Citat:
Ursprungligen postat av
InternetExplorer
Jag är en kvinna som är född under den senare halvan av 1990-talet, och har därmed haft större delen av min barndom under 2000-talet. Nu sitter jag här i min ungdom, året är 2015, och jag känner mig genuint obekväm med det. Jag har sedan jag var så ung som 11-12 varit fixerad vid 1970-80-talen (och även lite av 1990-talet, främst första halvan), och har på något vis fått för mig att allt var så otroligt mycket bättre då. Både kulturellt och rent allmänt.
Min musiksmak sitter där, och så även min smak för film och TV. Modet har väl enligt min åsikt pendlat lite, även om jag ofta får känslan att det var enklare även på det planet förr.
Jag står mig även skeptisk inför digitaliserandet av hela samhället, det ständiga uppkopplandet på sociala medier, och den oroande utvecklingen på gatorna med gängskjutningar, ökande fall av våldtäkter, samt att få läsa nyheter om bombhot varenda jävla dag.
Ändå så vet jag att det inte var helt bättre förr. De mänskliga rättigheterna var inte bättre, kalla kriget hotade, tekniken var primitivare, levnadsståndet har aldrig varit så högt i Sverige som det är nu, med mera.
Jag kom på mig själv för ett tag sedan; när jag och min far samt några vänner satt och småpratade om allt möjligt, varpå jag nämnde att jag tänkte köpa en LP-spelare. De förstod mig inte i detta och frågade varför jag ville gå tillbaka till denna bökiga metod för att lyssna på musik. Jag hade ingen riktig förklaring, förutom att "det är charmigt med LP-spelare". Men varför tycker jag så? Varför vill jag gå tillbaka till en period då mycket var krångligare?
Det här börjar bli löjligt, då jag börjat känna vemod. För varje dag som går så driver tidsperioden jag hellre lever i allt längre och längre bort, och jag känner en sorg över det. Samtidigt så vet jag att jag inte är ensam i de här tankarna.
Nu till min frågeställning:
1. Vad är det som får mig att känna såhär? Varför kan jag inte bara acceptera nuet? Vad beror min sorg på?
2. Var det verkligen bättre förr, enligt ni som var med? Eller är det som sagt var bara något jag fått för mig? Är mina känslor befogade?
Jag är själv tidig 70-talist, och i mitt tycke har Sverige aldrig varit ett bra land under min livstid. Följaktligen har jag emigrerat, och längtar aldrig tillbaka. Svenskarna är ett urbota ensidigt socialistfolk, men många inser inte det.
Den, som anser att tillståndet i landet som helhet är bättre idag, är naiv eller rentav enfaldig. Så dina känslor är absolut ett uttryck för förnuft och reflexionsförmåga. Mycket, ja det mesta i samhället, var bättre förr:
- Ingen massinvandring (jag syftar nu på 80-talet och tidigare).
- Mindre av övervakning och intergritetskränkande åtgärder.
- Lägre arbetslöshet (80-tal----)
- Skolan var bättre, även om förfallet inletts redan vid tidigt 70-tal.
- Någon form av nationell sammanhållning fanns.
- Underhållning, som filmer, var bättre.
- Folk var inte lika fördummade som idag.
- Ungdomen var inte söndercurlad (i vart fall fanns inte begreppet då)
- Gruppvåldtäkter förekom knappast.
- ISIS-terrorister existerade inte.
- Framtidstron i allmänhet var större.
Vad är bättre idag? I Sverige: Lägre skatter. Överlag: Billiga mobiltelefoner och internet underlättar kommunikationen. I övrigt kan jag faktiskt inte komma på något. Dessutom verkar Europa vara på väg mot en katastrof, med all oenighet och de okontrollerade flyktingströmmarna. Omfattande nedgång i världsekonomin, med tänkbara börskrascher och hotande massarbetslöshet. Jag tror, att vi är på väg mot diktatur. En kanske pessimistisk, men nog dessvärre realistisk framtidssyn.
Naturligtvis hindrar inte detta att man kan ha roligt idag. Jag tror det blir allt viktigare att njuta av stunden, med tanke på de trista framtidsscenarier som ter sig alltmer ofrånkomliga. Carpe Diem!