Sverige får flera miljarder i rabatt på sin medlemsavgift till EU, 2017 uppgick den till 6,1 miljarder kronor. Men i och med brexit riskerar rabatterna att försvinna och den svenska avgiften att öka. EU:s nya flerårsbudget från 2021, som styr Sveriges medlemsavgift, ska enligt plan antas vid toppmötet i oktober.
Tittar man på den faktiska nettoavgiften, alltså medlemsavgift minus mottaget EU-stöd per invånare, betalar svenskarna mest.
3. Hur mycket väntas Sverige betala de kommande åren?
Sveriges EU-avgifter väntas öka markant. I förslaget till statsbudget för 2018 visar prognosen för EU-avgifter på 39,5 miljarder kronor för 2018, 43,0 miljarder 2019 och 44,5 miljarder 2020.
https://www.europaportalen.se/teman/sveriges-eu-avgift
Ett uttalande från Cecilia Wikström allmänt känd som Glufs Glufs att bara ta svenska folkets skattemedel.
Enligt Cecilia Wikström måste man kompensera för det bortfall i EU:s budget som nettobetalaren Storbritannien lämnar efter sig i och med brexit. Bortfallet uppskattas till 120-150 miljarder kronor per år. För att täcka det måste medlemsländerna betala mer. Wikström är också öppen för att ta bort rabatterna vilket skulle höja Sveriges EU-avgift avsevärt. Enligt statsminister Stefan Löfven (S) kan avgiften öka uppåt 40 procent.