Citat:
Ursprungligen postat av Rosenholz
Förkortat:
Sverige var Natos informelle 17:e medlem. De enda som inte visste detta var den så kallade svenska allmänheten. Ryssarna visste. Nato visste. Alla visste utom väldigt många svenska medborgare som trodde på allt snack om alliansfrihet och neutralitet.
För övrigt kan jag avslöja att Sverige hade ett väl utvecklat samarbete med de västliga underrättelse- och säkerhetstjänsterna under det kalla kriget. Detta är fortfarande en stor hemlighet i Sverige. I t ex Danmark visste medborgarna under det kalla kriget att deras underrättelse- och säkerhetstjänster bland annat samarbetade med Sveriges dito. Det sades rätt ut i offentligheten.
Sett ur detta perspektiv framstår ju svenskarna som något av det mest lättlurade folket på detta jordklot

Nja, vill nog inte kalla svenskarna för ”lättlurade” inom detta område, snarare ointresserade:
Parat med det faktum att vi har en svensk censurerande mediemaffia samt Statstelevision, inklusive en manipulerande bokförläggarfamilj (Bonniers), som i åratals tillåtits dominera informationsutbudet inom denna lilla ankdamm, dvs. innan internet blev tillgängligt för den stora massan och man kunde erhålla andra vinklingar på samma (inte så censurerade eller partiska) nyheter.
Nu är ju – tyvärr – Sverige indraget i Afghanistan mot folkviljan. Men har man inte deltagit i något krig på över 100 år och har det lugnt och tryggt, samt medvetet hållts oinformerade och matas med, om inte lögner så halvsanningar, så är det väl inte så konstigt att vissa har inställningen, för att citera SvD:s Ledarsida en gång: ”
Vem bryr sig”…(dvs. så länge de själva inte personligen berörts)
Citat:
Ursprungligen postat av Rosenholz
Vi samarbetade med Nato. Vi samarbetade också under kalla kriget intimt inom denna sfär som kan sammanfattas med begreppet "vänligt sinnade underrättelse- och säkerhetstjänster" (obs! etablerat inofficiellt begrepp).
För att komma tillrätta med spionage krävs att man samarbetar med andra underrättelse- och säkerhetstjänster, det intygade bl a en hög chef vid en nordisk säkerhetstjänst mitt under kalla kriget för sina medborgare. Men detta kan man fortfarande än i dag inte säga i Sverige, trots att muren föll för över tjugo år sedan.
Det tillhör tydligen ”vänligt sinnade” underrättelse- och säkerhetstjänstens uppgifter att byta information med varandra. Ja, verkar logiskt. Problemet uppstår väl först när våra folkvalda inom Sveriges Riksdag: Konstitutionsutskottet (KU) och liknande demokratiska kontrollorgan, inte ens verkar ha kontroll över sin egen säkerhetstjänst, samt då – exempelvis – en relativt nytillträdd SÄPO-chef, Anders Danielsson, helt öppet nyligen, sägs ha blivit citat:
”Bortkollrad av sina egna underchefer”.
Detta skedde – bevisligen – i lilla Svedala nyligen. Samma underchefer inom SÄPO som senare – när stormen bedarrat - dessutom befordrades vidare, inom SÄPO… Häpp…
Undrar därför, återigen, vilka som man försöker skydda, även, denna gång?
Efter mycket om och men, tillsattes för några år sedan en IB-kommission. Statsteven gjorde därefter också belysande intressanta historiebeskrivningar på den offentliga delen av IB- händelserna. Låt oss därför försöka anstränga oss för att göra likadant beträffande detta Statsi-arkiv: För varför ska annars just denna del av svensk historia tillåtas fortsätta mörkläggas?
http://www.newsmill.se/artikel/2011/...-stasi-agenter
"Att hemlighålla läsning på det sätt som Sverige gör är ett beteende som kännetecknar diktaturer", säger Helmut Müller-Enbergs på Stasi-arkivet i Berlin.
"Sverige är tyst. Sverige har inte gjort något offentligt. Vi här i Tyskland brukar säga, att en demokrati måste tillåta sig lyxen att acceptera sanningen. Genom att agera på detta sätt tillåter sig inte Sverige denna lyx. Det är ofattbart att en demokrati kan handla så! Man kan självklart inte använda begreppet diktatur om Sverige, men agerandet mot Birgitta Almgren är högst ovanligt för en demokrati."
Eftersom Sverige var ett nyckelland för Stasi och då Sveriges samarbete med DDR på flera områden var omfattande, blir frågan varför uppgifterna om vilka svenskar som samarbetade med Stasi inte kan offentliggöras. Vad eller vilka är det som ska skyddas?
Mer öppenhet är ett nödvändigt krav; om inte annat för att dagens alltmer avslöjade (främst utländska) underrättelsetjänster verkar ha fått en alltför stor okontrollerad kriminell verksamhet, där man, enligt den amerikanske whistleblower tillika tidigare FBI chefen Ted Gunderson bl.a. säger att "maffian" framstår som en söndagsskoleklass jämfört med CIA…
”THE CIA MAKES THE MAFFIA LOOK LIKE A SUNDAY SCHOOL CLASS”
http://www.youtube.com/watch?v=YZ2VpfUqRoo
http://www.brasschecktv.com/videos/t...terrorism.html
In other interviews (to be found on the web), Gunderson also discusses incidents U.S. government sponsored terrorism and the reasons behind them.
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread715357/pg1
Dessa länkar hänvisas avslutningsvis till enbart som en – ytterligare – ögonöppnare, apropå vikten av öppenhet även beträffande våra Stasi-arkiv, om inte annat så för att stävja att eventuell fortsatt kriminell verksamhet inte ska kunna att – helt obehindrat – bara fortsätta mörkläggas. För övrigt vet jag f.n. inte så mycket mer om denne f.d. FBI chefs vederhäftighet.
Men med samma ögonöppnar-argument hänvisar jag även till en annan intressant fb-tråd: Wikileaks & Assangetråden, där processerna ”bakom_kulissen” är en dito nödvändig samt allmänbildande ögonöppnare, den också.
https://www.flashback.org/t1275257