Petersson beskriver hur etniska banker från mitten av 1800-talet etablerades i en rad amerikanska städer, från östkustens New York till västkustens San Francisco.Detta riktar t.ex. ljus emot liberalismens paradoxer, där en konfliktyta alltid uppstår mellan individernas föreningsfrihet och det system som ska upprätthålla den i en mångkultur. Indirekt belyser det också det oförenliga mellan demokrati - som alltid handlar om olika rättigheter på gruppnivå - och mänskliga rättigheter - som underkänner allt sådant.
...
Bankerna blev sociala nav. Genom att anta firmanamn som utstrålade en specifik etnicitet och genom riktad marknadsföring skapade bankerna en känsla av samhörighet och ett gemensamt intresse av att bygga en bättre framtid i det nya landet.
...
Petersson tar också upp de problem som etniska banker stod inför runt sekelskiftet 1900. Med förändringar i immigrationsmönster och en ökande misstro mot nya immigrantgrupper från Italien och Östeuropa mötte etniska banker ökad kritik och misstänksamhet. Under första världskriget skärptes motsättningarna, och många banker tvingades "amerikanisera" sina verksamheter för att överleva. Företag och organisationer som förknippades med tyska intressen var särskilt hårt drabbade och utsattes till och med för våldsamheter efter att USA hade gått in i kriget 1917.
I slutändan blir det en definitionsfråga. Om "svenskarna" och "svenska folket" är alla som bor i Sverige, kan något folkutbyte per definition inte ske.Så är det förstås inte. Om man omdefinierar termen "svenskar" på det här unikt amerikanska manéret så är det inte längre ett folk man talar om, utan en lokalisering av människor utan hänsyn till vilka folk de tillhör. Det folk som konventionellt kallas för svenskar finns oavsett vilka ord någon idiot föredrar att benämna oss med i stället (här är regimen ofta överspänd, men den lyckas alltid hitta termer när de behövs, om det så är styggelser som "etniska svenskar", "majoritetssvenskar", "pursvenskar", eller blattiga exonymer som svenne och suedi). Om ordet svenskar slutar att syfta på ett folk så har bara ordet blivit irrelevant i frågan om folkutbyte. Det får inte folket att gå upp i rök och det gör inte frågan mindre relevant. Folkutbyte sker när ett folk byts ut, oavsett vad folket får/vill/kan kallas för stunden, eller vilka språkliga kullerbyttor som gärningsmännen och deras advokater håller på med. Så dumt som i Fokus låter det faktiskt inte ens när Expo försöker sig på denna den mest klassiska folkmordsretoriken, där man rättfärdigar sin strävan efter ett folks icke-existens genom att ettrigt upprepa avlegitimeringen av dess nuvarande existens.
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!
Swish: 123 536 99 96 Bankgiro: 211-4106