Dagens Industri har en bilaga som heter Dimension. I oktobernumret finns intervjureportaget Välfärdens generaler. DI identifierade skolan, migrationen och jobben som de viktigaste frågorna i valrörelsen och man intervjuar därför tre generaldirektörer- bland annat Anders Danielsson på Migrationsverket.
Innehållet är inte några direkta nyheter för de som följer den här tråden. Ord som migrant eller asylsökande används inte vad jag kan se. Endast
flykting,
flykting och
flykting. Journalisten har själv avgjort de asylsökandes status i artikeln. Lite om den f.d. statsministerns Öppna-era-hjärtan-tal och Lampedusakatastrofen. Bild på begravningskrans i Medelhavet. Sedan redogörs för att svansen viftar hunden- det vill säga att Migrationsverket bestämmer svensk invandringspolitik och inte regeringen. Man måste ändra lagen om man ska väga in sådant som resursbrist eller folkopinion. Vem vill något sådant? Allt är som det brukar.
Sedan undslipper sig generaldirektören lite reflektioner. Danielsson brukar ju vara missnöjd med kommunernas bristande compliance när det gäller att tillmötesgå Migrationsverkets behov. Så hur låter domen i oktober 2014 ett par veckor innan nästa prognos?
En storsvensk centralbyråkrat talar:
”I dag kan vi ganska snabbt bedöma vilka som troligtvis kommer att få uppehållstillstånd. Dessa personer borde kunna få arbete dag ett”. Ingen motfråga.
Därefter dags för lite beröm till den egna myndigheten och en känga till Sveriges kommuner:
"Våra prognoser är ganska tillförlitliga. Jag är förvånad över att kommunerna inte tar större hänsyn till detta i sin planering”.
En förvåning man kan undra över. Det är ju inte direkt någon brist på tvingande lagstiftning som staten riktar till kommunerna.
Sedan något som kan tolkas som ett hot eller löfte:
”Vi har hittat ett företag som bygger modulbostäder snabbt till rätt så låga kostnader. Men utmaningen är att vi ska sätta upp dem någonstans. Det är inte alla kommuner i Sverige som räcker upp handen”.
Slutligen kommer så finalen: ”Varför tar kommunerna inte initiativ och säger: ’Vi ska bidra. Vi avstår från att bygga tennisbanan, simhallen, torget’".
Han får frågan vad kommunerna skulle tjäna på det. Svaret är att det inte handlar om det utan om vad riksdagen har bestämt. Så tolkas mandatet från det svenska folket av denna icke-valde makthavare. Det borde få även inbitna sjupartiröstare att dra öronen åt sig. Så här används 87-procentarna. Som
kanonmat i debatten.
Ordet
stormakt smyger sig på en. Den storsvenska stockholmska centralbyråkratins drabbande tyngd hemsöker lokalsamhällena. Detta är den svenska statens månghundraåriga maktfullkomliga arrogans. Axel Oxenstiernas fyrkantiga själ. Vad rör era småttigheter oss? Era landskapsregementen maldes ner vid Narva, Fraustadt, Düna, Kliszów och Poltava. Ge oss tremänningsregementen, fyrmänningsregementen och femmänningsregementen. Hären ska ha sitt! Idrottsanläggningar, torg, tennisbanor, tandvård, fungerande skolor? Migrationsverket ska ha sitt!
Jag är inte förvånad över att stödet för SD och avskyn mot exploateringen är störst i det
gamla
Østdanmark och i landets periferi.