Citat:
Ursprungligen postat av
Passepartout
SR, P1, 24/11 Vetenskapsradion Historia
Snyder menar att vi inte ser parallellerna mellan Hitler och stormakterna USA samt Ryssland (som medvetet har förstört staterna Irak respektive Krim). Orsaken till det är att vi är vana att se förintelsen endast som ideologisk och inte politisk. Globaliseringen som håller samman stater i ett fredligt kitt, är hotad, och Snyder kallar Hitler en antiglobaliseringsideolog. Snyder ser också EUs upplösning som ett illavarslande tecken på att vi är på väg tillbaka in i trettiotalet, och Trump oroar honom. Klimatfrågan ser han som en katastrof som kommer leda till krig om vi inte globaliserar mera (den har ju varit uppe i tråden som nästa tacksamma arena för att tvinga in stater i ett katastroftänk). Det intressanta med Snyder är hans motsägelsefullhet. Han förespråkar nationalstaten Irak, men är likgiltig för Europas nationalstater. Han önskar sig ett robust och globalt envälde, för att inte upprepa katastrofen holocaust, och benämner Hitler en "rasistisk anarkist".
Jag tycker inte Snyders resonemang är så märkvärdigt.
Vad han talar om är ju att en grupp, grupp 1, försöker erövra en annan grupps, grupp 2, territorium i syfte att utöka sin resursbas. Grupp 2:s medlemmar dödas i stor omfattning. Många folk har försvunnit ur historien. Hur många som kan liknas vid förintelsen vet vi inte.
Det här har ju mänskligheten hållit på med i alla tider. Under förhistorisk tid utan att någon kan kunnat nedteckna det. När människan började kunna skriva skrev man ner vad som hände, t ex i bibeln som väl börjar ca 3000 f Kr och som till stor del handlar om strider, erövringar, tagande av slavar, våldtäkter. Hitler ville ha större Lebensraum, livsrum, för det tyska folket. Alltså territorium och resurser. Som vanligt.
Några andra exempel:
I mitten av 400-talet invaderade hunnerna, en centralasiatisk grupp från Kirgizistan, sydöstra och centrala delarna av Europa under ledning av den beryktade ledaren, Attila.
Djingis Khan, en mongolisk krigsförare, erövrade på 1200-talet stora områden i Asien. Väl över en miljon, kanske flera miljoner människor kan ha satt livet till genom hans krig, och Persien miste genom honom sin rikedom och makt.
Det handlar alltid om att skaffa resurser: mark och egendom, erövra kvinnor och att döda människor i den erövrade gruppen stor skala. Dock brukar inte alla dödas, en del får leva vidare som slavar. Precis som Hitler ville.
Globaliseringen, som Snyder hyllar som sammanhållande kitt, är dagens motsvarighet till Pax Romana och andra tidigare imperier. Ett imperium (från latinets imperium, 'befäl', 'makt', 'välde') syftar i allmänhet på en centraliserad stat som omfattar flera nationer eller folkslag.
Självklart försöker alla erövrare slå sönder den tidigare maktbasen eller organisationen - få bort den tidigare kungen för att överta makten över området. Ett folk, eller land, eller nation utan en organiserande makt kan inte bjuda effektivt motstånd. Här tycker jag Snyder tänker litet fel. Det är inte själva sönderslagandet av ett land som är problemet, utan att sönderslagandet är bevis för att den erövrande parten har makten att göra det, som när Ryssland tog Krim.
Imperiet går att hålla hop så länge centralmakten är stark nog. Det brukar pågå skärmytslingar i utkanterna av imperiet eftersom de inkorporerade grupperna inte alltid gillar att vara inkorporerade, eller av grupper utanför imperiet, så som germaner attackerade det romerska imperiet. Då faller imperiet isär, som Alexander den stores välde när han dog, och nya maktstrider börjar.
Det är klart att en stark nation (eller dess motsvarigheter innan det fanns vad vi nu kallar nationer eller stater) kan stå emot ett erövringsförsök bättre än en som är svag.
Snyder anser att globaliseringen håller samman stater i ett fredligt kitt. Ja ja, så länge det nu varar. Globalisering eller starka självständiga stater, vem vet vad som fungerar bäst.