Citat:
Ursprungligen postat av
Kinuski
Det finns onekligen tvivel rörande bärkraften i multikulti som samhällsbygge, även bland "kosmopoliter"; i alla fall i den förtappade tappning som Sverige nu mönstrar. Nathan Shachar uttrycker oro, åtminstone uppfattar jag hans artikel så.
Jag tror också att det är en djupt biologisk, evolutionär kraft hos sociala varelser att ty sig till sina likar; inget rasistiskt i det. Intersektionaliteten som "vetenskap"/agenda försöker destruera sådana rågångar, till förmån för gränslöshet och minoritetsidentiteters framhävande; människor ska vara en mosaik som inte så lätt kan inordnas i kategorier (utom möjligen särintressenas kategorier). Exceptionalism som statsreligion bygger inget hållbart samhälle, men där är vi nu. Är samhällscancern alltför spridd är det kanske lika bra att rasera allt med buller och bång och hoppas på en nystart, månde det vara ett njuggt nyliberalt eller anarkistiskt tillstånd som kämpar med ett nytt demokratibyggande. Det nya samhällskontraktet kommer, endera genom en hyfsat snabb kollaps eller de gradvisa anpassningar vi alla gör, t ex white flight och lindan till ett medborgargarde.
Om man bejakar en inneboende polarisering på rent evolutionära grunder, som du gör, så är ett samhälle med anspråk på multikulti - pålagt av eliternas hittepå - nödgat att minska friktionerna och hushålla med välfärden, inte tillåta fripassagerare, gökungar och rena bedragare. Jämlikhetstanken fordrar en stark, effektiv och omdömesgill rättsapparat. Du kan inte respektera någon oinbjuden som äter dig ur huset, rånar din granne och lämnar en bajshög på trappen, men om vederbörande tillför något av värde och visar tillbörlig respekt finns åtminstone grundförutsättningen för möjlig harmoni.
Mitt inlägg är bara en tanke jag fick när jag läste ditt inlägg. Något som slog mig. Har kanske inte med ditt inlägg att göra, men ändå.
När jag läser ditt inlägg, börjar jag tänka på hur förespråkarna för dagens svenska praktiska politik resonerar, vad som ligger bakom deras val av praktisk politik. Den praktiska politiken fri invandring till Sverige.
I dag tycks bland många i Sverige finnas en syn på rättigheter, som är helt frikopplad från möjligheten att tillgodose rättigheterna. Rättigheterna anses i sig vara så starka, att de måste tillgodoses, även om de materiella förutsättningarna inte finns för att tillgodose dem. Alla som vill har rätt att resa till Sverige och bosätta sig här, och har då rätt att ta del av den svenska välfärdens alla delar. Kan Sverige inte ge alla det de enligt detta synsätt har rätt till, så är det fel på Sverige. Sverige måste tillgodose allas rättigheter. Att de matieriella förutsättningarna i Sverige rent praktiskt inte tillåter detta, är i dagens Sverige ointressant. Det tycks hos många i dagens Sverige saknas en förståelse för att resurserna är begränsade. Det tycks som om bara påpekandet av detta faktum, påpekandet av resursernas ändlighet, i sig är rasistiskt eller främlingsfientligt.
Kanske beror detta synsätt på att många i dagens Sverige vuxit upp i ett samhälle där allt hela tiden finns. Det betraktas som en självklarhet att allt bara hela tiden finns av sig självt. Att det krävs en arbetsinsats för att någonting alls ska kunna fördelas, det är man helt ovetandes om. Och har man ett sånt synsätt, så är det så klart naturligt att påstå, att Sverige helt reservationslöst måste dela med sig av det svenska välståndet till alla i hela världen. Välståndet i Sverige finns nämligen av sig självt och helt spontant, här i Sverige. Det svenska välståndet är inte skapat av någon. Det svenska välståndet är en naturresurs. Som bär eller frukt man bara kan plocka efter eget behag. Och tillgången på välståndet ses som outtömlig. Att undanhålla andra detta självklara, detta som bara finns helt av sig självt, är rasisitiskt och främlingsfientligt. När detta synsätt ifrågasätts, rubbas de godas cirklar.