2025-04-28, 22:44
  #337
Medlem
StuGs avatar
Meningslöst att prata om procentandelar av genomet som skiljer. Det är ett halmgubbsargument. En chiuaua och en Schäfer delar sannlikt också 99,9% av genomet, säkert mer än så. Det intressanta är vilka gener som skiljer och ff a vilka konsekevenser de har. Ras grundas ff a på fenotyp - dvs yttre karakteristika för en viss grupp - inte genotyp, och allra minst "hur många procent av genomet som skiljer från andra grupper".
Citera
2025-04-30, 10:34
  #338
Medlem
floraflaps avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kanaltrollet
Detta med arter och raser är ett intressant ämne. Gällande ditt inlägg ovan:

Gäller samma observation för fåglar också, eller kanske hundar?
Går det enkelt att se skillnad på ett skelett från en kaja jämfört med en kråka, eller kanske talgoxe mot gråsparv?

Kan man särskilja en labrador från en schäfer om man som lekman tittar på deras benstruktur?
Alltså: Helt utan expertkompetens.

Gäller samma för människor tror du?
Kortare folkslag (asiater) långa ben, längre armar (afrikaner)?
Det finns en hel del skillnader även på människor. Inget illa ment.

Kan det vara en del av tänket om ”allas lika värde” som påverkat vetenskapen över tid? Förtydligar att jag skriver detta i spekulationssyfte och inte för att nedvärdera någon människa.

Men vad tror DU?
Skillnaden är att hundraser och fågelarter har avlats eller utvecklats under lång tid i isolerade populationer med tydliga genetiska avgränsningar – det har inte människogrupper gjort. Mänskliga egenskaper som hudfärg, benlängd eller näsform är ytliga anpassningar till miljö, inte tydliga biologiska gränser. Att kunna särskilja grupper visuellt betyder inte att de utgör genetiskt distinkta raser – det är just därför modern genetik kallar 'ras' en social konstruktion. Vetenskapen har inte blivit snällare , den har bara blivit bättre.
Citera
2025-05-05, 21:47
  #339
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av stamfader
Nja, jag tror nog att vi varit i den fasen i många år nu.

Det finns en liten, utdöende och skränig grupp som lever i vanföreställningen att just Homo Sapiens minsann inte alls kan delas in i raser. Lite då och då kommer det fram obehagliga fakta för denna lilla grupp, men de blundar och springer vidare. En lite rolig grej var detta:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/st...amcellsdonator
som gav upphov till tråden på
(FB) Svårt att hitta stamceller till personer som inte tillhör den ariska rasen.

Det finns också en rejäl tråd på
(FB) Tråden där vi diskuterar om mänskligheten kan delas upp i raser eller ej
där även de största rasförnekarna tvingas acceptera att Homo Sapiens, precis som alla andra arter på denna planet, består av olika raser.
Speciellt inlägg #721 i den tråden är bra, krassa fakta.

Lite förenklat kan man säga såhär:
• Inom politik är det viktigt att förneka rasers existens, av historiska skäl.
• I vardagslivet är det struntsamma om raser finns. En vettig person bryr sig inte om ifall kollegor, grannar, etc är samma ras.
• Inom medicin är det dock livsavgörande att ta hänsyn till raser för att inte riskera patientens liv och välmående. Olika raser reagerar nämligen olika på medicinering och andra typer av behandling, och -- som redan nämnts -- stamceller.

Raser är något människan har skapat iom selektiv avel av husdjur. Vi har skapat kriterier för vilka egenskaper som krävs för att tillhöra en specifik ras. Det är inte ett vetenskapligt begrepp som används på människor. Det används inte ens när det gäller vilda djur utan då handlar det om underarter.

Medicinskt är det viktigt att ha koll på ursprung pga. risk för ärftliga sjukdomar och hur vi reagerar på olika läkemedel. Likväl som det är viktigt att ha koll på kromosomuppsättning och tidigare medicinsk historik, vilka läkemedel man står på, arbetsmiljö mm. Alla faktorer som kan påverka individens egen hälsa och riskfaktorer.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in