Citat:
Ursprungligen postat av
Edgerton
Det enda jag har sagt i tråden är att människor är ansvariga för sina handlingar och givet hur väljarna (de vita väljarna) röstar och agerar så kan vi inte säga annat än att de vill ha den här samhällsutvecklingen.
Den slutsatsen följer inte alls gällande handlingar.
Man kan ha avsikter och man kan ha förutseende med sina handlingar. Att avse något är att vilja något och att ha förutseende om sin handlings effekt behöver inte betyda att man vill ha det så.
En rökare kan förutse att man får cancer av att röka, men hon vill förmodligen inte ha cancer. Avsikten i att röka är inte att få cancer.
Man kan exemplifiera ytterligare med det moralfilosofiska tankeexperimentet 'spårvagnsproblemet' som går såhär:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Spårvagnsproblemet
Citat:
En skenande spårvagn rusar fram på ett spårvagnsspår. En bit längre fram ligger fem personer fastbundna på spåren, oförmögna att flytta på sig och spårvagnen rusar mot dem. Du står en bit därifrån på spårområdet, bredvid en spak som styr en järnvägsväxel. Om du drar i spaken kommer spårvagnen att växlas över till ett sidospår. Emellertid noterar du att det ligger en ensam person fastbunden på detta spår, också oförmögen att röra sig. Du har två val:
1. Gör ingenting, och spårvagnen kommer att döda de fem personerna på huvudspåret
2. Dra i spaken så spårvagnen växlas över till det andra spåret, och därigenom döda den ensamma personen
Du står inför ett moraliskt dilemma. Vilket är det mest etiska valet?
Om man drar i spaken och ändrar spårriktning så kan man resonera som så att avsikten är att rädda fem individer, där man förutser att en person kommer dö. Det innebär inte att man vill att en person ska dö
därför att det är inte avsikten med handlingen.
Detta med att det går att skilja på handlingars avsikter och förutsägelser samt att det finns en
moralisk skillnad mellan dessa kallas för 'doktrinen om dubbel effekt' (doctrine of double effect). Där det minst problematiska med denna doktrin är att det går att skilja på vad man vill och vad som faktiskt blir utfallet. Det finns inga goda skäl till att invända på det påståendet.
Faktum är att det dessutom finns en tredje åtskillnad, nämligen oförutsedda konsekvenser av ens handlingar.
Ta terroristen på Drottninggatan. Är det ett avsiktligt utfall, förutsett utfall eller oförutsett utfall av ett demokratiskt val?
Att Akilov hände var förmodligen en förutsedd verkan av de handlingar man valt. Inte tror man att det ska gå riskfritt att släppa in miljoner människor. Men man gör det för att det förmenta goda väger upp mot att Ebba, 11 år, får sin kropp krossad av tung ton lastbil. Svenska barn offras för att mångkulturen ska existera.
Man kan dessutom ifrågasätta huruvida terrordådet på Drottninggatan ens är ett utfall av ett demokratiskt val eller är det snarare ett utfall av handlingar från politikereliten och medieeliten. Vi har val vart fjärde år, men det är inte folket som gör handlingen att öppna eller stänga gränserna eller att starta krig som ger flyktingvågor. Det är inte folket som sprider det normativt vinklade budskapen i medierapporteringen när mångkulturens negativa konsekvenser har förskönats av media.
Makten har större inflytande i att påverka tillvaron, per definition. Och man kan starkt ifrågasätta huruvida det svenska folket har någon reell makt i ett globalt samhälle där makten är centraliserad i globala överstatliga samt privata institutioner.