Citat:
Ursprungligen postat av
fyrtionio
Du kan inte stödja en anorektiker. Till och med kommentarer som att "hon är fin nog" kan trigga hennes demoner. Att hon är för smal göder egot, men råkar du säga "vad bra att du åt upp allting" kommer hon känna sig fet.
Det man kan göra för att inte framhäva hennes egna tankemönster och fixeringar, är att prata mer allmänt om att hon, likt andra, behöver mat för att kunna tänka sunt och faktiskt minska demonerna. Näringsbrist göder hennes negativa tankar mer. Hon behöver förstå att detta inte är ett trevligt liv att leva, vilket hon vet för hon var inte alltid såhär, och att det enda slutmålet är smalhet, till döden, om inte tankarna kan brytas.
Det enda sättet att bryta tankarna -- Är genom mat i kombination med stöd. Regelbundet.
Den enda behandlingen för anorexia är ett matschema där man äter normalkalorier varje dag och sen får gråta och prata om tankarna. Men äta är första steget, klarar hon inte det idag och vill minska, då behöver hon söka hjälp för det blir svårt att öka intaget senare om tankarna är kvar.
Jag var där från 14-17. De värsta åren i mitt liv. Så trött och Borta i tankarna konstant. Så kontrollerad av mig själv.
Exakt att allt handlar om matschema stämmer inte. Det är den vanligaste bristen på kompetens hos ätstörningskliniker är att det bara handlar om att äta efter matschema som vård och prata. Det är för det mesta mer komplex det kanske fungerade för dig tänker inte säga att du har fel men den vården jg fick gällande bara fokus på maten gjorde ingen hjälp
Den enda vård som kunde rädda mig var intervallbaserad dagvård efter flera år med matschema , dagvård fokus mat vila , prata med nån, matdagbok inget hjälpte och det blev värre.
Gick 1 vecka på mottagning sen hemma i 2veckor med daglig kontakt med sin behandlare samt matschema
Individuella samtal på mottagningen med behandlare varje dag veckan på avdelningen
Åt lunch med mina med patienter ute på de valda restaurangen så man övade på det varje lunch, däremellan mellis på plats samt grupprummet med medpatienter
Men de veckorna såg ut
Måndag: Problemlösning grupper
Tisdag: Fysisk kroppskännedom
Onsdag: Bildterapi som byttes emot dietist
Torsdag: Compassion/medkänsla grupper
Fredag: Yoga
De som hjälpte av den vården var själva terapin som många kliniker saknar resurser och kunskap för.