Citat:
Ursprungligen postat av NekkruEvul
Hej. Jag funderar på att skicka efter en laptop från USA i höst, och vill såklart slippa betala så mycket tull och moms som möjligt. Har skickat efter många mindre elektronik och musikprylar i prisintervallet 0-300$ tidigare och aldrig åkt på avgifter om paketet varit märkt som 40$ gåva. Men det känns inte som att det knepet funkar för en laptop.
Jag har fått tipset att man kan märka paketet som skadat gods för reservdelar och reparation, men detta påverkar väl inte moms och tullavgifts-satsen? Vad tror ni om att be säljaren märka paketet som broken goods, gift, värde 80$, för en 700-800$ laptop. Är det trovärdigt?
Andra råd uppskattas självklart! tack.
Garanti/reparationsärenden skall gå igenom en speciell mycket krånglig tullprocedur där man skall betala svensk tull/moms på själva arbets och reservdelskostnaden. Så det är inte rekommenderat.
Hur länge sedan var det du beställde nått utanför EU?
Sedan 2008 så är det betydligt fler som råkar ut för tull/moms. Efter alla nedskärningar på tullen de senaste åren så har man inte längre tid att bara gå efter de dyra försändelserna och därmed få fram större förtullningar. Istället satsar man på speed och kvantitet. Numera är man mindre nogräknad och tror inte längre på giftmärkningarna. Man tullar det mesta även små värden. Jag råkar ut för tull/moms ungefär 80% av gångerna trots gift märkning och låga värden.
Chansen är nästan obefintlig att du skall slippa tulla på en tung dator.
Det bästa råd är att be försäljaren packa datorn i ytterliggare ett ytteremballage och inte låta datorkartongen vara ytteremballage. Sen be säljaren skriva gift, used computer och värde $100. Om vi gissar på en frakt kring $40...
Då kan du räkna med att drabbas av en tull/moms och administrativ avgift på totalt låt se...
$140X7.35X1.3+100= 1029+ 408.70kr alltså en räkning på ca 408-409Kr (detta är dock inte exakt men på ett ungefär).
Är frakten dyrare så blir det naturligtvis mer än så(ja man får tulla också för fraktkostnaden)...