Citat:
Ursprungligen postat av
Konrad
LKAB kan hänvisa till kapacitetsbrist på järnvägstransporterna mellan Malmfälten och kusten. Viss sanning ligger det däri. H2GS kan således användas som argument av LKAB för en, säkerligen nödvändig, upprustning av Malmbanan. H2GS kan givetvis inte tvinga någon att leverera. Det bryts som bekant järnmalm i Norrbotten av andra producenter. Förmodligen är de dock i sin tur uppbundna av kontrakt gentemot andra.
Det finns dessutom en mycket stor fyndighet i form av Kallak men hur det blir med den fyndighet är än så länge osäkert.
Det finns inga andra leverantörer som kan leverera det H2GS behöver för sin process dvs. högkvalitativa järnmalmspellets lämpliga för DRI och efterföljande ljusbågsugn. I (norra) Europa är det bara LKAB som kan leverera det. Malmen i övriga gruvor i norden är visserligen av bra kvalité, men att starta pelletssinterverk inom närmsta 10 åren är nog en nästintill omöjligt för andra aktörer (miljökraven för höga).
När det gäller Kallak får man nog anta att H2GS är mycket försiktiga, eftersom deras offentliga hållning som gröna & rena är mycket viktig för framtida affärer och gör nog att man håller sig borta av publicitetsskäl mtp. historian kring Kallakgruvan. Man vill nog inte upprepa systerföretagen Northvolts misstag med riktigt skitigt nickel från Ryssland.
H2GS absolut största nackdel är att man inte har tillgång till en hamn stor nog för behoven: import av flytande naturgas (går dock att köra lastbilar från Tornio), import och omlastning av skrot, export av stålcoils, samt nu också import av järnmalmspellets + övriga insatsvaror. Hamnen i Luleå är under expansion, men det är helt uppenbart att tidshorisonten för det är betydligt längre än vad H2GS behöver för att hålla tempot uppe. Det ser ut som att processen med LKAB skulle kunna bli en långbänk, inte heller fördelaktigt om affärsidén bygger på att göra det snabbt.
Om dom lyckas hålla sig flytande, så tror jag att det är genom deras arbete kring anläggning på iberiska halvön, speciellt ifall de lyckas etablera sig där logistiken är fördelaktigare.
Ett annat företag med liknande affärsidé, Blastr green steel, har tillsynes betydligt bättre förutsättningar att lyckas i södra Finland. Där finns tillgång till både hamn och naturgas, samt att tillståndsprocesserna i Finland verkar mer fördelaktiga för denna typ av verksamhet (inte bara för själva miljötillståndet för egna sajten).