Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2023-03-11, 01:03
  #49
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av RysslandSplittras
Ellerhur? De har hatat varandra i mer än tusen år, och så kommer Kinas Kommunistparti och tror att de kan lösa konflikten på en eftermiddag?

"Kinas visa Kommunistparti har löst konflikten. Nu gillar sunni och shia varandra. Länge leve det visa Kommunistpartiet".


Tror du på fullaste allvar att Irans och Saudiarabiens rivalitet bottnar i vilka religiösa övertygelser man har?

Sekter skapades från första början pga rivalitet, och inte tvärtom.

Islam skapades för att ena arabstammarna mot Sassaniderna och Byzantierna som dominerade dem.
Sunni och shia splittringen skapades pga rivalitet mellan Ali ibn Talib och Omar ibn al-Khattab.
Moderna Iran skapades av en sekt(Kizilbash, safaviderna) som i sig skapades för att kunna konkurrera med sina rivaler.
Saudiarabien skapades av en sekt(wahhabier) som i sig skapades för att mainstream-islam hade kommit att domineras av deras icke-arabiska rivaler.

I ledares ögon är religion inget annat än ett verktyg som används för att kontrollera folket, och de iranska och saudiska ledarna är inga undantag.
Irans regim har valt shiaislam som "brand", för att majoriteten av iranierna är shiamuslimer men framförallt för "divide and conquer" i arabländer som annars riskerar att enas mot Iran.

Iran är ett stort hot mot Saudiarabien, pga oljan och Irans inflytande i grannländerna Jemen, Irak shiabefolkade provinser i Saudi och diverse andra arabländer som annars hade kunnat vara vasallstater till Saudi,

Saudiarabien ser nog hellre att Iran återgår till att ha lättklädda kvinnor och porrfilmsinspelningar som på 60-talet, eftersom rivaliteten grundar sig inte i religion.
Religionen är en produkt av rivalitet.
Citera
2023-03-11, 01:40
  #50
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av TheSamePerson
Iran och Saudiarabien har kommit överens om att återuppta diplomatiska relationer och bland annat öppna ambassaderna igen. Allt detta efter det att Kina medlat mellan de 2 regionala stormakterna. I arabvärlden säger många att Biden inte alls var lika bra på att sköta relationerna med Saudiarabien som Trump var. Med tanke på allt annat som pågår i världen, är det slutet för västvärlden så som vi känner den som vi ser här?

Detta är stort. Kina tar över som världens ledare. Iran och Saudiarabien vänder sig österut och vill med i BRICS och ett fredsavtal var förutsättningen. Ryssland, Iran, Saudiarabien är oljegiganter, världen behöver olja och den kommer snart inte längre handlas i dollar vilket innebär slutet på möjligheten för USA att printa pengar, leva högt och exportera inflationen. Förändringen sker inte över en natt, men nu är vägen spikad. Det är inte osannolikt att det ligger ett villkor i fredsavtalet för Irans del att inte utveckla kärnvapen och för Saudiarabiens del dra sig ur Jemen. Fredpris till Kina? - Nej, till autisten Stoltenberg.
Citera
2023-03-11, 04:27
  #51
Medlem
BorisBalkans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Icke-folkvalda-WEF
Okej, Ukraina håller inte med dig som fått uppleva iranska drönare sålda av Iran till Ryssland.

Skiter i Ukraina så det gör inget
Citera
2023-03-11, 04:39
  #52
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av absinten
Ni diktatur-älskare inbillar er alltså att världens mest dysfunktionella länder tillsammans skulle kunna bilda en funktionell allians? Det finns verkligen ingen hejd på ert önsketänkande.

Gång på gång glömmer ni att anledningen till att det demokratiska och liberala Väst är så överlägset det diktatoriska och konservativa Öst på alla plan är just att Väst är liberalt och demokratiskt och att Öst är diktatoriskt och konservativt. Öst kommer att kunna mäta sig med oss först efter att de har tagit efter vårt styrelseskick och våra värderingar.

Är inte det här lite önsketänkande från din sida? Sedan är ju t ex Brics en blandning av många olika länder som t ex Indien, Brasilien och Sydafrika som alla är fungerande demokratier. Det handlar väl mer om att många länder inte anser sig tjäna på den amerikanska dominansen och vill ha alternativ.
Citera
2023-03-11, 07:05
  #53
Medlem
wwrs avatar
Jag är överraskad. Efter Trumps mindre lyckade utträde ur JCPOA, USA:s "militära attack" mot Iran, iransk robot mot saudi pipeline, houthi/Yemen rebellion samt USA:s (Trumps) missil mot Soleimani hade jag "en föraning" om krig mellan Saudi och Iran (Sunni-Shia) om Trump vinner valet. Trump har goda relationer med saudierna (LIV golf ...). Men vi får se.

De verkar dela världen i två delar istället. Kina, Ryssland, Iran och saudierna på samma sida. Det kalla kriget prioriteras. Vi fick feministerna och Pridetågen, de fick oljan. Bygg fler vindkraftverk!
__________________
Senast redigerad av wwr 2023-03-11 kl. 08:02.
Citera
2023-03-11, 08:28
  #54
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av HenAnnan
Ja, det är slut med oss! Precis som när ISIS skulle ta över. Eller kommunismen skulle ta över. Eller nazismen. Eller mongolerna.
<Ironi>
Och som bevis ser vi att alla båtmigranter styr om till SA och Iran. En del till Kina och ryssland också förstås. Dom ser vart vinden blåser, var framtiden finns.
</Ironi>
Ja att väst skulle kollapsa av att två länder i MÖ plötsligt börjar prata med varandra är ju att önskedrömma. Så fungerar det inte , har aldrig fungerat eller ens kommer att fungera.
Väst enorma styrka är ju en stark enighet och samsyn i övergripande existentiella mänskliga och politiska frågor, något som diktaturer med inbyggd misstro mot alla ju aldrig kan uppnå.
Vi kan sova lugnt, Svartrockarna i Teheran och SA i djupare allians? Knappast då misstron är avgrundsdjup.

Men kan det lätta på spänningen i regionen att öppna ambassader i resp. land så är det ju inte fel sig.
Citera
2023-03-11, 09:24
  #55
Medlem
RysslandSplittrass avatar
Citat:
Ursprungligen postat av anonn
Tror du på fullaste allvar att Irans och Saudiarabiens rivalitet bottnar i vilka religiösa övertygelser man har?

Var skrev jag det?

Rivaliteten mellan Saudiarabien och Iran gäller att båda staterna vill vara den dominerande staten i Mellanöstern.
Citera
2023-03-11, 09:40
  #56
Medlem
wwrs avatar
Kärnkraftsmotstånd, rysskrig, sanktioner, terrrorattack mot Nord Stream, kol- och olje-motstånd, klimataktivism ...

Det absolut grundläggande är att svälta Europa på olja och energi för att EU skall kunna ta över.

Som jag skrev ovan trodde jag den planen skulle fortsätta genom ett krig mellan Saudi och Iran, men nu verkar man istället dela världen genom kallt krig och de som har olja eller energi betraktas som "axis of evil":
Ryssland, Kina (ingen nettorexportör av olja men en stor spelare), Iran, Libyen, Venezuela och nu verkar man placera Trump och saudierna (som fällde tornen i N.Y.) i samma grupp. Vårt beroende av amerikansk gas (samt Nato och fransk kärnkraft) ökar.

Det blir kalla vintrar framöver.
__________________
Senast redigerad av wwr 2023-03-11 kl. 09:59.
Citera
2023-03-11, 09:42
  #57
Avstängd
torstenferdinands avatar
Citat:
Ursprungligen postat av RysslandSplittras
Säkert, men USA och EU är Indiens två största exportmarknader.

Indien vill knappast förstöra sin två största exportmarknader, bara för att kunna alliera sig med Kina, som Indien har blodiga gränskonflikter med.

Som sagt. Du förstår inte mycket. Eller så gör du dig bara till.
Citera
2023-03-11, 09:45
  #58
Medlem
RysslandSplittrass avatar
Citat:
Ursprungligen postat av torstenferdinand
Som sagt. Du förstår inte mycket. Eller så gör du dig bara till.

Inga relevanta motargument där, vad jag kan se.
Citera
2023-03-11, 09:48
  #59
Avstängd
torstenferdinands avatar
Citat:
Ursprungligen postat av RysslandSplittras
Inga relevanta motargument där, vad jag kan se.

Bortsett från att du själv inte fattar dynamiken bakom allt det här. Eller låtsas som att du inte gör.
Citera
2023-03-11, 09:54
  #60
Medlem
RysslandSplittrass avatar
Citat:
Ursprungligen postat av torstenferdinand
Bortsett från att du själv inte fattar dynamiken bakom allt det här. Eller låtsas som att du inte gör.

Du får väl förklara.
__________________
Senast redigerad av RysslandSplittras 2023-03-11 kl. 09:56.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback