Ganska bra avsnitt om Sven Wernström men inga överraskningar kanske. Saknade
Kamrat Jesus och de två böckerna
Rymdskeppets gåta och
Destination Mars. De två sistnämnda s/f-böcker för barn (liksom den betydligt mer uppmärksammade
Resa på en okänd planet), men intressanta såtillvida att de fortfarande publicerades som massmarknadsböcker i serien Pojkarnas julbok på Åhlén & Åkerlund; åtminstone en av dem illustrerad av Bowen. Måste väl ha varit Wernströms sista bidrag till den kommersiella genre/publiceringsform där han ändå flitigt verkade under sina första två decennier som författare, men även dessa alltså socialistiskt samhällskritiska.
Skulle också ha velat veta mer om skälet till Wernströms omvändelse till socialistisk skribent, hur han – i likhet med t.ex. den jämnåriga Kerstin Thorvall – kom att bli en något överårig aktör i tidens "ungdomsrevolter", efter att tidigare synbarligen ha varit nöjd med vanliga populärkulturella äventyrsböcker. Men det är kanske svårt att veta. Intressant också med
Den underbara resan (1985-87) som ju faktiskt är ganska samtida med Göran Palms första bok i kvartetten
Sverige: en vintersaga (1985) och som ju också skildrar en rundresa i Sverige med engagerad deltagarobservation från författarens sida. Bara något fåtal år senare var ju Sverige ofta något ganska pinsamt, ointressant och efterblivet för stora delar av kulturvänstern.
Den invandringskritiske Wernström som uppmärksammas i
denna tråd, han med
Bästa Sverige, var också i stort sett frånvarande i framställningen, kanske inte så överraskande. Det nämndes att han marginaliserats till "bloggare" på äldre dagar och att han börjat vurma mer för det försvunna folkhem som han tidigare angripit som revolutionär.