2011-03-23, 17:07
  #8749
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av stengubben
Hur är det med ekvationer med decimaltal i exponenten?

EX:

x^2.1=1

Får inte rätsida på hur man löser sådana


x^2.1-1=0

d/dx(x^2.1-1)=2.1x^1.1
Citera
2011-03-23, 17:13
  #8750
Medlem
Pvt.Pyles avatar
Tja behöver hjälp med att bestämma en geometrisk talföljd.

Talföljden: (1/2), (-1/4), (1/8).....

Bestäm det sjunde(7) talet i talföljden

Ingår talet (1/64) i talföljden?

tack på förhand!
Citera
2011-03-23, 17:15
  #8751
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Red-nuht
x^2.1-1=0

d/dx(x^2.1-1)=2.1x^1.1

Nu hänger jag inte med. Har du deriverat? Hur löser det problemet, jag vill ha ut X!
Citera
2011-03-23, 17:48
  #8752
Medlem
billybombs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Pvt.Pyle
Tja behöver hjälp med att bestämma en geometrisk talföljd.

Talföljden: (1/2), (-1/4), (1/8).....

Bestäm det sjunde(7) talet i talföljden

Ingår talet (1/64) i talföljden?

tack på förhand!
Talföljden kan skrivas såhär - LÄNK

Det sjunde talet får du ut genom att sätta n=7

Du får själv undersöka om 1/64 ingår i talföljden
Citera
2011-03-23, 18:16
  #8753
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av stengubben
Nu hänger jag inte med. Har du deriverat? Hur löser det problemet, jag vill ha ut X!


Oj nej man ska inte derivera, jag såg visst fel.

Så här ska du göra:

x^2.1=1

Upphöj båda sidorna med 1/2.1:

(x^2.1)^(1/2.1)=1^(1/2.1)

x^(2.1*1/2.1)=1^(1/2.1)

x^1=1^(1/2.1)

x=1^(1/2.1)=1
Citera
2011-03-23, 19:25
  #8754
Medlem
Otroligs avatar
Fyra gifta par har en fest tillsammans. Bordsplaceringen ordnas så att damerna drar lott om vilken kavaljer de ska ha till bordet. Beräkna sannolikheten att exakt två fruar får sin egen man till kavaljer.

A = "exakt två fruar får sin egen man som kavaljer"
B = "ingen får sin man som kavaljer"
C = "alla får sin man som kavaljer"
D = "exakt en fru får sin man som kavaljer"

Notera att mängderna är disjunkta. Min uträkning:

P(A) = 1 - P(∁A) = 1 - P(B) - P(C) - P(D)

Har inga problem att räkna ut P(C) = (1·1·1·1)/24 = 1/24 men har desto mer problem med P(B) och P(D), hur jag med hjälp av kombinatorik ska kunna lösa detta. Eller kan man tackla uppgiften på ett annat och bättre sätt?
Citera
2011-03-23, 19:40
  #8755
Medlem
Ekvationen x³-2x²+x-2=0 har en rot x=2, lös ekvationen fullständigt.
Jag började med att få ut produkuten utav konjugatet från x=2. men det blev fel,



Tack på förhand.
Citera
2011-03-23, 19:45
  #8756
Medlem
lighten-ups avatar
Snälla kan nån hjälpa mig med med det här talet. Hur gör man?

Derivera och lös ekvationen y' = 0:

a) y = x + 9/x
b) y = e^2x - x
Citera
2011-03-23, 19:56
  #8757
Medlem
xyzns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lighten-up
Snälla kan nån hjälpa mig med med det här talet. Hur gör man?

Derivera och lös ekvationen y' = 0:

a) y = x + 9/x
b) y = e^2x - x

a). y = x + 9/x = x + 9*(x^-1)

y' = 1 - 9(x^-2) = 1 - 9/(x^2)

y' = 0

1 - 9/(x^2) = 0

1 = 9/(x^2)

x^2 = 9

x = ± 3

b). y = e^2x - x

y' = 2e^(2x) - 1

y' = 0

2e^(2x) - 1 = 0

2e^(2x) = 1

e^(2x) = 1/2

ln e^(2x) = ln (1/2)

2x = ln (1/2)

x = [ln (1/2)]/2 = 1/2 * ln (1/2)
Citera
2011-03-23, 20:08
  #8758
Medlem
BengtZzs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Otrolig
Fyra gifta par har en fest tillsammans. Bordsplaceringen ordnas så att damerna drar lott om vilken kavaljer de ska ha till bordet. Beräkna sannolikheten att exakt två fruar får sin egen man till kavaljer.

A = "exakt två fruar får sin egen man som kavaljer"
B = "ingen får sin man som kavaljer"
C = "alla får sin man som kavaljer"
D = "exakt en fru får sin man som kavaljer"

Notera att mängderna är disjunkta. Min uträkning:

P(A) = 1 - P(∁A) = 1 - P(B) - P(C) - P(D)

Har inga problem att räkna ut P(C) = (1·1·1·1)/24 = 1/24 men har desto mer problem med P(B) och P(D), hur jag med hjälp av kombinatorik ska kunna lösa detta. Eller kan man tackla uppgiften på ett annat och bättre sätt?
Hur ser bordet ut? Sitter alltid en person mellan andra personer? Tex om bordet är runt.
Citera
2011-03-23, 20:12
  #8759
Medlem
Otroligs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av BengtZz
Hur ser bordet ut? Sitter alltid en person mellan andra personer? Tex om bordet är runt.
Du ska nog tänka mer att varje dam tilldelas en kavaljer helt enkelt (hur bordet ser ut är nog irrelevant ).
Citera
2011-03-23, 20:16
  #8760
Medlem
sp3tts avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Otrolig
Fyra gifta par har en fest tillsammans. Bordsplaceringen ordnas så att damerna drar lott om vilken kavaljer de ska ha till bordet. Beräkna sannolikheten att exakt två fruar får sin egen man till kavaljer.

A = "exakt två fruar får sin egen man som kavaljer"
B = "ingen får sin man som kavaljer"
C = "alla får sin man som kavaljer"
D = "exakt en fru får sin man som kavaljer"

Notera att mängderna är disjunkta. Min uträkning:

P(A) = 1 - P(∁A) = 1 - P(B) - P(C) - P(D)

Har inga problem att räkna ut P(C) = (1·1·1·1)/24 = 1/24 men har desto mer problem med P(B) och P(D), hur jag med hjälp av kombinatorik ska kunna lösa detta. Eller kan man tackla uppgiften på ett annat och bättre sätt?
Det här känns nästan lite väl enkelt, men om man väljer 2 damer, på C(4, 2) sätt, så är de kvarvarande männen gifta med de kvarvarande kvinnorna. Det finns bara ett sätt att orda dem så att de inte får sina äkta makar som kavaljer. Det totala antalet par är 4!, så sannolikheten är C(4,2)/4! = 4!/(2!*2!) / 4! = 1/4.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in