Jag arbetade som lärare ett tag tills det blev för stressigt. En intressant sak när man diskuterar skolan med icke-lärare är att alla tror dom vet hur det borde vara. Man tror man är expert på skolan för att man själv gått i skolan i minst 12 år. När man studerar pedagogik etc så märker man dock vad komplext inlärning och undervisning egentligen är, det finns inga enkla genvägar eller standardlösningar på skolans problem.
Det är lite samma med andningen, alla kan andas man har gjort det hela sitt liv...
Det dom flesta inte vet (läkare inkluderat) är dock att små förändringar i andningen kan få stora och långtgående effekter på hälsan. Om andningen förändras lite i taget under en lång tid så är det omöjligt att märka det, man förleds tro att den fungerar som den alltid har gjort. Blir syresättningen av nervsystem och hjärna, inre organen samt muskler nedsatt lite grann så kan dock en mängd subtila och konstiga symptom uppstå. Alla delar av organismen påverkas och hur det yttrar sig skiljer sig stort från person till person. Effekterna blir värre och värre ju mer andningen förändras och ett antal onda cirklar sätter igång.
Exempel på symptom som kan uppstå när andningen förändrats:
depression, ångest, oro, stress, utmattning, lättuttröttad, anspänning, sömnproblem, kronisk trötthet, koncentrationsproblem, svårt att tänka klart, irritation, svaghet, darrningar, krypningar, domningar, svettningar, svårt att svälja, torr mun, hopphjärta, huvudvärk, yrsel, illamående, bröstsmärtor, orolig mage, IBS, ont i axlar och nacke, kalla händer och fötter, förhöjd puls, försvagat immunförsvar, förändrad temperaturreglering, överkänslighet för ljud och/eller ljus, tinnitus, sänkt smärttröskel, överkänslighet för kemikalier och/eller mediciner, ökat sötsug, viktuppgång, snarkningar, sömnapné, urinblåsans och tarmens funktion störd, försämrad hållning
eftersom alla dessa symptom kan ha andra förklaringar så är det svårt att se sambandet med andningen. Jag har själv upplevt hälften av ovanstående symptom under olika perioder och det slog mig aldrig att problemen kunde vara relaterade...
Forskning på området andningsstörningar tyder på att det är ett mycket vanligt problem men att dom flesta trots allt har så små symptom så att dom inte lider i någon större grad. Större problem uppstår främst när man pressar sig för hårt (t.ex. långvarig stress), när man är försvagad av sjukdom (t.ex. olika smärttillstånd, infektioner) eller när man unnar sig för lite vila/återhämtning. Det som händer då är att kroppen hamnar för långt ifrån jämnviktsläget och plötsligt så räcker det inte med vila för att återhämta sig. En långsam nedåtgående spiral påbörjas. En så kallad Breathing Pattern Disorder är inte en sjukdom det är bara en obalans i kroppens reglersystem.
Du kan inte själv upptäcka att din andning är onormal, inte ens tränad sjukvårdspersonal kan avgöra detta entydigt genom att bara titta på patienten. Det krävs avancerade mätningar och blodprover för att se tecknen på t.ex. överandning. Ett annat problem är att andningen förändras så fort du observerar den och är medveten om den. Om du vill veta hur många andetag du tar per minut så får du be någon annan iaktta dig när du inte är medveten om detta t.ex. när du sover.
Andningsmusklerna är starka och kan flytta ca 150 liter luft per minut vid maxansträngning, luft väger dessutom väldigt lite. Det finns ingen som kan avgöra ifall dom andas 5 liter luft per minut eller 10 liter luft. 5-6 liter luft per minut är normalt och ca 10-12 andetag per minut, men den individuella variationen är stor. Ifall dina andetag är små så är fler andetag per minut helt normalt och ifall du tar stora andetag så är färre andetag naturligtvis helt i sin ordning.
Om du andas 10 liter per minut så andas du för två. Paradoxalt nog så får du lägre syretillförsel ut till kroppen när du andas med för stor minutvolym. Jag har redan skrivit om detta i en tidigare post.
Hur ska man då utvärdera och förbättra sin andning. Jag har skrivit om detta tidigare också. Rätt vald sjukgymnast kan hjälpa till med att utvärdera den rent mekaniska komponenten i andningen (vilka muskler som används). Det finns dessutom några böcker som beskriver metoder för att arbeta med andningen. Se boktips längre ned.
Andningsövningar kräver dedikation. Du måste förändra din hållning och andning i grunden och detta tar minst 6-8 veckor av dagliga övningar (möjligen flera månader ifall du har mycket stora problem). Med andningsövningar så menar jag inte att bara ligga still och andas lugnt i några minuter. Det är ansträngande övningar och det dröjer innan resultaten av övningarna visar sig.
Dom dagar när jag mått som sämst av min CPPS så har jag också varit som mest stressad och spänd (båda faktorer som påverkar andningen). Mentalt så har det också varit fruktansvärt jobbigt. Det faktum att jag fått vissa extra symptom i dessa svagaste stunder skulle kunna bero på stressfaktorn, katastroftänkande och andra sekundära reaktioner på smärtan och obehagen som t.ex. lätt förhöjd minutvolym på andningen.
Böcker om detta:
1. Breathe, stretch & move - Dinah Bradley & Tania Clifton-Smith
2. Hyperventilation syndrome: breathing pattern disorders - Dinah Bradley
3. Medicinskt svårförklarliga symtom - Johannes Lindh
4. Medveten Andning - Anders Olsson
5. Recognizing and treating breathing disorders - Chaitow, Bradley, Gilbert
Den första boken i listan har dom bästa övningarna, den tredje är bäst på att förklara problematiken för en lekman och den femte är den mest ingående (riktad till vårdpersonal/läkare).
__________________
Senast redigerad av sctp 2014-10-20 kl. 22:52.