Citat:
Ursprungligen postat av Basilides
Det är åklagare som utfärdar besöksförbud, men beslutet går att överklaga först till tingsrätt, därefter kan man begära om prövningstillstånd hos hovrätten. Detta har skett av kvinnan i det här fallet men domstolarna anser inte att det föreligger någon grund för att utfärda ett besöksförbud för mannen.
Citat:
Ursprungligen postat av Basilides
Varför skulle både tingsrätt och hovrätt ta hänsyn till att han är polisman? Om något borde väl eventuell brottslighet bedömas allvarligare om det var en polis inblandad.
Det tingsrätt och hovrätt tar ställning till är ju om det föreligger en risk för att personen skall agera på ett hot -- och därför finns skäl att utfärda ett besöksförbud.
Att de inte utfärdar ett besöksförbud betyder att de anser att man inte kunnat styrka den risken -- inte att personen är oskyldig till eventuella andra anklagelser. Det är många som döms i misshandelmål där besöksförbud har nekats, men där de som sagt var ändå senare döms för initialbrottet.
Det är knappst unikt att man inte får besöksförbud utfärdat trots att man begärt det, och trots att det pågår en utredning mot den ena parten.
När det gäller det material som läggs fram i TR och HvR kan man anta att det finns en viss risk att de sätter större tilltro till åklagare och en polis och deras "utredning" av ärendet, än till en kvinna och hennes biträde.
Man skulle kunna önska att det var så som du skriver att TR och HvR skulle se allvarligare på brott begågna av en polis -- eller poteniella hot från en polis sida -- än från vanligt folk, det finns dock inget i de domar som blir gentemot poliser som tyder på det -- utan snarare är väl signalen som rätterna sänder ut att när det handlar om poliser så är tendensen att man hellre friar än fäller, eller ger milda domar - och inte tvärtom.