Citat:
Ursprungligen postat av General.Maximus.
Har en redovisningsuppgift där jag ska visa primtalens oändlighet med hjälp av två bevis, Euklides sats och något bevis som gjordes av Paul Erdős.
Hittills har jag bara gjort den första delen och tänkte kolla med er om det verkar tillräckligt formulerat.
Beviset
Om vi har en ändlig mängd av primtal, P={p_1, p_2,..., p_n}, och bildar ifrån dessa det euklidiska talet
E=(p_1*p_2*...*p_n)+1.
Vi vet också ifrån aritmetikens fundamentalsats att E kan skrivas som:
E=q_1*q_2*...*q_m, där q_i är primtal. (Om E är ett primtal så är m=1)
Vi har nu två sätt att skriva talet E på.
Man ser att inget av talen i P delar E eftersom det skulle ge en rest på 1 samtidigt som alla talen
q_1, q_2,..., q_m delar P.
Utifrån detta får vi att p_1≠q_1, p_2≠q_2, ....
Alltså vet vi att det finns primtal utöver de i mängden P och vi kan fylla ut mängden med primtal med ett oändligt antal nya tal.
Något jag bör ändra på eller lägga till? Är allting rätt formulerat eller ska jag ändra några notationer eller liknande?
Har läst dina senare kommentarer också. Men jag tycker det ser ganska bra ut här. Så jag skall försöka skriva ett par rader och hoppas att det kanske hjälper dig något. Jag fokuserar alltså på att ge tips så att din muntliga presentation kan bli bättre! Hur som helst, låt oss börja:
Om du vill bli mer formell i matemaitken så brukar man först redovisa satsen, och sedan hur man bevisar den. Kanske är värt att tänka på. Skriv först "Satsen "Olle" säger att det finns oändligt många primtal". Bevis: "Vi antar motsatsen, det finns ändligt många primtal, då gäller bla bla bla hela texten och nu ser vi att detta leder till någon konstigt, då måste antagandet ha varit fel, alltså är komplementet av antagandet det som är rätt, dvs att det finns oändligt många primtal".
Vad som är värt att tänka på:
Men först säger du alltså att det existerar en sats som säger att det finns oändligt många primtal, sedan skall du skapa beviset. Och beviset börjar med en
motsägelse. Det är alltså ett motsägelsebevis. Vi antar då att det existerar
ändligt många primtal i en mängd som vi kallar P.
Vi har då
två fall att undersöka. Om talet E är ett primtal så är saken redan biff, då finns det ett till primtal mer än p_n, alltså primtalet E. Då skulle vi kunna bilda ett nytt tal F = (p_1*p_2*...*p_n*E)+1. Men det finns ju ett annat utfall av E, nämligen att E inte är ett primtal. Vi har då det andra fallet att undersöka, när E inte är ett primtal. Då vet vi att vi kan faktorisera talet E enligt aritmetikens fundamentalsats.
Vi erhar då:
q_1*...*q_m = p_1*...*(p_n)+1
Och som du säger så ser vi att det existerar inget tal i P som är en
delare till E. Undvik att använda "delar" för 3.12 delar faktiskt roten ur 12, men det är ingen
delare.
Hur som helst: Om så skulle vara fallet skulle även något tal i mängden P vara lika med 1, och det är inte sant eftersom P var en ändlig mängd av kända primtal och talet 1 är inget primtal per definition. Alltså måste måste något tal q_i vara ett primtal som inte existerar i P. Därmed kan vi utvidga mängden P med ett nytt primtal.
Där 1 ≤ i ≤ m, i∈ℕ
Mvh