Jag bryr mig inte särskilt mycket om de politiska följderna just nu. Jag tror att på sikt så kommer internet bli lika styrt som kabel-TV är idag. Den s.k. 'nätneutraliteten' blev avskaffad via lag förra julen. Ni kan läsa om detta här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Network_neutrality
När det gäller yttrandefrihet så är det väl känt sedan länge att vi lever i en något av en skendemokrati. Detta gäller för övrigt i princip alla länder i världen, med möjliga undatag som exempelvis Island och liknande länder.
Det finns helt enkelt vissa saker som inte är tillåtna, och att kritiskt diskutera mångkulturen hör till dem om det når en viss kritisk massa. Man får diskutera den, men bara ur vissa snäva perspektiv och bara i kanterna. T.ex. så diskuterar Axess en påhittad uppdelning mellan mångkulturen och 'mångkulturalismen'. Man kritiserar alltså utförandet av mångkulturen, inte mångkulturen(ohejdad mångkultur, alltså) i sig. Det vet man är tabu. På så sätt är repressionen mycket mer sofistikerad, en lat observatör kan få intrycket att 'fri debatt' råder.
De senaste lockropen från medierna visar att så inte är fallet.
För min egen del så är semantiken mer intressant. Det finns ett eko som fortsätter att höras ända sedan 60-talet. Dessa människor kan faktiskt inte riktigt något annat trick, kanske för att det fortfarande är effektivt.
Jag talar naturligtvis om begreppet 'näthatet'. Genom den typen av obehagliga begrepp så blir plötsligt andra åsikter blir ett 'hat', som ska utplånas istället för legitima åsikter som kan debatteras(och naturligtvis också förkastas i en genuin diskussion).
Det finns en viktig skillnad här: Det handlar alltså inte längre om rätt eller fel, utan om känslomässigt laddade begrepp som 'hat' som gör att vissa åsikter de facto brännmärks och på förhand delegitimiseras.
Jag tycker mig finna en koppling till engelskans 'hate speech', som används ganska brett. Hate speech är ett ganska gammalt begrepp, men som alltid så finns det ofta en väldigt stark samstämmighet i västerländska medier idag. Ofta lånar svenska medierna begrepp som lanseras i USA först. Ett annat sådant är 'papperlösa', från den amerikanska debattens 'undocumented workers'.
Det som också intressant, för mig åtminstone, är den totala homogeniteten i responsen. 'Näthatet' är använt i alla medier om och om igen. Det är verkligen en hjärntvätteeffekt, vilket också är ett kännetecken. När en viktigt kapitel i den mångkulturella hegemonin ska skrivas så är homogeniteten nästan total. Det är ganska sjukt egentligen hur lite utrymme det finns för avvikande åsikter när en sådan här rörelse drar igång. Och återigen, för att låna ett begrepp som väl fångar situationens zeitgeist, obehagligt.
Man hittar på ett problem, kommentarer, och kopplar det till Norge. De döda i Norge utnyttjas industriellt och kallt för helt andra politiska ändamål(som man rationaliserar är 'för demokratin'. En ensam galning är en ensam galning är en ensam galning. Men genom att man kopplar kommentarer på nätet(något journalister alltid har hatat och antagligen sedan länge ha velat få bort) till blodiga massakrar så legitimeras angreppet mot yttrandefriheten.
Tänk efter hur dessa människor tänker: man ska alltså stärka demokratin genom att angripa den. Sen exakt hur dessa hjärnor rationaliserar deras sjuka tankesätt är för mig ointressant. Det är vad de gör - inte hur de intalar sig själva lögner - det som är det viktiga.
Man kan naturligtvis hävda att det inte är en naturlag att få kommentera på olika nyhetshemsidor. Jag läser nästan aldrig svensk press och kommenterar i princip aldrig så det berör mig visserligen inte, men nyheter är per definition något som människor vill prata om, och för människor gärna framhäver sig om mer demokratiskt finmärgade än många andra, jag talar om journalister och även publicister, så är beslutet ännu märkligare.
Kanske orkade man inte bli påmind om hur isolerad man är i sina uppfattningar.
Jag tycker hela denna pseudo-debatt som medierna har startat och själv måste försöka 'lösa' genom angrepp mot yttrandefriheten är väldigt viktig att diskutera, ur ett metaperspektiv, för den säger oändligt mycket om svensk och även västerländsk demokrati och brist därav. Hur man systematiserar en förföljelse av människor, men man går efter deras tankar snarare än dem fysiskt genom subtila och i detta fall inte-så-subtila(för de som är uppmärksamma) angrepp och starka känsloladdade ord ('hat') istället för att diskutera rationellt.
Kanske är man rädd helt enkelt? Man vill inte ha mothugg. Oavsett vad så kan vi alla lägga illusionen om ett utbrett demokratiskt patos åt sidan när det gäller de som styr våra medier, och även till en viss del de som skriver i dem(även om de säkert själva rationaliserar sina antidemokratiska idéer genom löjeväckande strawmanargument som att de slåss mot 'ondskan', 'hatet', 'mörket' etc etc. Många människor tror på sina egna lögner till slut).
Det är ändå trots allt väldigt obehagligt att se hur homogent medierna rör sig när det gäller repression av oliktänkande och hur de systematiskt förföljer människors självständiga tänkande, och vilka typer av repressiva metoder och känsloladdade ord de omsorgsfullt väljer att bomba på med i en enda strid propagandaflod.
Detta visar återigen att medierna har en klart viktigare roll i en demokrati än ett enskilt politiskt parti, även det största partiet för dagen. Medierna sätter ramen för samtalet, om de inte försöker strypa samtalet helt och hållet som de nu försöker göra.