Citat:
Ursprungligen postat av Umleitung
Jobbade inte som uska innan utbildningen, men jobbade som "uska" under utbildningen.
Jag tror egentligen inte att man har så stor fördel av att ha varit uska innan. Möjligen kan det vara bra att veta hur en patient ser ut och brukar bete sig.
Klart det är en fördel att ha varit verksam som uska inom akutsjukvården innan man blir syrra. Det är inget krav men en fördel eftersom vi lägger fokus på olika saker. Uskor blir ju väldigt duktiga på de praktiska bitarna som även syrrorna måste kunna men som de inte alltid lägger så mycket tid på under utbildningen (ta blodprover, sätta katetrar, lägga om sår/lära sig om olika förband osv. Enkelt att lära sig
hur man gör men inte fullt lika enkelt att utföra i praktiken. Att "kunna" är inte detsamma som att vara skicklig i det här fallet)
Sen beror det förstås på hur lång erfarenhet man har som uska, hur mycket intresse man har för sitt jobb (tar man till sig allt nytt som finns att lära? Praktiserar man det?), hur mycket man snappat upp i sitt arbete osv. Vissa uskor med lång erfarenhet har ju mycket stora kunskaper om diagnoser, behandlingsmetoder, blodprovsparametrar, praktiska färdigheter, vilka effekter och bieffekter olika mediciner har osv. De kan inte ersätta sjuksköterskorna men är ett mycket viktigt och nödvändigt komplement till nyutbildade och inte så erfarna syrror som enbart har sin utbildning att luta sig tillbaka på. Den räcker dock inte hela vägen. Det behövs praktisk övning också.
Bäst vore väl om man efter några år som uska kunde genomgå någon sorts test där man visar vad man går för för att sedan vidareutbilda sig till sjuksköterska under 2 år istället för 3 om intresset finns. Omvårdnadsbiten kan man förhoppningsvis efter några år i yrket och har man jobbat länge bör man ha snappat upp ett och annat som inte ingår i uskans arbetsuppgifter.
Personligen vill jag iaf inte läsa omvårdnad igen eftersom jag redan gjort det samt praktiserat det i över tio år. Det skulle kännas som slöseri med tid att lägga energi på att läsa och praktisera det igen ifall jag skulle vilja vidareutbilda mig. Tyvärr lär det väl inte bli någon ssk-utbildning för min del. Jag ser deras vardag och är inte ett dugg avundsjuk. Det är en väldig massa tid som spenderas i telefon (tråkigt och irriterande), extremt mycket pappersarbete (stentrist), telefonköer (mitt tålamod med telefonköer är itne det bästa), tjat med biståndsbedömare, anhöriga som skäller om allt möjligt mm. Det i kombination med mer studieskulder samt ansvaret och all övertid som går åt till detta eviga dokumenterande som inte hinns med under ordinarie arbetstid får mig att bli rätt skeptisk till ett yrkesliv som ssk.