Citat:
Ursprungligen postat av Sauron_
Det finns gott om billig lätttillgänglig energi lagrad på jorden. Olja har dock varit den ledande energikällan under de senaste århundradet men när priserna blir för höga kommer man leta efter andra källor, t.ex. skiffergas, gas hydrates, fusion, alger, 4e generationens kärnkraft osv.. Det återstår att se vilken energikälla som kommer bli den dominerande under 20 hundratalet men faktum kvarstår att det finns gott om energi kvar på jorden.
Det spelar ingen roll hur mycket som finns lagrat, det som spelar roll är hur lätt den är att utvinna, hur stor andel som är lönsam att utvinna samt i vilken takt man kan utvinna.
Skiffergas har problemet att det förstör grundvattnet.
Tjärsand, oljeskiffer och liknande är energikrävande och svårt att utvinna.
Gas hydrates har problemet att resurserna är väldigt glesa (även om de tillsammans finns i stora mängder) det gör det dyrt att utvinna dem, i många fall inte ens lönsamt.
Fusionsgåtan är inte löst än.
Biobränsle från alger är en möjlig ersättare, frågan är bara vilka volymer man kan få ut.
4:e generationens kärnkraftverk är viktigt men kan bara ge oss el, det löser inte transportproblemen.
Hela energiproblemet är att man måste omvandla den lagrade energin utan att spendera för mycket energi i processen. Det är inte alltid så lätt som man kan tro.
Citat:
Ursprungligen postat av Sauron_
Om oljepriserna fortsätter att öka och inget bra alternativ uppstår kommer Sverige att klara sig bättre än många andra länder då vi redan i så stor utsträckning använder oss av kärnkraftverk i basindustrin, uppvärmning av hem osv. Det man borde satsa mer på inom forskningen är att göra kärnkraften mer effektiv och ren (4e generationens kärnkraft åter igen, vilket det satsas alldeles för lite på). Vi har gott om uran i Sverige dessutom så vi blir inte beroende av något annat land för råvaror. Det kommer antagligen bli för dyrt för vanliga människor att köra bil om oljepriserna stiger men förhoppningsvis borde vi kunna klara oss med alternativa bränslen för att upprätthålla transport av gods (lastbilar) och liknande viktig infrastruktur. Vi bör inte satsa på järnväg då det inte är ekonomiskt lönsamt förränn vid transport av gods på långa avstånd (50 mil och mer) utan lastbilar är mer effektiva. Om vi satsar på att utveckla kärnkraften kan vi börja använda det som ett alternativ på handelsfartyg istället för att bränna upp stora mängder råolja på det, således bör vi kunna handla med omvärlden även om kanske inte i lika stor utsträckning som i framtiden.
Det handlar inte bara om att drivmedlen kommer att bli dyrare. Hela världsekonomin kommer att påverkas negativt och folk kommer ha mycket mindre pengar att röra sig med. Dessutom kommer allt bli dyrare eftersom oljan är inblandad i alla varor vi handlar.