Citat:
Ursprungligen postat av adnanisH
Hur är lönen fördelat till arbetsuppgifterna? Det har som bekant varit si och så i Sverige för sjuksköterskor, har situationen förbättrats? Jag har haft tankar om att bli läkare men insåg snart att det skulle krävas en stor motivation vilket jag inte besitter nu. Funderar på att bli sjuksköterska istället men lönen lockar inte som sagt.
Beror väl på vad man jämför med. Men som med alla yrken är det många faktorer som spelar in.
Arbetar du som allmän-ssk på en vanlig vårdavdelning i Landstinget tjänar du kanske 22.000 efter fyra år.
Arbetar du som specialistsjuksköterska inom privat vård kan du säkert tjäna en bit över 30.000 efter fyra år.
Säljare inom medicin och medicinteknik tjänar säkert som säljare tjänar i allmänhet.
Jag tror inte man ska ha lönen som dragplåster om man tänker på sjuksköterskeyrket

Jag tror dock att lönen kommer bli bättre i framtiden, yrket har ju gått från att vara "läkarassistent" till att bli en egen yrkesgrupp med eget ansvar och utveckling. Inom den personcentrerade vården kommer sjuksköterskans kompetens vara värdefull och lönen kommer väl sättas därefter
Personcentrerad vård:
http://www.gpcc.gu.se/personcentrerad-vard/
Om man tänker på idag, så arbetar man mycket med tecken, alltså blodprover, m.m. för att fastställa sjukdom. Problemet med det är att om det inte finns tecken på att nåt är fel, så är det inget fel. Trots att smärtan finns hos patienten kanske det inte kan ses genom undersökningar. I den personcentrerade vården utgår man från patientens upplevelse.
Läkarens roll är ofta att se patientens tecken, värdera dem och hitta ett botemedel mot detta. Sjuksköterskans jobb är ofta att arbeta med patientens upplevelse och symptom och göra så att det blir så bra som möjligt för patienten. I den personcenterade vården kommer alltså sjuksköterskans arbete bli tydligare och kräva mer av personalen. Det kan jämföras med för 20 år sedan, då sjuksköterskor mes var assistenter. Lönen kommer förhoppningsvis anpassas till det nya arbetssättet.
Ska man se det krasst kommer alla arbeta personcentrerat i framtiden, även läkare och annan vårdpersonal. Men idag är det väl mer så att läkare ser patienten som en biologisk varelse som har sjukdom, eller som inte har sjukdom.
Ii personcentrerad vård ser patienten som en unik autonom varelse som har unika problem och besvär. Istället för att rangordna patienter efter deras biologiska problem (som ju är standard idag) med t.ex. Hjärta, ögon näsa hals, ortopedi etc. så bör man se patientens behov och rangordna patienten vid det. Man ska släppa den här "biologiska" synen på människan.
Många är multisjuka och har utöver sina t.ex. ortopediska skador har de flera andra symptom, så varför ska patienten ligga på just en ortopediavdelning?
Det här är ju nytt och ligger väl i framtiden, men GU har fått ca 100 miljoner för att forska mer kring det här. Man har ju upptäckt att patienterna mår bättre, tillfrisknar snabbare och får färre komplikationer med den personcentrerade vården. Men som sagt, det kräver ett nytt tänk, men i det nya tänket kommer sjuksköterskans roll vara mer framträdande än den är i det nuvarande systemet.