2006-08-12, 15:31
  #25
Medlem
genos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av knakelibang
Nu antar jag att du syftar på tredje världen länder men jag skulle nog vilja påstå att äta massproducerade hot dogs och hamburgare är nog otroligt mycket mer lyx eftersom det är billigare att leva på en vegetarisk diet(linser, bönor, grönsaker..)
Nej, det är mycket dyrare att äta vegetariskt än att äta en blandkost idag.
(Om du ska få i dig rätt mängd av allting dvs, att fuska och bara trycka i sig linser och en massa sallad räcker inte näringsmässigt)
Citera
2006-08-12, 16:30
  #26
Medlem
Duerfians avatar
Citat:
Ursprungligen postat av knakelibang
Nu antar jag att du syftar på tredje världen länder men jag skulle nog vilja påstå att äta massproducerade hot dogs och hamburgare är nog otroligt mycket mer lyx eftersom det är billigare att leva på en vegetarisk diet(linser, bönor, grönsaker..) men att fok som inte har mat eller pengar till mat självklart måste jaga för att överleva är en helt annan sak än gigantiska slakthus där man behandlar djuren som skit bara för att tjänna så mycket pengar som möjligt för att du ska få något gott att äta.

När jag säger att det är en lyx att välja att inte äta kött menar jag naturligtvis i den industrialiserade delen av världen. Det är ju trots allt bara här folk har förmånen att kunna sortera bort kött. Fattiga människor äter inte Quorn(TM).

Citat:
Nej, skillnaden är att du inte är ett rovdjur och mår inte på något sätt dåligt utan ditt kött(Förutom då den mångt debatterade B-12 frågan) medans lejonet är byggt för att äta otroliga mängder kött för att överleva.

Människan är ett rovdjur. Fruktansvärt effektivt sådant också. Kött är en del av en balanserad diet för mig utan att jag måste äta mängder ovanlig föda för att slippa drabbas av bristsjukdomar (som är oändligt mycket vanligare bland känsliga ungdomar som äälskar djur).
Citera
2006-08-12, 16:40
  #27
Medlem
Duerfians avatar
Citat:
Ursprungligen postat av geno
Vad som ständigt slår mig när jag diskuterar med en vegetarian/vegan (som är det av moraliska skäl), är min uppfattning av hur egoistiskt de ständigt resonerar.

Samtliga har utnämnt sig själva till "djurens frälsare" med ett absolut tolkningsföreträde över djurens känslor. De propagerar för att alla djur har samma värde som människor, men kan sällan förklara vad som definierar detta värde. Och de få gå gånger de försöker definiera detta "värde" de så starkt brinner för så slutar det alltid med självmål när man drar in spindlar och insekter i debatten.

Huvudtesen i att det är fel att döda djur är det faktum att vi som människor inte har rätt att ställa oss "över" några andra varelser och tro att vi har ett högre värde än dem. Påpekar man att de själva trampar ihjäl flera hundra insekter varje dag så slutar det ofta med kortslutning och de börjar slänga upp floskler och extremiteter samtidigt som de förklarar att "du förstår inte".

Vegetarianer/veganer har för det mesta djupt invecklade filosofiska ståndpunkter, men är överlag helt oinsatta och ointresserade av att diskutera dessa ståndpunkter.

Det är lite som att vara fanatisk supporter till ett lag som praktiserar en sport du inte alls förstår dig på.

Inte nog med att de diskuterar djurs värde såsom likställt med människor, citatet ovan från Djurens befrielsefront ("Även om vi inte har majoriteten av all amänniskor med oss, så kan jag garantera att djuren står på vår sida till 100 %, och det är ju de man måste bry sig om mest, eftersom det är de som är offer för det som pågår idag.") tillskriver djuren mänskliga egenskaper som är relativt svåra att uppfatta från deras beteende, såsom abstrakt tänkande och en moralisk uppfattning.

Som det fantastiska barnprogrammet Fablernas Värld hävdade: Djuren är ju också människor.
Citera
2006-08-12, 16:54
  #28
Medlem
Ssjoss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Duerfian
Människan är högst i näringskedjan. Den positionen medför att vi kan äta kött eller (vilket i sig är en lyx) välja att inte äta kött.

Att jag äter kött är lika kontroversiellt som att ett lejon gör det.

Näringskedjan är inte fysikalisk lag eller guds påbud. Näringskedjan är definerad utifrån vad som äter vad.

Därmed definerar du din rätt att äta djur utifrån en definition som är härledd från att du äter djur och besvarar ej frågeställningen.

Blev lite rörigt men är ganska särker på att din motivation är logiskt knasig
Citera
2006-08-12, 16:55
  #29
Medlem
genos avatar
Jag undrar förresten hur många veganer som låter bli att gå på bio med tanke på gelatinet (eller om det var något annat animaliskt ämne) som man använder för att framställa cellulosafilmen som dagens biografer spelar upp filmerna ifrån.

Men ett veganistiskt resonemang så vore det ju ännu mer förkastligt att låta djur dödas för att tillfredsställa våra kulturella behag. Då är det ju inte lika farligt att äta kött, för det handlar ju faktiskt om ens hälsa och fysiska välmående.
Citera
2006-08-12, 17:05
  #30
Medlem
KnäHunDeNs avatar
Nu vet jag inte om jag glider OT i denna tråd, men vissa inlägg är bara aningens för intressanta för att inte fångas upp och fördjupas.

Citat:
Ursprungligen postat av Skepparkrans
Jag menar helt enkelt att människor vid tidig ålder blir indoktrinerade till att acceptera samhällets värderingar, och utmanar sedan i allmänhet inte dessa utan tar de för sanna....

Jag måste påtala det jag uppfattar som en motsägelse i ditt inlägg. I inlägg #6 anför du hypotesen att människor baserar sina värderingar på intellektuellt färdigformulerade ställningstaganden, snarare än på emotionella fundament. Samtidigt hävdar du i ovanstående citat att människor tillgodogör sig samhällets värderingar redan vid "...tidig ålder".

För mig förefaller det som att de flesta baserar sina värderingar på emotioner, snarare än på intellektuellt utarbetade ställningstaganden. Vi socialiseras in i en kultur som hålls samman genom gemensamma värdeföreställningar, och dessa föreställningar genomgår sällan någon reell problematisering. En högst intressant socialiseringsprocess faktiskt, där möjligtvis psykoanalysen gjort djupaste neddykningarna. Hursomhelst har man faktiskt genom experiment låtit mycket små barn (runt 5 år tror jag) hälla svart målarfärg på plastdockor och sedan observerat deras reaktioner. En klar majoritet gjorde detta men uttryckte samtidigt kraftiga aversioner. Barnen grät, skrek e.t.c. Detta kanske kan tolkas som ett uttryck för att man i mycket låg ålder redan besitter en ganska stark moralisk uppfattning.

För mig synes skillnaden mellan värderingar baserat på moral, gentemot mer etiskt konsekvens-analytisk pragmatism, i att moral baseras på något "objektivt". Moraliska regler är liksom oifrågasättbara, i likhet med religiösa tolkningar. Släktbanden mellan religionen och moralen, och därifrån (oftast) manifesterade värderingar är ganska tydliga. I slutänden av resonemangen lär man finna sig själv intrasslad i metafysik.

Det pragmatiska förhållningssättet hemfaller inte åt metafysiskt förankrade värderingar, utan tillåter en öppen spelplan s.a.s. Att pragmatism i de större sammanhangen redan är en realitet torde vara oemotsägbart, sedan kan man ju givetvis diskutera hurvida det är önskvärt att en dylik pragmatism ersätter våra (mer kollektivt utbredda) moraliskt baserade värderingar.

För att återknyta till topic så torde det vara självklart för de flesta agnostiker att värderingar, däribland föreställningen om människovärde, är en social konstruktion. Nietzches resonemang omkring detta gör obönhörligen upp med varje metafysiskt förankrad förhoppning om dess utveckling. När man väl lämnat tanken om människovärde som något objektivt och absolut, så kan man ju resonera kring påståendet att människor inte är mer värda än grisar. Antar att de flesta kan förstå riskerna med att nedvärdera människan till den nivå grisen befinner sig på. Troligtvis är det med största sannolikhet tämeligen vanskligt att uppvärdera djurens status till människans, med tanke på vår näringstillförsel.

Citat:
Ursprungligen postat av Skepparkrans
Nietzsche´s bok Sålunda talade Zarathustra handlar till ganska stor del om revolten mot det gamla kristna samhällets värderingar. Han skriver bland annat....

Helt OT; Delar till stora delar dina tolkningar av Nietzche, däremot förtjänar dessa att fördjupas. Kanske starta en annan tråd om det dock...?

Citat:
Ursprungligen postat av Skepparkrans
Men en annan intressant sak som kom upp var det här om politik.

Passar på att dra av en fundering gällande politik som återknyter till mitt tidigare inlägg: Människan är inte anpassad till dagens samhälle. För i tiden rådde det ingen tvekan om vem man skulle samarbeta med, man samarbetade med andra människor i samma stam eller by osv ( nu menar jag inte samarbete som var påtvingat med hjälp av våld, jag menar t.ex. om några familjer i en by delar på en plog för att kunna ploga upp sina åkrar). Men nuförtiden vet man inte längre vem man ska samarbeta med, för man har svårare att identifiera vad som egentligen ligger i ens eget intresse.

Ta t.ex. en liberal. De flesta liberaler anser antagligen att det ligger i deras intressen att andra människor blir så fria som möjligt att eftersträva lycka och materiell rikedom, eftersom det kommer leda till synergieffekter som gynnar resten av befolkningen.

I motsats till det kan man ta en marxist. Han anser att utvecklingen drivs framåt av klasskampen, att det finns en inbyggd motsättning i det kapitalistiska systemet som oundvikligen leder till att proletariatets och kapitalisternas intressen kommer i konflikt med varandra. Därför anser han att det ligger i hans intresse att slåss för sin klass och motverka den andra.

Människan är inte anpassad för att leva i så stora och avancerade kollektiv som vi gör idag. Hur många människor förstår sig t.ex. på den globala ekonomin? Jag gör det då inte ( planerar dock att läsa några poäng nationalekonomi på högskolan).

Det här leder till att politiken blir förenklad och förs på en alldeles för låg nivå, helt enkelt för att människor inte kan ta ideologiska beslut om hur samhället ska förändras, eftersom de inte förstår sig på det.

Notera dock att jag inte påstod att just marxisten eller liberalen inte förstod sig på samhället, jag använde bara exemplet för att visa att det råder större oenighet en tidigare.

Edit: Glömde ett inte.

Vet inte om dina ovanstående tankar är direkt influerade av den filosof jag först associerar till när jag läser detta, annars kan jag åtminstone rekommendera att du läser Putnam. Han har på djupet problematiserat vårt moderna samhälle, och den påverkan globaliseringen haft. Väldigt intressanta tankar som förtjänas att dryftas. Återigen kanske ämne för en annan tråd?

Hursomhelst, intressanta inlägg av Skepparkrans!
Citera
2006-08-12, 17:13
  #31
Medlem
Duerfians avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Ssjos
Näringskedjan är inte fysikalisk lag eller guds påbud. Näringskedjan är definerad utifrån vad som äter vad.

Därmed definerar du din rätt att äta djur utifrån en definition som är härledd från att du äter djur och besvarar ej frågeställningen.

Blev lite rörigt men är ganska särker på att din motivation är logiskt knasig

Hur påståendet att "människan är högst i näringskedjan" är logiskt knasigt har jag svårt att se. Likaså följdpåståendet att den "positionen medför att vi kan äta kött eller (vilket i sig är en lyx) välja att inte äta kött" torde vara enkelt att logiskt följa.

Du kan naturligvis försöka visa att påståendena är fel. Men att försöka tillskriva mig någon sorts cirkelargument där inget existerar kommer inte fungera.
Citera
2006-08-13, 02:08
  #32
Medlem
Självklart!

Självklart är en människa värd mer en en gris människan lever längre har mycket mer avancerade känslor sörjs mer av andra om den dör kan leva ett mycket rikare liv helt enkelt.
Citera
2006-08-13, 04:06
  #33
Medlem
Byfnaskets avatar
Citat:
Ursprungligen postat av SPACEJAM
(Är ej vegan eller så, är ju inte jag som dödar djuren.)

Eftersom du skapar en efterfråga på kött så är det du som dödar djuren, i princip.

Jag skulle inte kunna bry mig mindre om grisarna, finns annat att bekymra sig över..
Citera
2006-08-13, 13:03
  #34
Medlem
Ssjoss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Duerfian
Hur påståendet att "människan är högst i näringskedjan" är logiskt knasigt har jag svårt att se. Likaså följdpåståendet att den "positionen medför att vi kan äta kött eller (vilket i sig är en lyx) välja att inte äta kött" torde vara enkelt att logiskt följa.

Du kan naturligvis försöka visa att påståendena är fel. Men att försöka tillskriva mig någon sorts cirkelargument där inget existerar kommer inte fungera.

Vad jag menar är som jag sade tidigare att näringskedjan inte existerar. Det är något vi har hittat på.

Exempel:
Hur mycket föroreningar folk i olika länder släpper ut per capita.

USA släpper ut mest föroreningar per capita, bra mycket mer än genomsnittet i i-världen. (hitta inga siffror nu men det är irrelevant.) Därför är det moraliskt riktigt av USA att släppa ut så pass mycket föroreningar i förhållande till dem andra länderna.

<USA står högst upp i förorenings pyramiden>


Observation ---> Så ska det vara.

Man skulle kunna motivera att vad som helst som stämmer i nuläget är moraliskt riktigt genom att använda detta resonemanget.

---------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------
Läste att du definerade följden av att vi stod i högst upp i näringskedjan som "att vi kan äta kött". Det är självklart riktigt.... Dock så var ursprungliga frågeställningen i tråden hurvida det är moraliskt riktigt att vi bör äta kött. (Jag utgick från att det var det du försökte motivera)
Citera
2006-08-13, 13:43
  #35
Medlem
Duerfians avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Ssjos
Vad jag menar är som jag sade tidigare att näringskedjan inte existerar. Det är något vi har hittat på.

Exempel:
Hur mycket föroreningar folk i olika länder släpper ut per capita.

USA släpper ut mest föroreningar per capita, bra mycket mer än genomsnittet i i-världen. (hitta inga siffror nu men det är irrelevant.) Därför är det moraliskt riktigt av USA att släppa ut så pass mycket föroreningar i förhållande till dem andra länderna.

<USA står högst upp i förorenings pyramiden>


Observation ---> Så ska det vara.

Man skulle kunna motivera att vad som helst som stämmer i nuläget är moraliskt riktigt genom att använda detta resonemanget.

---------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------
Läste att du definerade följden av att vi stod i högst upp i näringskedjan som "att vi kan äta kött". Det är självklart riktigt.... Dock så var ursprungliga frågeställningen i tråden hurvida det är moraliskt riktigt att vi bör äta kött. (Jag utgick från att det var det du försökte motivera)

Så utan människors definitioner skulle antiloper kunna äta lejon? Att näringskedjan är ett mänskligt påhitt är naturligtvis trams. Det är ett lätt observerbart fenomen.

Om din huvudtes är att människor inte behöver äta kött för att överleva (med rätt sorts tillskott till den vegetabiliska födan) är det naturligtvis korrekt. Få av de saker vi tar för självklara nuförtiden är inte direkt kopplade till överlevnad, såsom sängar, elektricitet och postgången. Det innebär inte att det är egalt om vi har dem eller ej. De gör våra liv enklare och mer välmående.

Huruvida det är moraliskt riktigt att äta kött? Jag vet inte. Till skillnad från näringskedjan är moral ett mänskligt påhitt. Är det moraliskt riktigt att meta med mask? Är det moraliskt riktigt att döda den mygga som biter dig? Är det moraliskt riktigt att med antibiotika döda bakterier? Men om frågeställingen är om jag känner tvekan eller dåligt samvete inför mitt köttätande är svaret: inte för en sekund.
Citera
2006-08-13, 19:32
  #36
Medlem
Ssjoss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Duerfian
Om din huvudtes är att människor inte behöver äta kött för att överleva (med rätt sorts tillskott till den vegetabiliska födan) är det naturligtvis korrekt. Få av de saker vi tar för självklara nuförtiden är inte direkt kopplade till överlevnad, såsom sängar, elektricitet och postgången. Det innebär inte att det är egalt om vi har dem eller ej. De gör våra liv enklare och mer välmående.

Jupp här håller jag med dig förutom att min huvudtes inte var att vi inte behöver äta kött. Min huvudtes är att jag tycker det är fel att luta sig mot "näringskedjan" som en motivation till att det är rätt att äta kött.

Citat:
Ursprungligen postat av Durifan
Huruvida det är moraliskt riktigt att äta kött? Jag vet inte. Till skillnad från näringskedjan är moral ett mänskligt påhitt. Är det moraliskt riktigt att meta med mask? Är det moraliskt riktigt att döda den mygga som biter dig? Är det moraliskt riktigt att med antibiotika döda bakterier? Men om frågeställingen är om jag känner tvekan eller dåligt samvete inför mitt köttätande är svaret: inte för en sekund.

Ok, inte jag heller . Fast jag har ingen bra filosofisk motviation till att inte göra det, jag tänker bara inte på det.

Citat:
Ursprungligen postat av Duerfian
Så utan människors definitioner skulle antiloper kunna äta lejon? Att näringskedjan är ett mänskligt påhitt är naturligtvis trams. Det är ett lätt observerbart fenomen.

Jupp tror vi har misstolkat varandra lite. Självklart skulle inte antiloper börja äta lejon om vi inte hade definerat näringskedjan.

Allt jag hävdar är att själva begreppet näringskedjan bara beskriver det som händer i naturen.
Själva begreppet näringskedjan är inte mer "slagkraftigt" än vad som faktsikt sker i naturen.

Att rovdjur äter andra djur, och har gjort det i alla tider betyder inte att det är MENINGEN att rovdjur ska äta andra djur. Det bara är så.

Vi människor har förmågan att ifrågasätta vårt handlande på ett annat sätt än djuren, därmed denna frågeställning. Allt jag ville framföra är att det är logiskt fel att motivera att något är RÄTT(moraliskt) med att det är så i nuläget och/eller har varit så förut.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in