Citat:
Ursprungligen postat av
Gincan
Cataclysmic betyder i sammanhanget att vulkanutbrottet var förödande, inte att det var ett superutbrott. St. Helens 1980 var ett
Cataclysmic Eruption utbrott.
http://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/...o_hist_99.html
Fakum är att Yellowstone har haft en hel radda av Cataclysmic Eruption utbrott men bara 2 av dessa var superutbrott och det är dessutom omöjligt att ett nytt superutbrott kommer att ske under din och min livstid, Vulkanen har nämligen inte tillräckligt med magma för att det ska kunna ske. I värsta tänkbara fall skulle ett utbrott om det sker imorgon inte vara större än max 3 ggr Tambora (mindre än 600 km3), mer magma finns nämligen inte i systemet. Ett superutbrott kräver mer än 1000 km3.
Nej det är inte alls vad cataclysmic betyder i sammanhanget...
Hänvisningen angående "Three cataclysmic volcanic eruptions" kommer från detta papper:
http://wwwrcamnl.wr.usgs.gov/hydroth...-Heat-Flow.pdf (sid 1) och går till detta dokument av Christiansen:
http://pubs.usgs.gov/pp/pp729g/pp729g.pdf
I det dokumentet talar Christiansen upprepade gånger om just 3 superutbrott i Yellowstone som slutet på en geologisk cykel. Ordet cataclysmic nämns inte ens i det papperet utan är endast ett ord som Hurwitz (och medförfattare?) valt för att sammanfatta de tre stora utbrotten som diskuteras i Christiansens publikation.
The geologic history of the field defines three cycles, in each of which the sequence of volcanic events was similar, climaxed by the eruption of a voluminous sheet of rhyolitic ash-flow tuff and the formation of a large caldera.
Although eruptions of the second cycle were less voluminous than the other two, all three produced major volcanic sequences. Each cycle was more or less complete and separate; each lasted about a half-million to a million years.
These three climactic episodes were each separated by about 700,000 years, and events of the later volcanic cycles partly obliterated features of the earlier cycles.
Det hade kanske varit bra för dig om du tog fram ordboken innan du började fantisera ihop dina utsagor:
cataclysmic
cat·a·clysm (kăt′ə-klĭz′əm)
n.
1. A violent upheaval that causes great destruction or brings about a fundamental change.
2.
A violent and sudden change in the earth's crust.
3. A devastating flood.
Det är möjligt (även om du inte har visat det) att Hurwitz kan ha ändrat ståndpunkt - kanske t.o.m. alla framstående geologer har ändrat ståndpunkt och anser att det endast har varit 2 istället för 3 superutbrott? Men kan du visa det? Jag kan i alla fall inte hitta någon sådan information..
Den vanligast spridda informationen verkar onekligen fortfarande vara att det handlar om 3 utbrott. - t.o.m. från Yellowstone National Park själva:
Within the past two million years, episodic volcanic eruptions have occurred in the Yellowstone area—three of them major.
http://www.nps.gov/yell/learn/nature/volcanoqa.htm
För övrigt har jag aldrig påstått att jag är någon expert på området - det är bara du som freakade loss på vad du tyckte var en dålig källa - tyvärr har du inte presterat ett skit för att motbevisa källan (du har endast vidimerat den hittills..) så jag föreslår att du ger upp nu eller bevisar att du har rätt - inte för att särskilt många lär bry sig om hur många utbrott Yellowstone haft de senaste 2 miljoner åren - men för att du kanske ska kunna framstå som lite mindre fånig.