2015-12-29, 22:41
  #36673
Medlem
Pragmatism, ideologisk låsning, kartan stämmer inte med verkligheten, volymandel, incitament, ankarbarn... DN-ledaren "låter som Flashback":

Välviljan kan bli farlig

Citat:
Det svenska systemet kan ge helt fel effekter.

Kan ge?

Citat:
Det bästa har blivit det godas fiende. Byggnormer förhindrar snabb tillväxt av bostäder, välmenta drömmar om behörighet skapar lärarbrist och höga fackliga krav gynnar den som är inne på arbetsmarknaden men stänger effektivt dörren för den som vill in.

Citat:
Vi har, med en femtiondel av EU:s befolkning, mottagit nästan en tredjedel av de ensamkommande barn som sökt sig till unionen.

Citat:
Problemet är att de svenska incitamenten blivit felaktiga, vilket kan leda till svåra konsekvenser på andra ställen i systemet.

Citat:
I fallet med de afghanska familjerna vore det kanske bättre med ett fungerande system för arbetskraftsinvandring. Då skulle de yngre kunna komma till EU och jobba och sedan skicka hem pengar för att stärka både familjer och samhälle.

Citat:
Vi har i Sverige varit för dåliga på att ändra de kartor som inte stämmer med verkligheten. Pragmatismen har offrats för de ideologiska låsningarna.

Det brukar fungera ett tag. Sedan tvingas man till panikåtgärder – man tvärbromsar, lägger om decenniers politik på en presskonferens, stänger broar.
DN smörjer det immigrations- och integrationsindustriella komplexet, för att vinna något på den försmädliga retoriska reträtten för egen del; en taktisk reträtt som början på en strategisk kursändring i det förändrade landskapet? Ett slag har förlorats, men kriget fortsätter. DN är storsint nog att ínkludera sig i det diffusa "vi" som har "varit för dåliga på att ändra de kartor som inte stämmer med verkligheten". Få se om DN stämmer av kartan med verkligheten bättre hädanefter; med de återkommande tempusproblemen kan man aldrig vara säker.

__________________
Senast redigerad av Kinuski 2015-12-29 kl. 22:56.
Citera
2015-12-29, 23:29
  #36674
Medlem
LeifD2s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kinuski
Pragmatism, ideologisk låsning, kartan stämmer inte med verkligheten, volymandel, incitament, ankarbarn... DN-ledaren "låter som Flashback":

Helt verklighetsfrämmande och globalistisk smörja, precis som man kan förvänta sig av en sådan braständare som DN.

"Afganska familjer som arbetskraftinvandring". Jo, tjenare italienare. Exakt vad skulle dom arbeta med?
Det finns i EU-området ca 50 miljoner människor i arbetsför ålder som är arbetslösa. Det finns inte behov för en massa afganser med 3-4 års skolgång i afganska skola. Vi behöver dom inte, och vill inte ha hit dom av andra skäl heller. Och dom ytterst få afganser som faktiskt har en utbildning som är värd att nämna behövs verkligen hemma i Afganistan. Vi bör absolut inte medverka till "brain drain" av fattiga länder. Även om DNs äckliga redaktions-personer drömmer om en global likhet, med en stor utfattig skoputsarklass i jordens alla länder.
Glädjande nog håller tidningar som DN på att försvinna, journalisternas löner är på väg ned.

Och att saker slutar fungera på grund av massinvandring och mångkultur är ju just en av poängerna med att införa det. Det är ju inte så att samhället klappar ihop av misstag. Det är planerat. Läs t.ex. den på alla sätt fullständigt vidrige Fredrik Reinfeldts bok "det sovande folket". Lite som Hitlers "Mein Kampf". Båda dessa ondskans despoter var ju tidigt ute med vad man hade för avsikter och publicerade möget. Men ingen läste det. Hade jag läst FRs bok i god tid hade jag inte röstat M 2006 (det var absolut sista gången, jag lovar!). Och det hade nog ingen annan gjort heller.

Dasstidningen DN är en av dom främsta propagandisterna för just dekonstruktionen av Samhället. Det håller inte att spela förvånad nu, inför fullbordat faktum.

*) Dasstidning. Den var bra. En variant på dagstidning. Stavas nästan lika, låter nästan lika. Men helt olika betydelser och passar SÅ mycket bättre för en unken publikation som DN.
Citera
2015-12-29, 23:48
  #36675
Medlem
En för mig okänd historiker debuterar i Dagens Samhälle; Radu Harald Dinu (RHD) problematiserar nationalstatens och medborgarskapets begränsningar och förutsättningar i tillämpningen av internationell rätt:

Flyktingdebattens blinda fläck är rättigheterna

Citat:
Den offentliga flyktingdebatten skulle vinna mycket på att debattörerna lät sig inspireras av den samhällsvetenskapliga diskussionen som har förts i flera decennier. De flesta samhällsvetare och politiska filosofer är nämligen överens om att universella mänskliga rättigheter och partikulära rättigheter baserade på medborgarskap står i ett komplext motsatsförhållande till varandra.

Citat:
Den politiska teoretikern Hannah Arendt var den första som utvecklade denna insikt i ”The origins of totalitarianism”. Där beskrev hon innebörden av att bevilja och fullfölja mänskliga rättigheter, bara några år efter det att FN kungjorde sin allmänna deklaration om de mänskliga rättigheter 1948.

Mot bakgrund av judarnas rättslöshet under 1930 och 1940-talet insåg Arendt att mänskliga rättigheter i praktiken inte kan förverkligas utanför nationalstaten. I och med att människor berövades sitt medborgarskap, försattes de oundvikligen i ett tillstånd av laglöshet. Arendt satte därmed fingret på paradoxen att statslösa eller flyktingar, som i själva verket har störst skyddsbehov, inte får sina rättigheter tillgodosedda, medan de som besitter en formell tillhörighet till en stat genom sitt medborgarskap får tillgång till grundläggande rättigheter.

Ända tills i dag kvarstår spänningen mellan idealet att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter” och det faktum att vi enbart kan förverkliga jämlikheten inom en avgränsad politisk gemenskap.

Citat:
Retoriken som många människorättsförespråkare har anammat ignorerar nämligen ofta nationalstatens verkan och logik (oavsett om man gillar den logiken eller inte). När Viktor Banke påstår att vi ”överger tanken på solidaritet och gemenskap” ger han intrycket av att internationell solidaritet fullföljs lösgjort från nationalstaten.

Tvärtom är den nationella gemenskapen normaltillståndet i dag som måste övervinnas för att verkställa en postnational, kosmopolitisk gemenskap. Och där är vi inte i dag. Även för statsvetaren och filosofen Seyla Benhabib, som för övrigt pläderar för en kosmopolitiskt samhälle, är en världsstat inte eftersträvansvärd eftersom en sådan inte skulle kunna garantera ett demokratiskt självstyre.

Det är legitimt (och beundransvärt) att förfäkta det djupt humanistiskta idealet om internationell solidaritet. Det är också legitimt att försöka förändra den nationalstatliga verkligheten. Men då måste man också vara i stånd att besvara viktiga frågor som denna ståndpunkt medför.

Hur kunde ett alternativt samhällskontrakt se ut och hur realistiskt är det att en sådan modell implementeras? Kring vilken institutionell ordning ska välfärden, skattesystemet och politiskt beslutsfattande organiseras om nationalstatens suveränitet begränsas eller upphävs? Och hur ska man gå tillväga för att skapa en tillräcklig politisk majoritet som genom ett demokratiskt förfarande kan genomföra detta ideal? Övertygande svar på dessa frågor har hittills uteblivit.

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/...379?pack=21377

Politiken fram till regeringens beslutade skärpning av asylhanteringen har behagat, eller åtminstone inte alltför mycket misshagat, de obegränsade visionärerna (idealisterna) på bekostnad av verklighetens folk, de begränsade visionärerna (realisterna), för att anspela på Thomas Sowell och PJ Anders Linder .

RHD:s artikel desarmerar gränslöshetsargumentet att varje skärpning i praxis är oförenligt med "internationella åtaganden" eller "internationella konventioner"; detta visste vi ju förnuftsmässigt, om inte i absoluta termer så alla gånger i relation till hela västvärlden - den svenska exceptionalismen; Den Humanitära Stormakten. Generellt bör nog politiska visionärer uppsöka läkare, för att anspela på Helmut Schmidt.
Citera
2015-12-30, 00:18
  #36676
Medlem
fasligts avatar
Citat:
Ursprungligen postat av longbow4y
Funderat mycket på hur så många mediepersoner kan ha så tokiga idéer om så mycket utan att ha logisk stringens i sitt resonemang. Och få gehör för det.

Själv tror jag det är Sveriges sk neutralitet som är grundorsaken. Sveriges politiker och därmed våra medier skulle alltid hitta en tredje ståndpunkt och "problematisera" även enkla saker.
Det började med öst och väst där vår neutralitet bibehölls genom att problematisera båda sidor. Sedan nord och syd. Och på den vägen är det. Nu är det Islam och religiöst förtryck som Mona Masri exemplifierar med.
Varje sak SVT/SR skulle debattera hittades eller skapades det alltid en annan åsikt som problematiserade även den enklaste frågeställning. Det skapades ett stort åsiktsradikalt kluster som alltid fick torgföra sina åsikter som om de vore vanliga i varje debatt. Hur tokiga de än var. Ofta var det samma personer som levde gott på att argumentera för den ena tokigare saken efter den andra. De blev en falsk progressiv kraft inom politiken. En kraft utan ideologisk grund. En kraft som fått alldeles för stort politiskt genomslag jämfört med folks åsikter ute i samhället. Det lönande sig att problematisera helt enkelt.
Vi fick ett politiskt, medial och framförallt ett utbildningsväsende som älskar att problematisera de mest enklaste samband, och även fakta. Allt gick i ett spinn där även matematik kan problematiseras. 2+2 är absolut inte 4 om det hävdas av en medelålders vit man.

Problematiseringen har blivit problemet. Problematiseringen som aldrig någonsin tar ställning sår tvivel om vad som är sant och falskt för vilsna själar.

Dessa vilsna individer söker sig till de krafter som ger svar som KÄNNS rätt. Det kan vara Islamsk fundamentalism, marxism, PK runkande eller andra extrema känslostyrda grupperingar.

Problematisering utan logisk slutsats är på sikt samhällsomstörtande.
Edit: De som förlorat mest politiskt inflytande på grund av denna problematisering är vänstern som tappat både ideologi, styrfart och kompetens.

Mycket välfunnet och välformulerat! Har aldrig tänkt på alliansfriheten som upphov till vårt neurotiska tvång att problematisera precis allting dock. Samma sjuka finns i andra västländer också så det finns kanske andra förklaringar till just det. Men att problematiseringsneurosen starkt bidrar till att det offentliga samtalet och den politiska retoriken låter som den gör, tror jag du har alldeles rätt i. Utan problematiseringsneuros, ingen helt absurd identitetspolitik skulle jag tro. Åsa Romson och Gustav Fridolin är skrattspegeltydliga exempel nu när de går an och problematiseringsältar sina egna regeringsbeslut. Som om dessa beslut lika gärna skulle kunna innebära något annat än vad de nu offentligt positionerats som, vilka alltså är bindande politiska överenskommelser om åtstramningar i migrationspolitiken.

Miljöpartiet har ju även tidigare visat framfötterna i fråga om absurdistisk problematiseringskonst på migrationsområdet genom att en gång lyckas tvinga av Socialdemokraterna, i regeringsställning, löfte om specialbehandling av de "apatiska" asylsökande barnen (om än inte total amnesti för samtliga illegala invandrare i landet vilket man främst önskade) genom att dra in frågan i budgetförhandlingen. Samma sak med Moderaterna där de lyckades befästa sin egen agenda för migrationspolitiken med allt vad det inneburit av galenskaper sedan dess.

Gustav Fridolin lät sig för övrigt intervjuas för Gellert Tamas partsinlaga - De apatiska. Där uttalade sig Fridolin om karaktärsbrister hos sin blivande ministerkollega Morgan Johansson. Dåvarande folkhälsominister Johansson hade haft mage att påtala att han inte höll för osannolikt att föräldrar kunde ha något att göra med de aktuella barnens sjukdomstillstånd och att pågående polisutredningar i ärendet därför inte var orimliga. Fridolin hade haft ett meningsutbyte med Johansson och Tamas refererar händelsen på detta vis:

Citat:
En av dem som inte blev speciellt förvånad av Morgan Johanssons utspel var miljöpartisten Gustav Fridolin. några månader tidigare, under ett privat samtal i Almedalen, hade han själv fått erfara de starka känslor som ministern verkade ha i frågan:
>Först sa han att förslaget om amnesti var totalt oansvarigt, sen kom han med allt hätskare utfall. Han sa att människor skulle utnyttja systemet, de skulle göra sina barn sjuka om man lät dem stanna på grund av sjukdom<, berättar Gustav Fridolin.>Det som förvånade mig mest var hans hätskhet. Jag hade inte uppfattat Morgan Johansson som en speciellt arg människa, men nu nästan skrek han åt mig. Han var uppenbart väldigt personligt engagerad. Och han varhelt övertygad att om det blev en amnesti så skulle vi få ett främlingsfientligt parti i riksdagen.<
Gellert Tamas, De apatiska (2009) s. 532

Numera har Fridolin uppenbarligen funnit en alternativ tolkning av sin upplevelse av den åsiktsfrämmande Morgan Johansson. Fridolin kunde, som vi alla vet, åta sig regeringsuppdrag tillsammans med denne Morgan Johansson som migrationsminister. Miljöpartister torde ha synnerligen elastisk kognitionsförmåga. Idealism möter realism?
Citera
2015-12-30, 00:25
  #36677
Medlem
LeifD2s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kinuski
En för mig okänd historiker debuterar i Dagens Samhälle; Radu Harald Dinu (RHD) problematiserar nationalstatens och medborgarskapets begränsningar och förutsättningar i tillämpningen av internationell rätt:

Flyktingdebattens blinda fläck är rättigheterna

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/...379?pack=21377

Citat:
Ursprungligen postat av RHD i artikeln
Och hur ska man gå tillväga för att skapa en tillräcklig politisk majoritet som genom ett demokratiskt förfarande kan genomföra detta ideal? Övertygande svar på dessa frågor har hittills uteblivit.

Nja, nu hör det väl till ovanligheterna att man rent explicit nämner att omvälvningen skall ske demokratiskt?
Tittar man på hur dessa mörkrets krafter verkar så sker det ju snarast utanför demokratin. Media, "think tanks", NGOer, FN, religösa förbund etc. Hela konceptet med att riva ned nationalstaterna frammstår ju som en totalitär, antidemokratisk rörelse.
Citera
2015-12-30, 00:33
  #36678
Moderator
Meijis avatar
Citat:
Ursprungligen postat av fasligt
Numera har Fridolin uppenbarligen funnit en alternativ tolkning av sin upplevelse av den åsiktsfrämmande Morgan Johansson. Fridolin kunde, som vi alla vet, åta sig regeringsuppdrag tillsammans med denne Morgan Johansson som migrationsminister. Miljöpartister torde ha synnerligen elastisk kognitionsförmåga. Idealism möter realism?

Nope. "Idealism" möter looking after number one...
Citera
2015-12-30, 00:49
  #36679
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av LeifD2
DN gör en försmädlig reträtt och skyler i fördragsam ton med lite smörande för industrin som smörjs av massimmigrationens och den mångåriga "integrationens" (den som ingen egentligen definierat eller har uttryckt vad den innebär i det mångkulturella samhället, mer än i princip sysselsättning) enorma omkostnader. DN har måst anpassa sig till terrängen, kan inte längre projicera sin skeva karta på debatten. Jag påminner också om intervjun med Jan Sjunnesson i gårdagens nummer. Detta är dramatiska förändringar, kvalitativa steg har tagits. Någon har rannsakat sig själv, kanske tagits i upptuktelse. Nu när Sverige är fullproppat av asylsökande "arbetskraft" och okänt antal illegala invandrare utanför den vita arbetsmarknaden är situationen desperat; ett sätt att försöka rädda sin heder som gränslös kosmopolit - som inte erkänt den svenska nationalstatens och medborgarskapets demokratiska auktoritet och självbestämmande - är att på något vis bidra med konceptuell input och positionera sig för nästa års integrationsdebatt: att få Jätteproppen Omar i arbete.
Citera
2015-12-30, 01:05
  #36680
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av LeifD2
Absolut, det finns missbrukspotential i det överstatliga maktspelet och teorier om bakomliggande maktsfär/-er. Bland annat Lars Bern och K-O Arnstberg har var för sig skrivit om detta återkommande på sina respektive bloggar. Radu Harald Dinu däremot desarmerar i sin artikel i Dagens Samhälle inhemska röster som hänvisar till mänskliga rättigheter med uppfordrande krav på fortsatt, utökat, svenskt solospelande i den humanitära stratosfären; han påpekar att ingen hittills givit någon trovärdig förklaring, om någon alls, hur det skulle gå till. Det går inte att lura folket hela tiden; eller för att prata DN igen:
Citera
2015-12-30, 01:06
  #36681
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Nebeltag
Jag brukar vara överens med dig om det mesta, men är du inte lite orättvis mot framförallt Cwejman nu? Karlsson kan säkert ha något slags social ingenjörskonst i åtanke, men den djupt antikommunistiske Cwejman är, vågar jag påstå, helt främmande för idén om en "Ny Människa". Han kritiserar multikulturalismen som ideal och är för att svenskarna oblygt och okomplicerat ska få utöva sin kultur som de alltid har gjort. Integrationen kommer då att ske på ett liberalt sätt med hjälp av den osynliga handen, lite darwinistiskt sådär.

Det framgår också av hans egna inlägg i tråden om hans artikel att han är rätt pessimistisk vad gäller många gruppers förmåga och vilja att anpassa sig till den västerländska kulturen. Gissningsvis delar han i egenskap av klassisk liberal J. S. Mills uppfattning om nationen som intressegemenskap och förutsättning för demokratin.

http://magasinetneo.se/artiklar/nationen/

Åsiktsmässigt befinner sig Cwejman mil från Birgitta Ohlsson och andra segerfeldtare. Han förstår mycket väl att massinvandring från kulturer med illiberala värderingar är ett självmordsprojekt. Liberaler brukar ofta vara utopister, men Cwejman är intressant eftersom han helt uppenbart är realist. Jag skulle säga att han är en nyckelperson om svensk liberalism ska klara av att släppa doktrinen om den fria rörligheten. Vid något tillfälle antydde han att han höll på att läsa in sig på Mills teorier om nationen, så det kommer förhoppningsvis mer i den här stilen.

Du har rätt, jag är orättvis mot Cwejman - om man tar hans kompletterande formulering här på Flashback med i beräkningen, som jag nu letade upp (och kanske borde lagt på minnet). Han slår lite undan benen på sin tillskyndare Regulus som undrade hur "vi då gör för att uppnå en sund svensk patriotism", vilket ju var hela trådens och ledarens ämne:

Citat:
Tror inte att det går att genomföras politiskt. Det vore omöjligt och dessutom fel väg. Tror att det sker ganska naturligt. Att bo i ett land med stark identitet, vilket förnekas, men som existerar i Sverige gör sitt. Alla förutsättningar finns här. Litet språk, särpräglad natur med stark förankring i kulturen, lång autonom historia med en stolt historia inom litteratur, vetenskap och musik. Gemenskapen byggs på detta. Det som jag ser som det egentligen enda hindret är konstanta förnekanden, dekonstruerande processer och relativiserande av vad gemenskapen är. När man belägger det som många känner, oavsett om de är etniska svenskar eller inte, med skam, skuld och förklarar att det är skadligt hittepå då går något förlorat. Det är inte globalisering, netflix eller invandrare som är hotet mot den sammanhållningen utan att många i offentligheten väljer att förpassa nationell gemenskap till historiens skräphög. Så vad ska man göra för att uppnå målet, motarbeta de som har gjort det till sitt mål att förvägra både infödda och nyinflyttade tillgången till en gemensam nationell idé.

Dessa organiskt framväxande, underifrånkommande egenskaper hos en nationell identitet är dock inget Cwejman förfäktar i sin ursprungliga text, som med min elaka läsning faktiskt harmonierar väl med partikamraten Ohlssons idéer eller DN:s stående tema om ett nytt-lager-på-löken-svenskhet. Ingenstans nämns att det är politikens uppgift att återspegla och visa omsorg om redan existerande nationella gemenskaper - det talas om behovet av en gemenskaphetsskapande berättelse.

Vilket för mig trots allt låter som att någon, att "vi" ska berätta något för någon. Snarare än min ståndpunkt att politiken och den goda nationalismen, att demokratin innebär att lyssna in och avspegla folkviljan. Innan Flashback-korrekturen är det lätt att läsa in den alldeles vanliga liberala visionen om en svenskamerikansk medborgarpatriotism. Har t ex partikamraten Selimovic någonsin UTTRYCKLIGEN sagt att medborgarsvenskens Nya Människa ska skapas uppifrån och inte växa fram över tid?

Ja, man kan t om undra vad meningen med textens uppmaning är, om den där "sunda patriotismen" inte är något som kan skapas, utan förhoppningsvis växer fram av sig själv?

För jag håller helt med om att Cwejman är väl ägnad att agera motor för en nödvändig liberal reformation, som jag ju efterlyst. Jag har medvetet försökt påverka honom i den riktningen bl a i hans egen tråd - och fick där principiellt medhåll. Dock utan avtryck i hans försiktiga texter.

Även det mål SD lämnat vidöppet vad gäller att synliggöra etniska svenskars erfarenheter av det mångkulturella samhällets friktion har han avstått att strafflägga i svensk debatt, trots att han diskuterat saken flera gånger här, bl a med mig och - återigen principiellt - inte kan låta bli att hålla med.

Ja, tvärtom har de enda inlägg jag känner till varit just osynliggörande av etniskt svenska erfarenheter av rasism och ägnats muslimer och judar. Som texten där han specifikt påstår sig inte känna till någon annan grupp än judar som flyttar undan rasism i dagens Sverige. "Judehorans" flyttlass värderas annorlunda än "svennehorans" i G-P, medan han på Flashback på förekommen fråga förstås tillstår att det är "rent nys att svenskar inte drabbas av rasism".

Så visst är jag orättvis - mot Flashback-Cwejman. Baktanken är att trigga G-P-Cwejman att driva en konsekvent linje.
Citera
2015-12-30, 01:58
  #36682
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Hårboll
Tvivelsutan dagens måste-läsning. Stefan Hedlund skriver med föredömlig enkelhet och tydlighet. Han prickar av en rad karaktärsbrister och patologisk gruppdynamik bland de strykrädda politikerna som skyddat sig från förmodade mediedrev genom att undvika allt kritiskt resonerande kring massimmigrationen och dess följder, som till råga på allt istället agerat som de ynkligaste mobbarna; vidare dubbelmoralen i den självförvållade katastrofsituationen parat med löjeväckande vädjan till övriga EU-länder som de svenska politikerna tidigare pekat finger åt och läxat upp på det sätt som endast en odrägligt självgod kan. Avslutningsvis utmanar han statsminister Stefan Löfven med uppmaningen att avgå genom att erkänna huvudansvaret för "flyktingkatastrofen" (läs: massimmigrationens katastrofala effekter på Sverige).

Kanske kunde man önska att medierna fick utstå mer kritik - här var det i princip inget explicit i den riktningen - men trots det känns det som en fullödig artikel. Statsmakterna må vara fusionerade, men det är politikerna som har mandaten och den beslutande makten i politiken. Både den sittande och den förra regeringen har vilselett och vållat. Den alldeles korrekta klandern som Hedlund levererar är värd att upprepa; blodad tand. Ett mycket starkt grepp har kopplats.
Citera
2015-12-30, 04:19
  #36683
Medlem
Jag ser inte att denna ledare från DN har varit uppe i tråden;

http://mobil.dn.se/ledare/huvudledar...an-bli-farlig/

Hoppas jag inte klipper in ett alltför långt citat men att läsa den här typen av utläggningar i DN får en nästan att falla av stolen. Vad händer på redaktionen? Det verkar fullständigt otänkbart att ledaren skulle vara författad av chefredaktören och man måste dessutom nästan anta att den uppenbara ironin angående medias extremt naiva bevakning av de ensamkommande är avsiktlig.


"(....)

Vi har, med en femtiondel av EU:s befolkning, mottagit nästan en tredjedel av de ensamkommande barn som sökt sig till unionen.

Många av dessa barn har stort hjälpbehov, de saknar föräldrar och flyr från krig eller förföljelse. Men inte alla. De kan också ha skickats i väg av familjen för att få uppehållstillstånd och sedan återförenas med familjen i Sverige. Bilden som här målas upp av en del av de ensamkommande barnen stämmer helt enkelt inte med den gängse.

Det handlar om familjer i det krigshärjade Afghanistan som i ett försök att komma därifrån skickar ett av sina barn till Sverige. Denne tvingas ut på en lång, extremt strapatsrik och farofylld resa för att sedan hamna i ett land som av flyktingsmugglare utpekats som paradiset på jorden. Barnet har sedan tiden fram till sin 18-årsdag på sig för att återförenas med familjen. Incitamentet är förstås att uppge en så låg ålder som möjligt.

Det krävs viss hjärtlöshet för att klandra barn eller familjer för deras handlande. Vem skulle inte ta till desperata åtgärder i samma situation, vem skulle inte ljuga om sin ålder om det ökade chanserna att få familjen i säkerhet?

Problemet är att de svenska incitamenten blivit felaktiga, vilket kan leda till svåra konsekvenser på andra ställen i systemet. Resan är livsfarlig, vuxna placeras tillsammans med barn på HVB-hem, resurser hamnar inte hos dem som skulle behöva dem bättre.

(...)

Det finns en tendens i Sverige att blunda för information som anses kunna ”gynna” fel krafter. Men resultatet blir inte sällan det helt motsatta – de ensamkommande har i stället omgivits av ryktesspridning, fördomar och historier om lömska ”skäggbarn”.

Vi har i Sverige varit för dåliga på att ändra de kartor som inte stämmer med verkligheten. Pragmatismen har offrats för de ideologiska låsningarna.

Det brukar fungera ett tag. Sedan tvingas man till panikåtgärder – man tvärbromsar, lägger om decenniers politik på en presskonferens, stänger broar."
Citera
2015-12-30, 07:18
  #36684
Moderator
Siegfrids avatar
Citat:
Ursprungligen postat av rosebud
Jag ser inte att denna ledare från DN har varit uppe i tråden;

http://mobil.dn.se/ledare/huvudledar...an-bli-farlig/

Hoppas jag inte klipper in ett alltför långt citat men att läsa den här typen av utläggningar i DN får en nästan att falla av stolen. Vad händer på redaktionen? Det verkar fullständigt otänkbart att ledaren skulle vara författad av chefredaktören och man måste dessutom nästan anta att den uppenbara ironin angående medias extremt naiva bevakning av de ensamkommande är avsiktlig.


"(....)

Vi har, med en femtiondel av EU:s befolkning, mottagit nästan en tredjedel av de ensamkommande barn som sökt sig till unionen.

Många av dessa barn har stort hjälpbehov, de saknar föräldrar och flyr från krig eller förföljelse. Men inte alla. De kan också ha skickats i väg av familjen för att få uppehållstillstånd och sedan återförenas med familjen i Sverige. Bilden som här målas upp av en del av de ensamkommande barnen stämmer helt enkelt inte med den gängse.

Det handlar om familjer i det krigshärjade Afghanistan som i ett försök att komma därifrån skickar ett av sina barn till Sverige. Denne tvingas ut på en lång, extremt strapatsrik och farofylld resa för att sedan hamna i ett land som av flyktingsmugglare utpekats som paradiset på jorden. Barnet har sedan tiden fram till sin 18-årsdag på sig för att återförenas med familjen. Incitamentet är förstås att uppge en så låg ålder som möjligt.

Det krävs viss hjärtlöshet för att klandra barn eller familjer för deras handlande. Vem skulle inte ta till desperata åtgärder i samma situation, vem skulle inte ljuga om sin ålder om det ökade chanserna att få familjen i säkerhet?

Problemet är att de svenska incitamenten blivit felaktiga, vilket kan leda till svåra konsekvenser på andra ställen i systemet. Resan är livsfarlig, vuxna placeras tillsammans med barn på HVB-hem, resurser hamnar inte hos dem som skulle behöva dem bättre.

(...)

Det finns en tendens i Sverige att blunda för information som anses kunna ”gynna” fel krafter. Men resultatet blir inte sällan det helt motsatta – de ensamkommande har i stället omgivits av ryktesspridning, fördomar och historier om lömska ”skäggbarn”.

Vi har i Sverige varit för dåliga på att ändra de kartor som inte stämmer med verkligheten. Pragmatismen har offrats för de ideologiska låsningarna.

Det brukar fungera ett tag. Sedan tvingas man till panikåtgärder – man tvärbromsar, lägger om decenniers politik på en presskonferens, stänger broar."


En direkt följd av regeringens beslut om kontroller och Sveriges radios program om ensamkommamde.
DN kan lydigt vifta på svansen när regeringen visslar. Missta imte detta för självständig tankeverksamhet bara.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in