära intressen. För det första anser de att USA och endast USA skall diktera ordningen och inte konkurrerande stater som Kina, Indien, Ryssland eller mellanstatliga organisationer så som EU. Amerikansk nyliberalism och kulturell hegemoni (allt från konsumtionskultur till feminism till mångkulturalism) skall bestå i USA. De anser också att detta skall spridas till världen om så med våld. Till sist verkar de neo-konservativa för att Israels särintressen skall skyddas.
Donald Trump gick till val på "Make America Great Again" så låg undertonen i att behålla den amerikanska hegemonin. Trump beslutade att USA inte längre skulle samarbeta med Davosliberalerna, EU, Kina och andra aktörer. Efter att Trump blev vald till president dröjde det inte länge förrän media i EU (i synnerhet svensk media) började spy galla över Kina.
Kina är sedan tio år tillbaka USA:s största ekonomiska konkurrent. När det kommer till handel är Kina en vän till Davosliberalerna vilket Trump ogillar. Även om svensk media och politiker var explicit kritiska till Trump drev den amerikanska utrikespolitiken. Utan att vara konspiratorisk är min gissning att i svensk media och politiker saknar självständighet mot USA. Det är min gissning att den svenska eliten har rätt att gå emot en president som person och inrikespolitiken i USA men de har inte rätt att gå emot den av vita husets fastsatta utrikespolitik. Där avkrävs lojalitet.
Donald Trump är inte en skicklig politiker. Han gick emot både Davosliberalerna och de neo-konservativa. Davosliberalerna är så kallade "klimatvänner". Trump övergav Parisavtalet vilket skapade en enorm ilska bland dem. Sedan bröt Trump upp det amerikanska avtalet med Iran och hotade omvärlden om de handlade med Iran. Detta föll varken EU eller Davosliberalerna i smaken.
Trumps negativa inställning mot Kina (så som sanktionerna mot 5G) gjorde inte bara Kina arga men Davosliberala institutioner som Berkshire Hathaway upprörda. Även Tech-industrin och EU har inte gillat detta. Sedan började Trump kräva att EU skulle betala för det amerikanska imperiets projekt med tariffer och missgynnsamma handelsavtal. Detta skulle gynna Trumps inrikespolitiska ambitioner. Detta ogillades eftersom eliterna här i EU vill betalas för sin lojalitet till USA. De vill definitivt inte betala för det liberala imperiet med undantag för kanske Sverige. Utöver detta ägnade sig vita huset åt att hota en lång rad länder så som Tyskland och Danmark över rysk gas. Det är knappast en populär position.
De neo-konservativa störde sig på att Trump inte hade svurit lojalitet till den kulturella liberalismen i sina tal (även om hans policybeslut talade för motsatsen). Trump visslade också vit identitetspolitik vilket den judiska falangen bland de neo-konservativa avskydde. De neo-konservativa förväntades sig också mer krig i Syrien och helst ett krig med Iran, Kina och Ryssland. Detta kom aldrig till stånd under Trump.
Sammantaget så förlorade Davosliberalerna och kineserna mest på Donald Trump. De neo-konservativa har fått mest. I synnerhet när det kommer till Israel. Trots detta ser vi rent hatiska kommentarer mot Donald Trump från de neo-konservativa så som denna;
https://www.washingtonpost.com/opini...ction-america/
Donald Trump har lyckats med något tämligen unikt. Han har lyckats stöta sig mot både de neo-konservativa och Davosliberalerna. Obama däremot lyckades spela med båda sidorna. I slutändan var det bara israelerna samt enskilda företag som fick något ut av Donald Trump. Utöver detta har Trump har orsakat kaos. Anders Lindberg skrev här om dagen en varning till dem i svensk offentlighet som ens tänker på tanken på att upprätthålla "Trumpism";
Citat:
En av USA-valets viktigaste erfarenheter är att vi inte får vara naiva inför högerpopulisternas metoder. Desinformation är en del av rörelsens DNA. Om SD skulle få verklig makt i Sverige bör vi räkna med samma metoder här som vi nu ser i USA.
Sverige saknar ännu det mediala ekosystem som högern i USA byggt upp. Visserligen finns GP:s och SvD:s ledarsidor, Kvartal och diverse sajter ute i tassemarkerna. Högern och SD dominerar helt i sociala medier och i SVT har SD:s chefsideolog Mattias Karlsson under veckan varit med i nästan alla nyhetssändningar.
Men ännu saknas kraften och räckvidden i TV-kanalen Fox News och nättidningen Breitbart News.
Det kan därför vara klokt att ha ögonen på det projekt Expressen avslöjade i veckan och som en källa kallar ”ett hemligt superprojekt för den svenska mediehögern”. Kristdemokraternas tidigare presschef Per Gudmundson och Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, har redan rekryterats och enligt Expressen ligger de konservativa debattörerna Paulina Neuding och Thomas Gür bakom. Finansiärerna uppges vara hemliga men startkapitalet är smått astronomiska 50 miljoner kronor. Sannolikt är analysen riktig. Donald Trump hade inte valts utan stöd från organiserad högermedia och om Sverige ska få en konservativ regering behövs nog något liknande. Trumpismen är inte slut bara för att Donald Trump ser ut att vara de
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/...mp-leker-putin
Det finns nu en del indikatorer på att Biden kommer fortsätta våldet mot Kina och fortsätta de eviga krigen i MENA för Israels räkning. Den gamla kommunisten Göran Therborn fick in en rätt bra artikel på Aftonbladet kultur om det fallande USA. Han drar slutsatsen att Biden tänker slåss för att amerikansk hegemoni skall bestå;
Citat:
Nu när de stora folkrika asiatiska länderna; Kina, Indien, Indonesien, Vietnam med flera, börjat växa ekonomiskt och teknologiskt, kan deras inträde på världens stora scen inte stoppas. Västerlandet måste lära sig att behandla resten av världen som jämlikar. Löfven-regeringens senaste idé att avancerade företag från Kina ska stängas ute från 5G blir snart lika ohållbar som den gamla brittiska parkskylten i Shanghai, ”No dogs and no Chinese”.
Att fredligt lämna ifrån sig makten till en legitim annan har vuxit fram som en inhemsk demokratisk norm under ett sekel, men har nu plötsligt ifrågasatts i USA. Att acceptera en radikal maktväxling utomlands har aldrig ingått i den amerikanska diplomatins regelbok, utan har berott på inställningen till USA. Förutom en nukleär terrorbalans talar ingenting för att USA och dess allierade är beredda att anpassa sig till en post-western värld.
(...)
Den globala maktordningen håller på att ändras. En skarpögd analytiker och före detta diplomat från Singapore har funnit USA:s uppträdande efter det kalla kriget likna Sovjets i kalla krigets slutskede, ”stelbent [rigid], inflexibelt, doktrinärt”, inblandat i ”onödiga och smärtsamma konflikter”.
(...)
Det förestående globala hegemoniskiftet innebär likväl stora krigsrisker under Biden som i valkampanjen tävlade med Trump om vem som var mest aggressiv mot Kina. För världens klimat hade en Trumpseger varit en katastrof. Biden är en konventionell amerikansk politiker som stött USA:s krig i Mellanöstern, ”Israelvän”, antirysk och numera också antikinesisk. Han kommer till makten med – förutom pengar från Wall Street – stöd av USA:s ”djupa stat” av spioner och säkerhetspolitiskt etablissemang, med dess traditioner från det kalla kriget.
(...)
Han (Biden) kommer säkert att göra mer för att engagera Nato och EU i ett gemensamt försvar av ”västerlandets” värden och överhöghet.
(...)
Ett historiskt hegemoniskifte innebär hög sannolikhet för krig och våldsamma konflikter.
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/...ett-herravalde
Med Biden i vita huset har de neo-konservativa fått en allierad som är villig att strida deras krig. Davosliberalerna kommer få sina nyliberala handelsavtal och klimatpolitik. Antagligen sväljer de att Kina stöts ut ur den Davosliberala gemenskapen. Vänsterliberalerna får sitt kulturella krig. USA under Biden kommer fortsätta att köpa de politiska ledarna i EU. Vi kan också vänta oss blodiga krig för att upprätthålla den amerikansk-liberala ordningen. Med Biden är USA back in business. Bush Jr. och Jeb Bush har redan skickat sina gratulationer över Twitter.