Citat:
Ursprungligen postat av
Nostradumbass
Du säger att en sund räntenivå är 10%. Problemet i ekonomin är att den ackumulerade räntekostnaden är för hög. Pengars principvärde i västvärlden är skuld. Vi har nu nått punkten där vi ser stagflation i realekonomin. Det här tjatet i massmedia om inflation är inte inflation i realekonomin. Det är prishöjningar av andra anledningar än pengainflöde (som är inflation) som ligger till grund för prisökningarna.
Att höja räntan när en för stor del av pengarna försvinner för att betala räntekonstnader för gamla pengars existens är totalt kontraproduktivt. Men vi har ju sett på sistone att riksbanken och diverse ekonomiska experter har fått större och större problem med trovärdigheten i den så kallade bankprosan.
Exakt. Skönt att någon säger vad jag har tänkt för mig själv. Det tjafsas om inflation och jag kan förstå att USA har en hög inflation med allt sitt pengatryckande. Men Europa och särskilt Sverige är det andra saker som driver de höga priserna:
1. Hade Sverige haft kvar sina 12 kärnkraftverk och kanske byggt ett par nya under 2000-talet, samt inte byggt vindsnurror SAMT inte varit med i EU och dess elmarknad, SAMT inte avreglerat elnätsdriften, så hade vi fortfarande haft elpriser kring 15-25 öre. Året runt.
2. Hade inte politikerna indexuppräknat bränsleskatten varje år, samt blandat i en massa hokus-pokus i dieseln, så hade båda kostat runt 18:-/liter. Att dollarn är så j-a stark (upp typ 30% på något år) kan vi inte göra något åt, men när bränsle prissätts i dollar så blir det dyrt.
3. Ryssland-bojkotten ställer främst till prisökningar i Europa, vilka sedan överförs på Sverige via elpris och bränslepris.
4. Hade Sverige inte fyllt på med 150.000-200.000 människor från utlandet varje år, så hade bostadspriserna varit en bråkdel av idag. Fler svenskar dör än vad som föds, varför tillgången varit större än efterfrågan.
Ovanstående är ENBART politiska beslut och politikerna (egentligen väljarna) har bäddat för detta i decennier. Och
Svenska statens statsskuld är förvånansvärt låg och penningmängden har inte ökat så mycket att det skulle ge en inflation i närheten av prisökningarna. Istället är det skapandet av pengar via främst bostaslån som ökat penningmängden, men vinsterna har i första hand gått till nya, större hus eller till börsen, kan man förmoda.
(En spännande sak är vad som skulle hända om regeringen i princip nollade invandringen. Efter några år torde efterfrågan på hus och lägenheter ha sansat sig och kanske skulle vi hamna i ett läge där tillgången är större än efterfrågan, med stora prisnedgångar som följd.)