Citat:
Ursprungligen postat av
asdfghjklzxcvbnm
Har lite liknande fråga. Läser samhällskunskap 2 och skulle gärna ha frågorna på uppdrag 2 och 3 om någon har möjlighet att dela med sig av det.
UPPDRAG 2:
Fråga 1
a) Redogör för Sveriges demokratiska utveckling och diskutera varför den har fungerat så smärtfritt i relation till många andra länders utveckling mot demokrati.
b) Man brukar säga att det krävs en allmän skola, en fungerande infrastruktur och fri opinionsbildning för att få en fungerande grogrund för demokrati. Varför är dessa delar så viktiga samt kan du komma på någon ytterligare sak som skulle kunna underlätta för ett lands utveckling mot demokrati?
Fråga 2
a) Läs fallstudien på sidorna 342 - 343 i läroboken. Vad är riskerna med att stater inte respekterar folkrätten och enskilda staters suveränitet? Diskutera utifrån olika exempel som tagits upp i boken eller egna exempel som du själv tycker fördjupar din analys.
b) Välj en av konflikter nedan. Din uppgift är att analysera konflikten utifrån analysschemat a – d. Här skall du presentera dina resultat i skriftlig form för att vid den muntliga examinationen som avslutar kursen redogöra/diskutera vad du kommit fram till. Du måste också kunna svara på vart du hittat din information det vill säga hur källkritisk du varit både skriftligt och muntligt.
Analysschema:
1a) Beskriv situationen genom att kort förklara ’vad?’, ’när?’, och ’hur?’ som hänt
1b) Beskriv tänkbara orsaker till konflikten. Tex; historiska, politiska, ideologiska, religiösa, personliga orsaker m.m.
1c) Redogör för konsekvenserna av konflikten för exempelvis: individer/grupper, samhället, omvärlden, maktbalansen, miljön, ekonomin m.m
1d) (a) Beskriva åtgärder som vidtagits (och vem som vidtagit dem).
(b) Beskriv vidare åtgärder som du anser borde vidtas (och av vem) för att
(1) mildra konsekvenserna
(2) undanröja orsakerna
(3) att få stopp på konflikten.
Konflikter du kan välja mellan är:
Israel/Palestina-konflikten
Kina/Taiwan-konflikten
Kashmir-konflikten (Indien/Pakistan)
Nordkorea/Sydkorea-konflikten
Marocko/Västsahara-konflikten
Kina/Tibet-konflikten
UPPDRAG 3:
Fråga:
1a) Varför uppstår lågkonjunktur enligt keynesianismen och monetarismen och hur bör staten agera i en lågkonjunktur, enligt de både teorierna?
1b) Hur ser det svenska konjunkturella läget ut idag och vad bör/kan Sverige göra för att bromsa alternativt sätta hjulet i rullning igen?
Fråga:
2a) WTO och Attac har olika syn på globaliseringen. Hur skiljer sig denna syn åt samt hur vill de se att världen organiseras i framtiden?
2b) Att den internationella ekonomin är ojämlik är ingen nyhet, men hur denna skall lösas är inte alla överens om. Vilken utvecklingsskola eller tillvägagångssätt tror du mest på och vad är det som gör att detta alternativ övertrumfar de andra strategierna?
Lycka till!