Citat:
Ursprungligen postat av oyto
För att klargöra vad man får och inte får göra, vad som är att "stjäla" och verkligen i lagens mening stjäla:
1. Att redogöra för en nyhet från t ex Aftonbladet med egna ord och länka till den är väl inte stöld? "Nu rapporterar AB att Ghadaffi är död. Han ska ha fångats gömd i ett cementrör" har väl alla och envar rätt att göra, liksom att länka till nyheten. Om man fyller en hel blogg med referenser till andra nyhetsförmedlare är det väl inte att stjäla deras arbete, i lagens mening?
2. Att citera ur en text är väl också, i princip, tillåtet? Gränsen för plagiat och intrång går väl vid att kopiera hela eller en betydande del av texten, eller hur?
3. Fotografier är ju lättare att upphovsrättsskydda och där antar jag att det är stöld att publicera utan tillstånd. Men hur är det med skärmdumpar av andra sidor? Är det stöld att ta ett snapshot av Expressens hemsida för att illustrera "Här vitpixlar Expressen igen!", t ex?
4. Att infoga youtube-klipp är väl verkligen inte stöld? Om det bryts mot upphovsrätten är det väl youtube som gör det?
Om det däremot är stöld att infoga en videolänk till svt eller tv4 vet jag faktiskt inte? Vet någon hur det är med det?
Jag är ingen expert, så detta är mer frågor än påståenden, men bygger inte en jättestor aktör som drudgereport hela sin verksamhet på att de utan ersättning länkar till andra nyhetsproducenter och producerar mycket litet eget material?
Jag tycker att PI och nu AP borde gått drudge-vägen istället: att skapa ett eget nyhetsflöde genom att länka till andra nyhetsproducenter, både inhemska och utländska för att skapa den nyhetsvärdering som passar dem, ungefär som etablerad media gör nu.
Låt nyhetsurvalet vara det som vinklar, inte ordvalet. Det hade räckt med att rapportera om statistik och brottslighet sakligt från olika källor. Att prata om "spökplumpar" är ju bara korkad.
krimreporter eller någon som känner för att bemöta mina frågor?
Jag tjatar om drudgereport hela tiden, men de är faktiskt vad PI/AP borde vara: en nyhetsförmedlare med en agenda, en vinkling på tvärs med det som i USA kallas "elite media", alltså "gammelmedia" i Sverige. Skillnaden är att de är mycket mer effektiva och subtila i sin metod: de har inga egna åsikter, är "objektiva", men väljer förstås vilka nyheter man vill lyfta fram. Deras affärsidé är billig och effektiv: länka till en massa nyheter som andra producerat och skapa vinklingen genom urvalet.
En svensk nyhetssida som lyfter fram fakta och artiklar från ett invandringskritiskt perspektiv, men avhåller sig från ord som "spökplump, fulmedia, slaskmedia" osv, hade varit mycket effektivare.
Ni på AP: kolla in drudgereport.com och ta intryck!