Karin Petterssons ledarartikel
http://www.aftonbladet.se/ledare/led...cle14982022.ab är ett bra ecempel på ett kännetecknen för elitmediadiskussionen om mångkulturen: Den är inte relevant för hur vanliga svenskar försöker orientera sig i en helt ny, "mångkulturell" vardagsverklighet.
Utöver den lilla "medietwittokratin" är det nog bara deltagarna och läsarna av denna tråd som överhuvudtaget läser genom artiklar som Petterssons, då den endast är en avstämning av läget för interna makt- och karriärrelationer. Hennes upprördhet över hur stöveltrampet ekar allt högre är säkert på något plan genuint, men i praktiken har hon ingen ambition över att texten ska vara opinionsbildande.
Som har påpekats otaliga gånger i tråden med belysande exempel, så är det inte särskilt stor bredd i etablerad media om "mångkulturen", oftast handlar det om att upprepa åsikter som var gångbara på 90-talet och som ännu är gångbara inom mediahierarkin. Den egentliga skillnaden består av kvalitet. God kvalitet som Jan Guillou, eller infantil nivå som Per Svensson.
Förändringarna i det svenska samhället är så genomgripande (tex mobilisering av svensk etnicitet på platser över hela landet där den kanske aldrig har mobiliserats tidigare) att analysera debatten hos de etablerade skribenterna på tex Aftonbladet är att likna vid det kremlologiska studiet av interna, senila maktkamper på sovjetisk elitnivå.
Hur skröplig den nuvarande sk hegemoniska mediediskussionen egentligen är fick vi ju tydligt demonstrerat när SvP:s skylt i Grums faktiskt påverkade mediedebatten.
Vill vi se vart utvecklingen inom någon slags mainstreamdebatt kommer att ta vägen om ett par år, så är de radikala redaktörerna Widar Nord (friatider.se) och Richard Langéen (nationell.nu) mer relevanta att läsa än en i grunden sympatisk "opinionsbildare" som Karin Pettersson.