Citat:
Ursprungligen postat av
Taufatt
Syskon brukar väl kunna komma överens men när man väntar för länge med delning av dödsboet så det är kusiner som ska dela blir det i regel skit av allt. Gäller särskilt fastigheter där syskon kan kompromissa för att det ska stanna i släkten men som sagt att backa från del av arv för en kusin är svårt. Annat problem är om det finns testamente där en arvinge fått skrivet att ta över gården till taxeringsvärdet, blir ofta bråk då.
Ytterligare problem är de äkta hälfterna som driver på för att få tillgångar och driver syskon i konflikt.
Det är mycket vanligt att syskon inte alls kommer överens, och är de gifta som är grundregeln att deras maka/make leder konflikten när arv ska skiftas.
Viktigt är att så snart som det bara går inleda allt, dagarna efter någon avlider ska bouppteckningen utföras av ett företag som är specialister på det.
Gör det inte själva, det är ytterst farligt då detta då kan utgöra grunden till den framtida konflikten!!!
Efter ca 8 veckor är bouppteckningen godkänd av skatteverket och då låter man en bodelningsman ta hand om arvskiftet, allt ska ske så fort det bara går då all väntan är en grogrund för konflikter.
Tänk alltså inte tanken att förvalta arvet som dödsbo även om det inte bryter mot någon lag, dödsboet ska avvecklas som fort det bara går och det är ändå en mycket lång tid, 1-2 år.
Allt detta är jobbigt och det sker ofta när man har den tyngsta sorgen efter den bortgångne men hade jag haft följt dessa tips för ett par år sedan hade jag och min familj haft ett betydligt lyckligare liv nu!
Så länge dödsboet är aktivt är alla som har arvsrätt delägare i dödsboet, därför är det oerhört viktigt att avveckla det snabbt. Mycket viktigt är att direkt efter bouppteckningen är godkänd sälja allt av värde för att på så sätt få in det som pengar i stället för föremål.
Viktigast är att fastigheten säljs så fort det bara går, dödsbodelägarna är 100% ansvariga för fastigheten tills den säljs och det ansvaret kan kosta både tid och pengar vilket (återigen) ofta leder till konflikt.