Citat:
Ursprungligen postat av
Kinuski
Har rättigheter rötter eller vingar?
http://www.svd.se/har-rattigheter-rotter-eller-vingar
Där tycks Sanna Rayman ha näpst andrafiolen Lena Andersson som därmed drog det kortaste strået, eller ska vi säga stråken.

Snyggt att du lyckades hitta texten - kanske med det enkla greppet att helt enkelt testa en url med den titel jag kom ihåg?

Via Google går det som sagt inte, det blir noll träffar, och svenska tidningars egna interna söksystem - ifall de inte har lagt ut funktionen till just Google - är ju oftast genant dåliga.

Jag testade faktiskt inte ens Svenskans interna sök; DN:s är ofta rena katastrofen...
Rayman sätter fingret på det som Lena Anderssson, Per Svensson, Björn Wiman, Åsa Romson m fl antingen ger sjutton i eller försöker smussla undan. Utan en viss rättslig och social kontroll, utan en stat med tillräckliga muskler, tillräcklig kompetens (på olika sätt) och skatteuppbördskraft för att bevaka att medborgarnas rättigheter inte knuffas åt sídan av klaner, nepotism, sönderfall eller fusk - eller i längden av en (militär?) invasion utifrån - så
har vi inga aktiva rättigheter utan på sin höjd gudfäder och deras lakejer, gäng, svarta marknader och fixade kösystem. Det blir som i Pakistan eller Peru. Och så får vi en mediesfär som står med armarna i kors och gäspar eller i hemlighet ler åt detta, eftersom det betjänar intresset hos en del av de bättre bemedlade (läs: dem som bor hyfsat i Stockholms innerstad och Täby, m fl).
På den gamla goda tiden hade Lena A nära nog varit tvungen att skriva en bra replik och försvara sin hållning eftersom den andra stora ledarsidan i staden ju inte är vilken bykrog som helst, och eftersom Raymans artikel har sådan slagkraft och intellektuell hederlighet. Men idag fungerar inte tidningarna på det sättet längre; debatten där har i stort sett förvandlats till en serie soloposerande piruetter och personfajter. När frågorna blir för svåra hoppar man helt enkelt undan och börjar prata om något annat, eller antyder att man blivit (nät-)hatad. För övrigt varar ju nästan inga debatter i MSM längre än ett par snabba vändor nuförtiden, eller hur - med endast några få personer inblandade.
Jag tror att det var en avgörande förändring i de svenska tidningarnas roll när "den gamla långdebatten", den som kunde rasa under flera veckor på ett par kultursidor och ledarsidor (särskilt kultursidorna) med tjugo eller trettio inlägg, och som fick ta den tid och plats det tog, i tysthet motades ut från spalterna. Idag ser man i princip aldrig sådana debatter, inte med den sortens krav på intellektuell precision, stringens och att skriva problemdrivet i st f ego-drivet, eller med den redaktionella ambitionen att det är tungviktarna som ska yttra sig och inte främst ett gäng anställda krönikörer och posörer. Inte i Sverige i alla fall.