Jag har läst bakåt i för att försöka hitta det i svensk politisk som har föranlett den relativa omsvängning vi nu har sett på senare tid i den svenska invandringsdebatten. På det stora hela råder det för mig ingen som helst tvekan om att det är valresultatet 2014 som orsakat den förändring vi nu ser; det är inget "normaliserande" av SD från borgerliga ledarskribenter sida som ligger bakom detta.
De som påstår något annat har en del att förklara:
Under perioden 2010-2014 hade borgerlig press i stort sett samma inställning till invandringspolitiken och SD som vänstersidan. Vad hände under denna period? SD växte, oavsett hur mycket skit de fick i media; drevet pågick konstant under deras första riksdagsperiod. Även om det kanske fanns en del borgare som var tveksamma under ytan till vad som pågick kunde inget göras eftersom Reinfeldt tycks ha haft samma uppfattning i invandringsfrågan som Gudrun Schyman.
När Reinfeldt försvann gick det plötsligt att föra en annan debatt. Hade den debatten varit relevant om det inte hade funnits ett stort antal människor som delar SD:s syn på den svenska invandringspolitiken? Svar nej. Det är inte borgerliga ledarskribenter som skapat den invandringskritiska opinionen, den har funnits där hela tiden, men den har saknat en tydlig politisk representation fram tills nu.
Det som skiljer en del borgerliga debattörer från vänstersidan är att de inte är lika hänförda av ideologi och metapolitik som vänstern tycks vara. Det är inte lika problematiskt för högern att konstatera att gräset är grönt, även om vänstern anser att det kan vara kränkande för färgblinda. Detta illustreras väldigt väl av en debatt efter valet mellan Hanif Bali, en sosse och en representant från F!. Bali konstaterar fakta medan vänstersidan kör på med sina socialkonstruktivistiska teorier om varför SD ökade.
https://www.youtube.com/watch?v=N4xzBpKAC9c
Den invandringskritiska opinionen är den materiella basen på vilken SD kan skapa den politiska överbyggnaden i syfte att förändra Sverige. Beroende på hur de definieras utgör invandringskritikerna någonstans mellan 40 och 60% av befolkningen. Så länge invandringen fortsätter att äta upp en allt större del av våra offentliga resurser kommer fler och fler anse att invandringsfrågan är en allt viktigare prioritet. Så länge SD har monopol på dessa väljare, och så länge 7k fortsätter med sin strutspolitik genom att stoppa huvudet i sanden, kan SD:s tillväxt fortsätta en bra bit över de resultat vi sett hittills i OU. Det här är extremt dåliga nyheter för S och M, som har många invandringskritiker bland sina väljare.
Om fler sossar går till SD kan Moderaterna potentiellt tjäna på det om SD fungerade som ett borgerligt stödparti. Just nu finns inte den möjligheten, och det är nog det som PM Nilsson & Co vill ändra på.
Den omsvängning vi nu sett hos delar av borgerligheten när det gäller invandringen beror förmodligen på två allvarliga problem som PM Nilsson har identifierat redan i höstas. För det första kommer det råda en stor osäkerhet i det borgerliga lägret kring hur man ska förhålla sig till SD. Det finns många som vill man ska samarbeta, och innan den frågan är löst råder stor osäkerhet inför framtiden. Hur ska man positionera sig? För det andra blockerar DÖ alla former av seriös opposition, och på det kan SD kassera hem hur mycket politiska poäng som helt hos folk som inte gillar SVaMP-politik.
Oytos tidigare analys efter valet verkar till stor del stämma:
Citat:
Ursprungligen postat av
oyto
Nu, efter valets bekräftelse att SD är ett stort parti har tonläget modererats något och Jimmie har en nimbus av framgång så har partiets "rumsrenhet" ökat - och därmed minskar den vertikalt verkande repressionens motkraft till den horisontellt, ständigt växande folkrörelsen.
Det är alltså först nu den där ketchupeffekten i opinionen är att vänta. Hittills har inget varit lättköpt, hittills har det varit fråga om tusentals lokala paradigmförskjutningar där medias makt gått förlorad för alltid, till förmån för alternativ- och sociala mediers utmaning - inte partiapparaten SD:s.
Att kritisera SD för avsaknad av konkret politik kommer också bli allt mer utsiktslöst. Även om inte SD har lösningar på allt har de iallafall insett problemen, och det kan vara gott nog för många i Sverige anno 2015. På samma sätt som det kanske inte är så enkelt att hitta lösningar på de bakomliggande faktorerna av ett alkoholmissbruk är det för den sakens skull inte meningslöst att trappa ned på drickandet. Alkoholisten kanske för tillfället upplever negativa känslor av att minska på drickandet, men den fysiska effekten av detsamma är iallafall att tillståndet inte fortsätter att förvärras för patienten.