• 3
  • 4
2016-02-04, 19:23
  #37
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Porrskadadidiot
Fast i videoklippet var det ett eldmoln som störtade fram i sannslös hastighet... det kan inte vara möjligt att det eldmolnet når enda till New York från Yellowstone.

Läste nyss att ett utbrott från Yellowstone skulle förmodligen frigöra energi motsvarande flera 100 tusen megaton TNT. Dock inte i närheten av dinosaurie-asteroiden som frigjorde 100 miljoner megaton TNT.
De pyroklastiska flödena kan transporteras väldigt lång. De dödar allt i sin väg då de är mycket heta. Upp till 400 grader C.

Jag är egentligen ingen expert så jag vet inte riktigt hur långt dessa flöden skulle färdas men i Karakataus fall (år 1896) färdades de åtskilliga mil över havet och dödade människor och annat biologiskt liv på fastlandet.
Citera
2016-02-04, 20:52
  #38
Medlem
Sen har vi ju aktiva vuklaner på Gran Canaria också. Såg en dokumentär i ämnet förra veckan. Man pratade om en tsunami på 900 meters höjd.....
Citera
2016-02-24, 20:55
  #39
Medlem
FN-SOLDATENs avatar
Nasa asteroid watch: Truck-sized meteor smashes to Earth with force of Hiroshima atomic bomb

Nasa's Near Earth Object Program, which listed the 6 February impact, documents both those asteroids which hit the Earth and near-misses, which happen with surprising regularity. A 30m rock is expected to skim past the Earth in March 2016. However astronomers are reasonably certain that no huge asteroids will hit the Earth within the next 100 years, and are confident they will have enough warning to do something about it.

http://www.ibtimes.co.uk/nasa-truck-...c-bomb-1545586
Citera
2018-04-08, 09:55
  #40
Bannlyst
Beror det inte på hurpass stor asteroiden är och hur stort vulkanutbrottet är?
Citera
2018-04-08, 11:13
  #41
Medlem
W.Irvings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Iwannakissrihanna
Beror det inte på hurpass stor asteroiden är och hur stort vulkanutbrottet är?

Dessa kan vara viktiga aspekter att beakta..

Historiskt sett har väl vulkanutbrott utgjort den större faran mot mänskligheten. Flera omvälvande händelser (digerdöden, Franska revolutionen, diverse hungersnöder ända fram till 1800-talet) kan antingen hypotetiskt eller med ganska god säkerhet spåras till vulkanutbrott. Dödsfallen brukar räknas i tiotals miljoner och pågå i åratal efteråt när t.ex. Laki, Karakatoa och Tambora exploderat.

Vulkanutbrott är mer ofta förekommande och kan ofta ha en stor global påverkan klimatmässigt, politiskt och socialt. En rejäl meteor med samma eller större effekt som det genomsnittliga utbrottet är oerhört sällsynt.
I övrigt så kan personer som dött av meteoritnedslag räknas på en hand, medan vulkaner stått för hundratals miljoner döda. Det säger väl det mesta.
Citera
2018-04-08, 11:35
  #42
Medlem
Milldues avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Gincan
Asteorid eller kometnedslag är givetvis värst. Vulkanutbrott oavsett hur stora de än är går det att överleva. En tillräckligt stor Asteorid steriliserar hela planeten så pass länge att inget liv kan fortsätta undataget möjligen havslevande organismer som inte behöver syre.

Den här tråden borde väl för övrigt flyttas till Klimat, miljö och geovetenskap?

Allt har med magnituden på ett nedslag eller ett vulkanutbrott att göra.

En supervulkan som Yellowstone lär utrota större delen av befolkningen. Det finns visst en del simuleringar av ett större utbrott. Europa lär hamna i en istid och folk lär svälta ihjäl lite varstans på klotet. Men delar av befolkningen lär kunna överleva tills klimatet återställts.

Lite samma sak vid ett asteroidnedslag ex med en asteroid i storlek med Gotland lär slå ut större delen av befolkningen ev hela med efterföljande klimatförändringar, svält och sjukdomar.

Och det finns ju asteroider långt större än Gotland...

Vulkaner har vi någon form av "max storlek" på. Så ja asteroider/kometer lär nog vara värre då de kan vara otäckt stora. Ev kan en isig komet bära med sig bakterier/virus som slår ut mänskligheten..

Sedan måste man nog även räkna med hur ofta något av dessa scenarier händer. Vulkanutbrott är betydligt vanligare än att större asteroider träffar planeten.

Så för mänskligheten är nog vulkanutbrott det som haft ihjäl flest människor rent historiskt om man jämför med antal människor som dött av föremål från rymden.
__________________
Senast redigerad av Milldue 2018-04-08 kl. 11:38.
Citera
2018-04-10, 23:02
  #43
Medlem
fernebos avatar
Givetvis så är det avgörande för jämförelsen storleken på utbrottet och storleken på nedslaget.

Dock så ska man ju komma ihåg att vi under mänsklig existens inte har haft ett enda nedslag som orsakat nån global katastof. Möjligen med undantag för nedanstående händelse, men den är omtvistad:

Citat:
För 12.800 år sedan, i slutet av istiden, kolliderade jorden med resterna av en komet.
Kollisionen gav upphov till enorma bränder som ödelade 10 procent av jordens yta, enligt en ny studie.
Sotet från bränderna kylde sedan ner klimatet under en tusenårsperiod.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap...-eld-pa-jorden

Vad det gäller vulkanutbrott så har vi bara de senaste hundratusen åren haft två VEI-8 superutbrott (Nya Zeeland 25 000 år sen och Toba, Indonesien 74 000 år sen) av vilka det senare var betydligt större än något Yellowstoneutbrott och sannolikt det största utbrottet de senaste 25 miljoner åren. Mänskligheten överlevde om än nätt och jämnt. Utöver superutbrotten så har vi bara de senaste tvåtusen åren haft tre-fyra VEI-7 utbrott som varje gång utlöst stora globala katastrofer.

Därmed kan man rätt säkert säga att vulkanutbrott utgör ett betydligt större hot mot mänsklig civilisation än meteoritnedslag.
__________________
Senast redigerad av fernebo 2018-04-10 kl. 23:37.
Citera
2018-04-11, 00:24
  #44
Medlem
karlsoons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av SnakePlisssken
Det verkar som folk inte riktigt har koll på vad utbrott i en supervulkan som Yellowstone skulle kunna innebära.

Geologerna är eniga om att en supervulkan i utbrott skulle få förödande konsekvenser för människan. Ett område stort som USA skulle förstöras av explosionen eller bli obeboeligt på grund av askan. De stora mängderna aska och gas i atmosfären skulle samtidigt skymma solljuset, kyla ned jorden och utlösa en vulkanisk vinter.
.....
När en sådan får ett utbrott sker det med förödande kraft. Kubikkilometer av sten, aska, damm och svaveldioxid kastas ut i den övre atmosfären, där det inkommande solljuset redflekteras bort och tvingar ner temperaturen på jordens yta, med upp till 10 grader. Som en atomvinter. Och det kan hålla i sig upp till fem år.

Det händer inte ofta, Yellowstone får utbrott ungefär en gång vart sexhundratusende år. Nu är det 640 000 år sedan sist.


http://www.nyteknik.se/nyheter/innov...icle272027.ece

Det kommer inte komma något utbrott så glöm det bekymret.

En asteroid demoliserar sönder hela jorden i småbitar om den är av supersize
Citera
  • 3
  • 4

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in