Citat:
Ursprungligen postat av tgb123
Det måste finnas en balans mellan kortsiktiga/populistiska och långsiktiga/hållbara lösningar för landet, och det kan man inte bara "fixa" genom ett "formellt regelverk". Jag skulle kunna tänka mig Centern:s liberala förhållningssätt/åsikter, (att alla ska få en chans att komma hit), men även någon form av begränsning/restriktion (så att det inte går till överdrift) ...
Som du beskriver, måste det finnas mer substans bakom olika beslut, på ett djupare plan. En sådan förändring kan man tyvärr inte göra i en handvändning!
Jag tror absolut på ett "öppnare samhälle", om media lyckas tränga in på ett "djupare plan", (om alla aspekter belyses) annars kommer människor lätt att vilseledas i ren populism. I Schweiz, är det en mindre andel (insatta) människor, som inte låter sig luras av exempelvis massmedia, utan baserar åsikter på fakta, undersökningar osv ...
I Sverige är det en större massa som lättare kan vilseledas känslomässigt och låter sig påverkas, vilket absolut inte är fel ... om all fakta finns tillgänglig.
Det är här det "formella regelverket" kommer in, som en slags hjälp för befolkningen att fatta (långsiktiga/kortsiktiga) beslut, och som möjliggör "andra åsikter" och "analyser", vilka har "förankringar" i befolkningen. Sverige har långt kvar, tills att det händer.
När du talar om
"balans mellan
kortsiktiga/populistiska och
långsiktiga/hållbara lösningar för landet" föreställer jag mig dessa innefatta problemen som ligger i att uppamma den rätta formen av intresse för politik och hur detta och kunskaperna runt de politiska mekanismerna skall kunna förmedlas till befolkningen i gemen.
Vad kan Sverige lära av holländarna och deras narkotikaproblem?
Ett ypperligt exempel på hur information kan förmedlas efter en statlig satsning uppvisar Holland i samband med narkotikaproblemen i landet. Hollands alla borgmästare gick samfällt till regeringen och beklagade sig över svårigheterna med oskärpta människor som i alla led försvårade ordning och reda. Missbruket hade passerat det rent polisiära stadiet och hade kommit att krypa inpå de holländska familjernas kärna - en i allra högsta grad nationell angelägenhet. Framför allt var det fråga om hur man skulle få bukt med cannabisbruket som florerade över hela landet.
Hur löste den holländska staten problemet? Jo genom landsomfattande kampanjer i skola, på arbetsplatser, i TV och övriga massmedia. Man formligen översköljde befolkningen med information t.ex. föräldrarna, så att dessa tidigt skulle kunna se tecknen på begynnande missbruksproblem hos sina barn (och barnbarn). Med jämna mellanrum i TV informerades i detalj om de olika förändringar i uppförande (asocialt beteende, yttre fysiska tecken etc.), som antydde missbruk eller början till sådant.
Resultatet blev främst att den holländska föräldragenerationen blev medveten om vad den skulle uppmärksamma hos sina telningar, för att tidigt kunna komma missbruk på spåren. En rad åtgärder vidtogs dessutom från statens sida för att få kontroll över den allvarliga situationen - på många sätt en lyckad satsning från regeringsbeslut till handling.
Den holländska förebilden utnyttjad till att utbilda den svenska befolkningen inom politiken
I Sverige borde det vara en relativt enkel sak att överföra holländarnas metodik runt cannabisinformationen till en närmast formell utbildning av svenska folket i politikens mekanismer. Man skulle då satsa på att pedagogiskt föra ut t.ex. bakgrunden till hur en tusenlapp kunnat få sitt värde i förhållande till andra valutors och vilken betydelsen den svenska industrin och dess export av svenska produkter har för penningsvärdet. Överhuvud taget skulle människor därigenom på ett annat sätt än nu kunna orientera sig i den politiska snårskogen - förstå sambanden mellan arbete, skatter, sociala kostnader och Sveriges ekonomi i sin helhet.
Positiva effekter via politisk förståelse
Genom den nödvändiga förståelsen, skulle inte skattebetalare och bidragstagare behöva ställas mot varandra som nu och inte de politiska vänster/högerfalangerna behöva använda populistiska metoder för att få fram budskapen till att stärka sin politiska makt. Rättare sagt människor skulle lättare kunna genomskåda populismen i vissa budskap och därigenom alltmer kräva utvecklingen av ett transparent, öppet politiskt system...
Neutralisering av skadorna genom nuvarande förhållanden
Vi börjar nu närma oss pudelns kärna - bit för bit få politiker och befolkning att inse vilken skada som landet åsamkas genom de ständiga hopp mellan politik via vänster/borgerlig styrning som vi läge sett - oförmågan att fatta de långsiktigt nödvändiga, ibland impopulära, besluten på en rad områden.
Schweizarnas lösning på problemet
Allt det positiva enligt ovanstående skiss kan vi se i Schweiz, där man bl.a. valt att lagstifta om samlingsregering och bestämt i lag hur dess sammansättning skall se ut. I deras styrelseskick är en av kärnpunkterna att de fyra största partierna bildar regering. I sig innebär detta att de viktiga besluten kan fattas i lugn och ro. De valda representanterna (valda på kompetens) för de fyra partierna från höger till vänster får i samlingsregeringen möjlighet att "dyrt" sälja sina åsikter till de övriga. Man har då tillgång till samma informationskanaler och utredningsmöjligheter/resultat och kan därför på ett pragmatiskt sätt välja de bästa vägarna till de viktiga, långsiktiga besluten.
Varför skulle inte vi kunna som schweizarna?
Av vilken anledning skulle det vara bättre med den pajkastning som i Sverige sker i tidningar, TV och riksdagen som från de politiska partierna till alltför stor del är inriktad på att genom populistiska knep samla "maktpoäng". I Sverige har den partipolitiska makten på ett negativt sätt kommit i förgrunden framför resonemangen runt de viktiga politiska budskapen.
Den maktkoncentration som samlats i den schweiziska regeringen, har varit uppe i denna tråd som något riskabelt, dvs. att det skulle vara säkrare med ett större forum att ansvara för och rösta om besluten. I grunden har schweizarna visat denna rädsla vara ogrundad. Som en säkerhetsventil har man då i direktdemokratins anda möjliggjort för befolkningen att anordna en beslutande omröstning runt regeringsbeslutet. Sådana omröstningar sker ca fyra per år - i allmänhet utfallande med nej till förändring, vilket visar vilket förtroende schweizarna har för sin regering - de vet ju att den representerar >70% av väljarna och inser att besluten fattas i konsensus efter långa diskussioner och avvägningar.
Frågan är hur vi så småningom skall kunna få våra politiker att förstå landets bästa - i längden ockå deras!